De meeste ontwikkelingen maken we mee in ons eerste levensjaar. In 12 maanden groeit een mens uit van een hulpeloze baby naar een dreumes die woorden begrijpt, kan kruipen, spullen kan pakken en geluiden kan maken. Om je kind te helpen zich goed te ontwikkelen is het belangrijk dat je met je baby blijft spelen, praten en zingen. Daarnaast is er ook veel stimulerend speelgoed voor de baby dat belangrijk kan zijn voor de ontwikkeling. In deze blog lees je mijn tips.
Stimulerend speelgoed voor de baby per maand
Voor bijna elke ontwikkeling van je baby elke maand, is er wel passend stimulerend speelgoed.
Hieronder vind je een handig overzicht met stimulerend speelgoed voor de baby:
-
Vanaf 1 – 2 maanden:
Muziekmobiel boven de box of bedje. De muziek werkt kalmerend voor je baby. In de eerste weken kan je baby de speeltjes nog niet goed zien, maar daar komt verandering in naarmate je baby ouder wordt. Hoe ouder je baby is, hoe leuker de muziekmobiel wordt omdat ze de speeltjes kunnen volgen. Heel goed voor de oogspieren dus! Als je baby 6 maanden oud is, is de mobiel waarschijnlijk niet meer veilig voor de grijpgrage handjes.
-
3 Maanden:
Rammelaar. Als je baby in staat is objecten vast te pakken, dan is een rammelaar een zeer succesvol speeltje. Kinderen vinden het heerlijk om te rammelen. Een rammelaar is goed voor de tastzin, het grijpen, gehoor en oog-handcoördinatie.
-
4 – 6 Maanden:
Speelmat, knisperboekje en alles dat rammelt. Alles wat geluid maakt en verschillende texturen bevat waaraan je kleintje kan voelen is goed stimulerend speelgoed voor de baby. Denk aan een boekje, speelgoed waarop je baby kan slaan of wat geluid maakt en alles met veel kleur. Een speelmat is ook erg leuk voor je baby omdat deze vaak veel kleur bevatten en allerlei leuke dingen heeft om te ontdekken.
-
6 Maanden:
Speelgoed met muziek of die geluid maken. Je baby wil alles wat hij of zij aanraakt ook horen. De rammelaar blijft waarschijnlijk populair, maar daarnaast ook trommeltjes, of blokjes die je baby tegen elkaar aan kan slaan. Er bestaan minibekkens voor je baby, maar misschien moet je eerst even bekijken of je dat wel wilt geven.
-
7 Maanden:
Blokken, bewegend speelgoed, zelf veel bewegen. Blokken zijn prima stimulerend speelgoed voor de baby. Ze zijn op meerdere manieren te gebruiken. Je kind kan ze tegen elkaar slaan, het geluid vinden ze erg leuk. Later kunnen ze met blokken bouwen en nog leuker: torens omgooien. Met blokken spelen is goed voor de oog-handcoördinatie, het grijpen en jullie onderling contact.
-
8 Maanden:
Muziekinstrumenten, kiekeboe. Muziek maken vind je baby geweldig, al is het maar met potten en pannen en of een leuke trommel. Kiekeboe spelen is ook een top spel voor deze leeftijd omdat je kind last kan hebben van verlatingsangst. Door kiekeboe te spelen leert je kind dat je uit het zicht kunt zijn, maar er toch nog bent.
-
9 Maanden:
Vormdoosjes, stapelblokken. Een vormdoosje is geweldig stimulerend speelgoed voor de baby. Je baby leert om vormpjes in een doosje te stoppen en hierbij te kijken welk vormpje in welk gaatje past.
Samen spelen met de baby is het allerbelangrijkste, beter dan al het stimulerend speelgoed voor de baby bij elkaar.
