“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Rugklachten tijdens de zwangerschap!

Rugpijn of rugklachten tijdens de zwangerschap komen ontzettend vaak voor bij zwangere vrouwen. Dat is misschien ook niet zo vreemd aangezien je hele lichaam verandert en je flink wat extra gewicht moet meesleuren. Rugklachten kunnen ontzettend vervelend zijn, gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen. Lees onze tips!

Alles voor moeder en kind banner

Wat veroorzaakt rugklachten tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen kampen met pijn in de rug tijdens de zwangerschap. Deze rugklachten worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen, het toenemende gewicht van je buik en door een verandering in je houding.

Wanneer de buik groter en zwaarder wordt (vanaf het tweede trimester) gaan veel vrouwen anders staan. Ze trekken hun rug hol en gaan achterover leunen om meer evenwicht te hebben. In deze houding wordt de rug flink belast.

Rugpijn, en met name lage rugpijn tijdens de zwangerschap, voelt aan als scherpe steken of zeurderige pijn in de onderrug en liezen. Mocht je in het tweede of derde trimester een beetje last hebben van je rug, dan is de nood niet zo hoog om hier iets aan te doen. Soms kom je er (door het gewicht van de baarmoeder) gewoon niet onderuit dat je rug wat wordt overbelast. Na de zwangerschap zal het weer verdwijnen.




Heb je erg veel last en belemmert de rugpijn je in het dagelijks functioneren? Ga dan naar de huisarts. De huisarts kan vaststellen waar de pijn gelokaliseerd is en of er sprake is van (lage) rugklachten tijdens de zwangerschap of dat je misschien last hebt van bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Vervolgens kan je doorverwezen worden naar een fysiotherapeut.

nutricia actie banner

Tips hoe je rugklachten tijdens de zwangerschap kan voorkomen!

Rugpijn tijdens de zwangerschap is natuurlijk ronduit vervelend en je hebt het liever niet dan wel. Om de kans op rugpijn zo klein mogelijk te maken, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te voorkomen.

  1. Ga niet met holle rug staan

    Het is heel verleidelijk om lekker achterover te hangen als je staat, maar dat is dus echt niet goed voor je rug. Probeer altijd goed rechtop te staan met beide voeten plat op de grond. Span je buikspieren en je bilspieren aan en probeer ervoor te zorgen dat er een rechte lijn loopt vanaf je kruin naar je enkels. Draai ook je bekken naar binnen.

    Vind je dit vermoeiend? Probeer dan simpelweg om zo kort mogelijk te staan en te lopen, zeker als je in het derde trimester zit kan een verkeerde houding makkelijk rugklachten veroorzaken.

  2. tips rugpijn tijdens zwangerschap voorkomen

  3. Vermijd lang staan en lopen

    Dit dus omdat je anders vanzelf toch een verkeerde houding gaat aannemen en je altijd je rug belast tijdens staan en lopen.

  4. Zit rechtop

    Zit je heel de dag voor je werk, probeer ook dan op je houding te letten en niet teveel onderuit te zakken of met een bolle rug te zitten. Daarom zit rechtop (bijvoorbeeld op het puntje van je stoel of probeer eens een fitnessbal) en zet je benen op een hoek van 90 graden. Je kunt desnoods een voetenbankje gebruiken om dit mogelijk te maken. Het kan ook helpen om ondersteuning in je onderrug te plaatsen zoals een kussen.

  5. Til op de juiste manier

    Moet je iets oppakken van de grond of tillen, doe dit dan op de juiste manier door te ‘squaten’. Hierbij zak je door je knieën en richt je jouw billen naar achteren. Houd je rug zo recht mogelijk, til vervolgens het object (of kind) op en zet kracht met je benen, niet met je rug.

  6. Sterke spieren

    Het is heel belangrijk om tijdens je zwangerschap ervoor te zorgen dat je sterke rugspieren hebt. Je kunt je spieren versterken door oefeningen voor je rug te doen. Het helpt ook als je jouw buikspieren sterk houdt. Let erop dat je tijdens de zwangerschap alleen je schuine buikspieren traint en niet je rechte buikspieren. Lees hier meer tips over buikspieren trainen tijdens de zwangerschap!

Behandelen van rugpijn tijdens de zwangerschap

Heb je erge rugpijn tijdens de zwangerschap en/of voel je jouw rug al vanaf het eerste trimester, dan is het goed om naar de huisarts te gaan om ervoor te zorgen dat de pijn niet veel erger wordt. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist die je kan helpen, bijvoorbeeld een (bekken)fysiotherapeut.

Het kan ook zeker helpen om een zwangerschapscursus te volgen die gericht is op het voorkomen/behandelen van lichamelijk klachten zoals rugpijn. Denk aan mensendieck tijdens de zwangerschap of zwangerfit.



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019