“babydeals
Peuter

Stress bij je peuter! Hoe ga je ermee om?

Het is tegenwoordig aan de orde van de dag dat we het druk hebben. De vraag “hoe gaat het?” antwoorden we niet meer met goed, maar met ‘druk’. Maar dat geldt helaas niet alleen voor ons volwassenen, ook kinderen ervaren steeds meer stress. Stress bij je peuter, hoe ga je ermee om?

libido banner

Wat is stress?

In de Van Dale vind je de volgende beschrijving bij stress: aanhoudende geestelijke druk = spanning. Volwassenen hebben veel last van stress. We moeten werken, ons sociale leven op peil houden (zowel in het echt als online), voor de kinderen zorgen, sporten en noem het allemaal maar op.

Maar ook kinderen ervaren stress. Als ze ouder zijn vinden we dat niet zo gek, ze moeten sporten, naar muziekles, hun best doen op school en nog veel meer. Toch hebben niet alleen de oudere kinderen last van stress, maar zelfs peuters!




Waarom hebben peuters stress?

Ook jonge kinderen hebben tegenwoordig al een druk leven. Als ik kijk naar het leventje van mijn driejarige lijkt het mee te vallen. Ze gaat drie dagen naar de gastouder, die ze al sinds haar geboorte kent. Op woensdag gaan we samen naar peutergym en dat was het wel.

Maar ze moet ook mee als we haar zus naar blokfluitles brengen, of naar zwemles of ballet. En ze moet mee naar school of boodschappen doen. Eigenlijk gaat ze dus de hele week van hot naar her. En er zijn peuters die behalve naar peutergym nog veel meer activiteiten hebben, zoals zwemmen, of die naar verschillende opvanglocaties gaan.

Dat alles is best lastig voor zo’n kleintje. Ze hebben tussen al dat geren en gevlieg door geen tijd om tot rust te komen, om het te verwerken. Ook spannende periodes kunnen zorgen voor stress bij een peuter, zoals de Sinterklaas periode.

babyvoeding laag geprijsd banner

Hoe merk je dat je peuter stress heeft?

Veel kleine kinderen gaan zich anders gedragen dan anders. Het slaapgedrag of eetgedrag kan bijvoorbeeld veranderen, maar ook de stoelgang. Maar er zijn meer signalen die kunnen opvallen.

  1. Huil- of driftbuien

    Je kindje kan ineens om alles gaan huilen of heel boos of agressief worden. Ook als je dit niet van je kind gewend bent. Dwars gedrag, zoals niet mee willen werken.

  2. Angstig

    Het kan zijn dat je peuter zich gaat terugtrekken, alleen wil zijn. Maar hij kan ook ineens overdreven blij gaan doen, of juist heel druk.

  3. Slaapgedrag

    Misschien wordt je peuter ineens weer een paar keer per nacht wakker, of heeft je peuter last van nachtmerries.

  4. Duimen

    Kinderen kunnen gaan duimen of op hun haar of kleding gaan kauwen. Een kauwsieraad kan dan helpen omgaan met de stress die je kind voelt.

  5. Pijn

    Peuters kunnen gaan klagen over hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke klachten.

Hoe kan je stress verminderen bij een peuter?

  1. Rust en regelmaat

    Probeer erachter te komen wat de oorzaak is van de stress bij je peuter. Probeer wat meer rust te krijgen in de drukke week. Skip wat activiteiten, of zorg voor minder verschillende oppasadressen. Maak het voorspelbaar voor je kindje, zodat hij weet wat hij kan verwachten.

  2. Liefde

    Stress wordt minder door lichamelijk contact. Dus knuffel lekker veel met je peuter. Neem hem op schoot en ga lekker samen een boekje lezen bijvoorbeeld.

  3. Luister

    Geef je kindje de aandacht, liefst een op een. En probeer naar je kindje te luisteren. Luister naar wat je kind aangeeft, of probeer tussen de regels door te lezen.

  4. Benoem

    Heb je een beetje door hoe je peuter zich voelt? Benoem dit dan, zo weet je kindje dat hij gehoord wordt, dat je hem begrijpt. Benoem de angsten en geef uitleg bij spannende gebeurtenissen.

Heeft jouw peuter ook last van stress? Heb je het idee dat je kindje niet lekker in zijn vel zit? Doe het dan eens wat rustiger aan. Namen onze ouders ons vroeger mee naar allerlei activiteiten speciaal voor kinderen? Gingen we ieder weekend een dagje uit? Naar muziekles, dans en zwemmen? Echt niet. Ga lekker samen de eendjes voeren, lees een boekje of ga een rondje fietsen. Kinderen moeten al zo veel, bewaar dat nog even totdat ze groot zijn en verminder die stress bij je kind!



verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019