Heb jij ook zoveel zin om te eten de hele tijd? Moet je jezelf ook vaak bedwingen om niet alles van de koekjes-rij in je winkelwagen te kieperen? Als je hierop ‘ja’ kan zeggen dan weet ik precies hoe jij je voelt. Ik was dan wel misselijk in mijn eerste trimester, het ontbrak me zeker niet aan eetlust. Sterker nog: ik dacht de hele tijd aan eten. Wat mij hielp om het een beetje in bedwang te houden was de regel: doordeweeks alleen gezond snoepen, in het weekend ongezond. Gezond snoepen deed ik onder andere met mijn super makkelijke en gezonde ‘homemade’ havermout koekjes. Heerlijk!
Recept ultiem gezonde koekjes
Deze koekjes zijn super gezond voor je, en dan bedoel ik echt gezond. Ze zijn namelijk gemaakt van pompoen, havermout, kokosrasp en verse dadels. Allemaal natuurlijke ingrediënten die vitamines, vezels, gezonde vetten en mineralen bevatten. Dat is toch super gezond?
Sterker nog, je zou deze koeken zelfs als lunch of ontbijt kunnen eten. En dan ook nog eens zonder schuldgevoel!
De reden waarom ik zelf elke avond zo’n koek in mijn mond stop is omdat ik ze heel lekker vind en ze mijn ‘craving’ even kunnen stillen.
Recept havermout pompoen koekjes
Dit recept is echt super, super makkelijk en je hoeft totaal geen Heel Holland Bakt achtergrond te hebben. Zelfs mijn man (die nooit kookt) zou het nog kunnen doen.
En behalve dat het heel makkelijk is, is het ook nog eens heel snel klaar!
Ingrediënten voor gezonde koekjes
Ingrediënten voor 10 koeken:
- 400 gram pompoenblokjes (1 zakje bij de ah of jumbo)
- 1 el kokosrasp (variatie: gemalen lijnzaad, ook lekker)
- 2 of 3 verse dadels - 220 gram havermout (gewoon de goedkoopste in de supermarkt)
- zoetstof (ik had vloeibare zoetstof van natrena) - kaneel en eventueel ook koekkruiden
- vanille essence
- zout
Bereiding
- Verwarm de oven op 220 graden en leg op de bakplaat een velletje bakpapier. Laat de bakplaat uit de oven. Zet water op en voeg de pompoenblokjes toe als het kookt.
- Kook de pompoenblokjes 15 minuten. Laat ze daarna goed uitlekken en even afkoelen. Pureer de pompoenblokjes (ik heb ze gewoon geplet met een vork). Doe de blokjes in een grote mixkom.
- Voeg de havermout toe en kneed het geheel door elkaar.
- Voeg vervolgens de kokosrasp, 1 tl vanille essence, 1 tl kaneel en ½ tl koekkruiden toe en een groot snufje zout en kneed alles weer door elkaar.
- Proef de mix even of je goed de smaak van de kaneel en koekkruiden proeft. Als het te weinig is, doe je er nog wat bij.
- Voeg vervolgens ongeveer 2 tl vloeibare zoetstof toe en kneed het deeg meteen goed door zodat het verdeeld is. Ook nu is het een kwestie van proeven of je het zoet genoeg vindt of niet. Voeg de zoetstof wel altijd in kleine beetjes toe, want de zoete smaak is al snel te erg aanwezig.
- Snijd vervolgens de verse dadels in de lengte doormidden. Haal de pit eruit en snijd het in kleine blokjes. Verdeel dit ook door het pompoen-havermout deeg.
Makkelijk recept voor gezonde koekjes! Havermout en pompoen. Varieer met banaan. Zo klaar, iedereen kan het!
Nu is het de kunst om van het deeg koekjes te maken. Ik maak er altijd 10.
Eerst maak je in je handen een balletje van het deeg (het kan wat plakken, dat is normaal) en dit leg je op het bakpapier. Volgens druk je het plat zodat ze eruitzien als op de foto. Ze hoeven niet helemaal plat te zijn, die van mij zijn iets van een centimeter hoog.
Als al het deeg verdeeld is zet je de plaat voor 15 minuten in de oven en dan zijn ze al klaar!
Haal dan de plaat uit de oven en draai de koeken even om terwijl je ze af laat koelen. De koeken zijn als het goed is een beetje hard van buiten en lekker zacht van binnen.
Extra tips:
Als extraatje kun je er wat honing op doen of een beetje pindakaas!
In plaats van pompoen kun je de koekjes ook maken met 2 bananen!
Meer recepten van Roos? De 5 beste roosvicee of diksap recepten!