blije doos banner
Babykwaaltjes

Slaapproblemen bij een baby!

Slaapt jouw baby nog steeds niet door, ook al is hij of zij ouder dan 6 maanden? Wees gerust, je bent echt niet de enige! Veel baby’s kunnen niet goed in slaap vallen en laten zich ’s nachts (meerdere keren) horen. Wat kan je doen om je nachtrust weer terug te krijgen? Lees deze tips tegen slaapproblemen bij een baby!

beste babyfles banner

Waarom slaapt mijn baby nog niet door?

Hoe kan het toch dat jij te maken hebt met slaapproblemen met jouw baby en een andere ouder vrolijk elke nacht iets van 8 uur slaap pakt. Terwijl jullie baby’s beide al ruim de 6 maanden gepasseerd zijn? Tja hier zijn meerdere redenen voor.




Allereerst moet je niet verwachten dat een baby jonger dan 6 maanden structureel doorslaapt. Pasgeboren baby’s moeten elke 2 tot 3 uur drinken en worden daarom ook ’s nachts meerdere keren wakker. Hoe ouder de baby wordt, hoe minder vaak de baby hoeft te drinken en hoe meer de baby begrijpt dat hij in de nachten hoort te slapen. Ongeveer vanaf 6 maanden oud gaan baby’s echt goed doorslapen. Lees hier meer informatie over doorslapen van een baby.

beste babyfoon bol.com

Oorzaken van slaapproblemen bij een baby

Is de baby ouder dan 6 maanden en sta je nog steeds ’s nachts (meerdere) keren langs het bedje? Dan kan dat de volgende oorzaken hebben.

  1. Jouw baby kan niet goed zelfstandig in slaap vallen

    Dit komt dan waarschijnlijk omdat jij of je partner de baby altijd in slaap sust. Zodra jouw baby merkt dat hij alleen in bedje ligt, is het weer huilen geblazen.

  2. De baby heeft geen duidelijk slaap- en waakritme

    Dit kan zich uiten in te veel slapen overdag, geen verschil zien tussen dag en nacht en niet zelfstandig in slaap kunnen vallen.

  3. prenatal banner weekaanbiedingen
  4. Jouw baby heeft last van verlatingsangst of scheidingsangst

    Verlatingsangst ontwikkelt de baby vaak vanaf de 5 of 6 maanden. Het is heel normaal dat baby’s deze angst ontwikkelen, het hoort bij hun sociale ontwikkeling. In het kort houdt het in dat jouw baby begint te voelen dat jij hem alleen laat en dat is natuurlijk niet leuk!

  5. De baby is te opgewonden

    Door alle gebeurtenissen van de voorgaande dag kan jouw baby moeilijk in slaap vallen.

  6. Iets onder de leden

    Misschien heeft jouw baby iets onder de leden, is net ziek geweest, zit in een sprongetje of heeft een regeldag.

Lees ook: Tips hoe je een baby langer kan laten slapen?

oorzaken slaapproblemen bij baby

Baby valt moeilijk in slaap

Zie jij er elke avond weer een beetje tegenop om jouw baby naar bed te brengen omdat je weet dat het weer een drama wordt? Dat is waarschijnlijk omdat jouw baby niet makkelijk in slaap valt en lang blijft huilen zodra jij uit het zicht bent. Het is een bekende oorzaak van slaapproblemen bij een baby: de baby valt moeilijk in slaap.

Als je baby niet makkelijk in slaap valt is dat niet alleen lastig met het naar bed brengen, je kind zal dan ook ’s nachts niet zelfstandig in slaap kunnen vallen nadat hij wakker is geworden.

Net als volwassenen hebben baby’s een slaapcyclus. Deze bestaat uit periodes van lichte slaap en diepe slaap. Elke periode wordt je baby even wakker, dat is om de zoveel uur.
Veel baby’s brabbelen even, bewegen wat, huilen eventjes en vallen dan weer in slaap. Maar als je baby niet goed zelfstandig in slaap kan vallen, ben jij nodig om je baby weer in slaap te sussen. En jij komt alleen als je baby het op een huilen zet.

Lees ook deze tips over als je baby of dreumes niet wilt slapen

Zo leer je de baby zelfstandig in slaap vallen!

