Merk je in één keer dat je keel pijn doet, je koorts krijgt en je nekklieren opzetten? En krijg je na een paar dagen ook rode uitslag? Dan kan het zijn dat je roodvonk hebt. Gelukkig is roodvonk tijdens de zwangerschap niet schadelijk voor jou of voor je baby. Daarnaast kan je het snel laten behandelen. Lees hier meer over roodvonk tijdens de zwangerschap en roodvonk bij je baby.
Wat is roodvonk?
Roodvonk is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie. Over het algemeen komt de ziekte voornamelijk voor bij kinderen tussen de 3 tot 6 jaar. Wanneer je eenmaal de ziekte hebt gehad is de kans heel klein dat je het nog een keer krijgt. De ziekte kan goed behandeld worden met een antibioticakuur. Het veroorzaakt geen levensbedreigende situaties.
Roodvonk tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor je baby, met als uitzondering dat de moeder in spé geen hoge koorts krijgt. Laat de roodvonk wel altijd behandelen voordat je gaat bevallen.
Roodvonk tijdens de zwangerschap: kan dat kwaad?
Roodvonk tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor je baby. De bacterie die de ziekte veroorzaakt infecteert voornamelijk de lichaamscellen in de luchtwegen. Hoewel de bacterie ook elders in het lichaam kan voorkomen, bereikt het nooit de baby. Tenzij de bacterie in het bloed terecht komt, dan is er wel groter gevaar. Gelukkig komt dit maar heel zelden voor. Tevens is roodvonk goed te behandelen.
Merk je dat je hoge koorts krijgt dan is het al helemaal verstandig om actie te ondernemen. Hoge koorts kan namelijk weeën opwekken. Als je opmerkt dat je roodvonk tijdens de zwangerschap hebt, laat het dan meteen behandelen middels een antibioticakuur. Deze kuur is niet schadelijk voor je baby.
Je huisarts kan deze kuur voorschrijven. Er kan dan gelijk vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van roodvonk. Het kan namelijk ook zijn dat je een andere infectieziekte hebt zoals rodehond. Deze ziekte kan wel gevaarlijk zijn voor de baby. Mocht het een griep zijn lees dan deze blog over griep en zwangerschap.
Symptomen van roodvonk
De eerste ziekteverschijnselen van roodvonk treden op ongeveer 2 tot 7 dagen na de infectie. De verschijnselen zijn:
- Hoge koorts.
- Braken.
- Hoofdpijn en keelpijn.
- Opgezette nekklieren.
-
Huiduitslag
Na een paar dagen verschijnen er rode vlekjes op de huid. De vlekjes zien er een beetje uit als rood kippenvel; rode puntjes op een rode huid. De uitslag voelt ruw aan (zoals schuurpapier) en jeukt niet. Vaak begint de uitslag op de borst en spreidt dan verder uit naar de oksels, nek, ellebogen, liezen en de binnenkant van de dijbenen.
-
Frambozentong
Roodvonk veroorzaakt een zogenoemde frambozentong. Eerst wordt de tong wit, daarna verschijnen er rode puntjes. De tong wordt rood, dik en bobbelig.
Na ongeveer een week tot 10 dagen ga je herstellen van de ziekte. Je huid gaat dan vervellen (kan al eerder gebeuren), voornamelijk bij de handen en voeten.
Roodvonk besmettelijk voor baby
Wanneer jijzelf of iemand anders roodvonk heeft en in de buurt van je baby komt dan is dat zeker besmettelijk. Roodvonk wordt overgedragen via besmette druppeltjes speeksel. Iemand met roodvonk hoeft maar te hoesten, te niezen of zelfs maar te ademen en er is besmettingsgevaar.
Mensen met roodvonk zijn besmettelijk vanaf het moment dat ze de eerste klachten ervaren tot het moment dat ze beginnen met vervellen. Dit kan wel 10 dagen duren. Als de persoon met roodvonk een antibioticakuur volgt dan is de ziekte slechts 2 dagen besmettelijk.
Heb je dus een baby en heb jij of iemand in de omgeving roodvonk, zorg er dan voor dat de ziekte direct behandeld wordt.
Roodvonk pasgeboren baby
Als de moeder roodvonk tijdens de zwangerschap heeft gehad, betekent dit niet dat het kind het dan ook heeft. De bacterie bereikt je ongeboren baby niet. Heb je echter nog roodvonk tijdens de bevalling, dan kan het wel overgedragen worden. Zorg er daarom voor dat je voor de bevalling behandeld wordt.
Heeft je kleine pasgeboren baby toch roodvonk gekregen, neem dan direct contact op met je huisarts. Die zal een antibiotica voorschrijven. Je kindje zal dan na iets van 2 dagen weer beter zijn. Probeer je kind in de tussentijd zoveel mogelijk rust, liefde en drinken te geven.
Roodvonk voorkomen
Het is vrij lastig om roodvonk tijdens de zwangerschap te voorkomen of je moet nooit meer andere mensen tegenkomen. Dit geldt overigens voor alle besmettelijke ziekten. Sommige mensen dragen de ziekte en weten het niet eens. Het enige wat helpt is een goede hygiëne. Dat houdt in: wat vaker de handjes wassen, speelgoed en deurklinken goed schoonmaken en bij mensen die de ziekte hebben uit de buurt blijven.