Voor je kinderen kreeg zag jouw huis er superstrak uit. Maar gaandeweg de jaren verandert dat. Mede omdat kinderen rommel maken. Ze kruimelen op de vloer (zeg maar “dag” tegen je hoogpolige vloerkleed). Vieze handjes op die mooie glazen deuren en een plastic kleed over je tafel zodat hij niet binnen een week onder de lijm en verfresten zit. Om nog maar niet te spreken over je zitmeubelen. Want waar kies je voor? Ga je voor een stoffen of leren bank met kleine kinderen?
Een kindvriendelijke bank! Bestaat dat?
Je ziet de meest mooie banken voorbijkomen, in allerlei vormen, kleuren en materialen. Maar alle banken die jij mooi vindt lijken niet echt kindproof. Je ziet de bekers ranja er al overheen vallen en de chocoladevlekken op de leuning.
Maar tegenwoordig zijn er woonwinkels die een speciale behandeling aanbieden bij een bank. Bijvoorbeeld Protexx Protector voor textiel. Als je kiest voor deze extra optie wordt je bank zo behandeld dat er niet snel vlekken op zullen komen die er niet meer vanaf willen. Vaak krijg je er dan een soort contract bij voor 5 jaar. Als er een vlek op je bank komt die er niet meer uit wil, komt een professional jouw bank schoonmaken. Deze optie kan op heel veel stoffen, maar niet op stof van 100% viscose of meer dan 50% mohair. Maar ook zijde en moirestoffen zijn niet te behandelen. Op die manier wordt bijna elke bank een kindvriendelijke bank.
Stoffen of leren bank met kinderen?
Ook wij zijn al een tijdje op zoek naar een nieuwe bank. De bank die we nu hebben is van een soort ‘geweven’ stof. In verschillende tinten bruin, dus je ziet er weinig op. Het nadeel is dat de kat zijn nagels er wel eens in zet en je dat dus wel ziet door losse halen.
En dat is ook het probleem met het uitzoeken van een nieuwe bank. Met een kleuter en een dreumes in huis is het hier nooit 100% schoon. De kleuter maakt relatief weinig vies, de dreumes is echt een viespeuk. Tel daar de kattenharen bij op en het plaatje is compleet.
Voorheen hebben we een leren bank gehad. Qua schoonhouden echt perfect, doekje er over en klaar. Al hadden we toen nog geen kinderen. Maar al wel een kat, met diezelfde nagels en dat zie je ook op een leren bank.
Voordelen en nadelen
-
Stoffen bank
Het voordeel van een stoffen bank is dat hij behaaglijk aanvoelt als je er op zit. Veel mensen vinden een stoffen bank ook gezelliger staan en je kunt hem goed stofzuigen. Er zijn heel veel verschillende soorten stof en ook heel veel kleuren. Ook kan je kiezen voor hoezen die je kunt wassen, waardoor je bank dus wel schoon te houden is.
-
Leren bank
Dit maakt dat jouw huis meteen een stuk strakker oogt. Leer is gemakkelijk schoon te houden, met een vochtig doekje poets je de meeste vlekken er zo weer vanaf. Het nadeel van leer kan zijn dat het nogal koud aanvoelt als je er op zit, en in de zomer plakt het juist enorm. Een ander nadeel is vaak de prijs.
Wel een nieuwe bank, niet de hoofdprijs betalen?
Misschien wordt het nu toch echt tijd voor een nieuwe bank, maar wil of kun je er niet de hoofdprijs voor betalen. Dan kan je natuurlijk ook op zoek gaan naar een tweedehands bank. Wij hebben onze huidige bank via marktplaats gekocht. Er zijn genoeg mensen die een hele mooie bank weg doen, bijvoorbeeld omdat ze gaan verhuizen.
Wat ook een optie is zijn veilingen of outlet-stores. Bij ons in de buurt zit een winkel die afgekeurde spullen verkoopt. Meubels die terug zijn gekomen van een online warenhuis bijvoorbeeld, of waar een heel klein draadje van los zit. Daar betaal je echt veel minder voor en de spullen zijn prima.
Een bank met kinderen, ik vind hem wel onmisbaar. Maar ik durf nog steeds geen hele dure bank te kopen, ook niet met een schoonmaak professional erbij. En ik vind ook dat er geleefd mag worden in een huis, dus ik verschoon onze dreumes op de bank (jaja, bah bah), onze kleuter zit er op met schoenen en onze kat ligt er heerlijk op te slapen. Ik ben dan ook heel benieuwd wat voor bank er uiteindelijk uit onze zoektocht gaat komen, een stoffen of toch weer een leren bank.
Lees ook: Je huis baby klaar maken op een betaalbare manier!