De reden dat een baby moeilijk in slaap valt is meestal omdat je baby nog niet heeft geleerd om zelfstandig in slaap te vallen. Bijvoorbeeld omdat hij altijd in slaap wordt gewiegd. Alleen in bed liggen is dan nog eng voor je kleintje.

Dit is op te lossen door je baby wakker in bed te leggen bij de eerste vermoeidheidssignalen. Deze signalen zijn gapen, in de oogjes wrijven of een beetje afwezig zijn. Probeer er op tijd bij te zijn en leg je baby niet pas in bed als hij echt bijna in slaap valt. Je baby wordt dan namelijk weer wakker terwijl hij eigenlijk oververmoeid is. En een oververmoeid kind gaat juist huilen en kan soms niet meer slapen.

De eerste keren zal je baby het er niet mee eens zijn, maar onthoud dat je het echt niet gaat volhouden als je telkens je baby in slaap moet wiegen. Het is belangrijk dat de baby zich veilig voelt, ook zonder dat jij erbij bent.

Leg je baby daarom ook overdag in het bedje en blijf in het begin nog een beetje in de buurt. Laat je baby horen dat je er nog bent door bijvoorbeeld te zingen of zachte geluidjes te maken. Een muziekje aanzetten zoals een mobiel kan ook helpen. Laat ook een lamp aan op de gang. Het is niet erg als je baby even moet huilen, zolang het maar niet hysterisch is

Tip: Heb je wel eens gehoord van de Harvey Karp Methode bij een baby?

leer baby zelfstandig in slaap vallen

Tips wat je kan doen bij slaapproblemen bij een baby

Wil je iets doen aan de slaapproblemen bij de baby? Probeer dan onderstaande tips:

  1. Sta niet bij elk geluidje meteen naast de wieg

    Baby’s jengelen vaak eventjes voordat ze in slaap vallen, dit is heel normaal en kan 5 tot 20 minuten duren. Probeer te achterhalen wanneer je baby jengelt en wanneer er iets aan de hand kan zijn, door goed naar de verschillende huiltjes van je baby te luisteren.

    Ook ’s nachts kan je baby geluidjes maken of even huilen. Ren er niet meteen naar toe, maar wacht eventjes. Misschien huilt je baby gewoon eventjes in de slaap en is er niets aan de hand.

  2. Zorg voor een slaapritueel

    Een slaapritueel is een hele goede oplossing voor slaapproblemen bij een baby, zeker als je baby niet goed in slaap kan vallen. Door elke avond hetzelfde ritueeltje te doen, weet je baby dat het tijd is om te slapen.

    Onbewust maakt jouw baby slaaphormonen aan als het ritueel start. Het ritueel kan bijvoorbeeld zijn: pyjama aan, fles, schone luier, slaapliedje en naar bed. Later kun je nog tandenpoetsen en een boekje voorlezen toevoegen.

  3. Rust voor het slapen

    Het is niet verstandig om nog wild met de baby te spelen vlak voor bedtijd. Probeer de prikkels een uur voor het slapen gaan te verminderen en houd het rustig.

  4. Breng je baby wakker naar bed

    Doe dit bij de eerste vermoeidheidssignalen.

  5. Haal je baby niet meteen uit bed als hij ’s nachts huilt

    Je kunt wel naar je baby toe gaan en troosten door over het bolletje te aaien en zachtjes te zingen. Als je jouw baby uit het bedje haalt en mee naar beneden neemt, beloon je onbewust het gedrag en gaat je baby het juist vaker vertonen.

  6. Wacht niet te lang met je baby naar bed brengen

    Een oververmoeid kind is onrustig, prikkelbaar en kan moeilijk in slaap komen.

  7. Denk ook aan jezelf

    Slaapproblemen bij een baby leidt ook tot slaapproblemen bij een ouder. Een oververmoeide moeder of vader is prikkelbaar en gestrest en dat pakt je baby weer op waardoor je al snel in een vicieuze cirkel terecht komt. Word het je teveel, vraag hulp van familie of vrienden.

Slaapritueel van de baby:
Hoe lang slaapt een baby overdag? En hoeveel slaapt een pasgeboren baby nou eigenlijk. Deze en andere vragen over slapen worden beantwoord in de blog over het slaapritme van de baby.



hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019