Sociaal emotionele ontwikkeling baby stimuleren
Eigenlijk is het heel simpel om de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby te stimuleren. Het enige wat je hoeft te doen is tijd met je baby doorbrengen door veel samen te spelen. Samen spelen is het allerbelangrijkste, beter dan al het stimulerend speelgoed voor de baby bij elkaar.
Door samen te spelen leg je een belangrijk fundament voor jullie onderlinge band en relatie. Daarnaast is het de beste manier om de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren en werkt het zeer ontspannen voor je kind waardoor je kind sneller openstaat voor nieuwe ervaringen.
De eerste stap naar een goede sociaal emotionele ontwikkeling is dus samen spelen, knuffelen, praten en zingen. Zo wordt de ontwikkeling automatisch de hele dag door gestimuleerd.
Concrete tips om de sociaal emotionele ontwikkeling te stimuleren:
- Praat op een leuke en luchtige manier tegen je kind tijdens het verschonen of als je kind op je schoot ligt. Maak ook gekke geluiden en trek er gekke bekken bij. Stel je kind af en toe een vraag en wacht dan even om je kind de ruimte geven te antwoorden. In de eerste maanden kun je daar lang op wachten, maar na verloop van tijd krijg je vanzelf een antwoord.
- Zing veel liedjes met bewegingen erbij zoals ‘klap eens in de handjes’ of ‘in de maneschijn’. Je baby gaat de liedjes herkennen en op een gegeven moment zelf mee doen! Ook zelfbedachte liedjes met makkelijke rijmpjes werken goed. Hoe vaker je het zingt, hoe sneller je kind het gaat herkennen. Hoe leuk is dat en beter dan welk stimulerend speelgoed voor de baby!
- Maak er een dagelijkse gewoonte van om rond dezelfde tijd samen even lekker te knuffelen, kietelen of stoeien (op latere leeftijd). Dit versterkt jullie band enorm.
- Zodra je kind wat mobieler is en kan kruipen of lopen, is het super leuk om achter je baby aan te kruipen of lopen en samen op ontdekking te gaan. Ook verstoppertje of vangspelletjes zijn geweldig om samen te doen.
- Oefen regelmatig dierengeluiden en bewegingen van dieren. Waggel bijvoorbeeld als een pinguïn, snuffel als een hond of hinnik als een paard. Voor je het weet doet je kind je na!
- Naast veel praten en zingen, zijn gebaren ook heel belangrijk. Oefen dit dagelijks door op vaste tijden te zwaaien, klappen of de duim op te steken. Ook praten met gebaren is heel goed voor de ontwikkeling. Je baby zal de gebaren steeds beter gaan begrijpen en later zelf ook gebruiken. Lees hier meer over gebarentaal.
Lees ook: De leukste meisjes speelgoed tips!
Baby spelletjes ontwikkeling
Bijna alle spelletjes die je met je baby kunt doen zijn goed voor de ontwikkeling. Maak hier dus echt dagelijks even tijd voor. Gebruik stimulerend speelgoed voor de baby of breng gewoon samen wat tijd door, want dat heeft je baby eigenlijk het liefste. Via jou moet je baby de sociale kanten van het leven leren kennen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.
Door samen te spelen leert je kind te communiceren, verbaal en non-verbaal. Ook leert je kind welk gedrag wenselijk is en wat niet. Normen en waarden zijn ook belangrijke elementen die je kind leert in de omgang met jou. Elke fase en elke maand kan je baby nieuwe dingen. Speel hierop in door het aan te moedigen of te stimuleren.
Bijvoorbeeld omrollen kun je stimuleren door je baby een paar keer per dag op het buikje te leggen en te helpen met omrollen. Kruipen kun je stimuleren door voorwerpen net buiten het bereik te leggen en lopen stimuleer door bijvoorbeeld je baby te bouncen en helpen op te trekken. Sommige beweren dat een loopstoeltje ook kan helpen.
Welk stimulerend speelgoed voor de baby vind jij heel fijn?