Het is een feit dat ongeveer de helft van de zwangere vrouwen er last van krijgt: spataderen tijdens de zwangerschap! Een typische zwangerschapskwaal dus en een hele vervelende! Want behalve dat het er niet zo mooi uit ziet kan het ook vervelende klachten met zich meebrengen. Hoe ontstaan spataderen nu je zwanger bent? En zijn er manieren om er vanaf te komen? Of, nog beter: om ze te voorkomen?
Wat zijn spataderen?
Blauw of paarsachtige verwijde aderen die je door de huid heen kunt zien. Meestal heb je spataderen op je benen, maar ze kunnen ook op andere plekken voor komen. Zoals op je buik en zelfs spataderen op je schaamlippen. Maar ook rondom je anus, al heten ze dan ineens geen spataderen meer, maar aambeien.
Tijdens de zwangerschap is de kans groter dat je spataderen krijgt. Deze zogenaamde spataderen zijn verdikt en opgezwollen en je kunt ze door je huid heen voelen. Het lijkt er soms zelfs op alsof ze op je huid liggen. Ze zijn vervelend, maar onschuldig. Alleen kunnen ze pijnlijk zijn, en dan is een behandeling zeker verstandig.
Spataderen kunnen in sommige gevallen het gevolg zijn van trombose (een bloedprop in je been) en dat is wel gevaarlijk.
Let bij spataderen daarom op de volgende symptomen
- Zwaar gevoel of pijn in je been;
- Glanzende of strakgespannen huid;
- Plaatselijk warm gevoel op je been;
- Been wordt ineens dik en opgezwollen;
- Rode of blauwe verkleuring.
Als je last krijgt van deze klachten is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts om trombose uit te sluiten. Dit kan namelijk leiden tot een longembolie wat een afsluiting is van de longslagader. En dat is levensbedreigend!
Waarom kan je spataderen tijdens de zwangerschap krijgen?
Dit heeft in eerste instantie te maken met, hoe kan het ook anders, je hormonen. Door de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. Een van de hormonen die toeneemt is progesteron, dit zorgt ervoor dat de wand van de bloedvaten slapper wordt. De aderen kunnen hierdoor uitzetten.
Een andere reden is dat je meer bloed in je lichaam hebt, je maakt ongeveer een liter extra aan gaandeweg de zwangerschap. Hierdoor neemt de druk in je aderen toe.
Ook je baarmoeder groeit. Door de druk van die grotere baarmoeder kan het terugstromen van bloed uit je benen richting het hart minder goed gaan. Als het bloed even een stukje terugstroomt kan dit spataderen veroorzaken.
Helaas is ook erfelijkheid een grote factor als het gaat om spataderen, als jouw moeder het heeft, heb je een grotere kans om het ook te krijgen (tijdens de zwangerschap). In ieder geval de moeite waard om even na te vragen mocht je dit niet van je moeder weten.
Hoe kan je spataderen tijdens zwangerschap voorkomen?
Als je er aanleg voor hebt zal er waarschijnlijk weinig te voorkomen zijn. Maar de volgende tips kunnen misschien helpen om spataderen te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat spataderen altijd opnieuw kunnen ontstaan.
- Sta en zit zo weinig mogelijk stil. Beweeg je enkel door je tenen naar de grond te duwen en ze weer op te trekken. Een beetje doen alsof je auto rijdt dus.
- Draag geen knellende kleding, maar juist wel elastieken kousen.
- Zit niet met je benen over elkaar.
- Kom niet te veel aan als je zwanger bent! Lastig misschien tijdens de zwangerschap, maar probeer erop te letten dat je niet meer aankomt ‘dan nodig’. Lees deze tips om gewichtstoename te beperken tijdens de zwangerschap.
- Beweeg! Het liefst minstens een half uur per dag. Lopen, fietsen, zwemmen. Het maakt niet zo veel uit wat je doet, zolang je maar beweegt.
Wat kan je doen tegen deze spataderen?
Er zijn verschillende behandelingen om van spataderen af te komen. Bijvoorbeeld sclerocompressietherapie. Hiervan zijn verschillende varianten, zoals de echogeleide variant en de schuimvariant. Met deze therapieën worden de spataderen verwijderd door middel van een oplossende vloeistof, met schuim. Bij de Mullertechniek worden de spataderen chirurgisch verwijderd.
Voor de dieperliggende spataderen is er een echogeleide sclerocompressietherapie. En als laatst is er de meest moderne technologie: de endoveneuze laser.
Mocht het dus nodig zijn om je spataderen te laten behandelen is er altijd wel een behandeling te vinden die past bij het soort spataderen die je hebt. De behandeling zal aangepast worden op de diepte en plaats waar de spataderen zich bevinden.
Er zijn ook veel vrouwen die baat hebben bij Curanol tabletten, voor de cosmetische verzorging van ontsierende aderen. Het houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie. Je kan het veilig gebruiken tijdens de zwangerschap, maar tijdens de eerste zes maanden alleen in overleg met de huisarts!
Het is een vervelende kwaal, maar besef je dat je niet de enige bent die last heeft van spataderen tijdens de zwangerschap. Geef het ook aan bij de verloskundige als je er last van hebt, zij kan bepalen of een behandeling nodig is.