header banner hema
Bevalling

Stress tijdens de bevalling! Hoe voorkom je het?

Een bevalling is natuurlijk erg spannend en veel vrouwen zien er ook een beetje tegenop. Als dit zorgt voor stress tijdens de zwangerschap, is het goed om dit te bespreken met de verloskundige. Zo kan je er op tijd aan werken, want stress tijdens de bevalling is totaal niet handig en kan de bevalling in de weg staan. Lees hier tips hoe je de stress tijdens het bevallen kunt voorkomen.

philips banner babyfoon

Wat zijn de gevolgen van stress tijdens de bevalling?

Natuurlijk, iedere vrouw voelt spanning als de bevalling begint. Het is natuurlijk niet niks. Een beetje gezonde spanning is meer dan normaal. Maar wat spanning voelen is natuurlijk heel anders dan stress. Als je stress tijdens de bevalling voelt dan voel je jezelf angstig, is je ademhaling versneld en klopt je hart sneller. Je kunt ook het gevoel hebben dat je de grip op de situatie verliest.




Als je stress voelt, dan maakt je lichaam extra adrenaline aan. Een beetje adrenaline is prima tijdens de bevalling, maar als je door stress en paniek heel veel van dit hormoon aanmaakt dan staat dit de bevalling in de weg.

Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam in een soort van ‘vluchtmodus’ gaat. Ook zorgt het ervoor dat de weeën wegebben of stoppen om te voorkomen dat je bevalt. Handig voor als je in gevaar zou verkeren, maar niet zo fijn als je toch wel echt wilt dat jouw kind geboren wordt.

Daarnaast kan veel stress tijdens de bevalling ervoor zorgen dat je sneller gaat ademhalen en er minder bloed richting de placenta loopt. Dit kan mogelijk een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken. Het is dus heel belangrijk dat je zo weinig mogelijk last hebt van stress en dit zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

Waardoor ontstaat stress bij de bevalling?

Op zich is het heel logisch dat iedere vrouw die de zware taak van een bevalling moet klaren, wat lichtelijke stress voelt. Dit wordt meestal veroorzaakt door gezonde spanning. Je hoopt dat alles goed gaat, dat je baby gezond is en dat jij ook heelhuids de bevalling uitkomt. Heel normaal.

Maar soms zijn de angsten die iedere vrouw een beetje heeft, heftiger waardoor de spanning ook groter wordt. Je bent bijvoorbeeld heel bang dat je kindje zuurstoftekort krijgt, dat de navelstreng om het nekje zit of dat je een spoedkeizersnede moet.

monuta banner

Vaak worden deze angsten deels veroorzaakt door horrorbevallingsverhalen van andere vrouwen. Sommige dames kunnen dit beter relativeren en naast zich neerleggen. Bij anderen blijft het in hun hoofd zitten en verandert het in een diepe angst voor de bevalling.

Maar niet alleen de horrorverhalen van anderen vrouwen spelen een grote rol, ook informatie die op internet te vinden is of de wetenschap dat er diverse complicaties kunnen optreden, kunnen grote angst en dus ook stress tijdens de bevalling veroorzaken.

Lees ook: Alles over het post traumatisch stress syndroom na de bevalling!

tips om stress tijdens het bevallen voorkomen

Hoe kan je stress tijdens het bevallen zoveel mogelijk voorkomen?

Stress tijdens het bevallen, en dan grote stress die gepaard gaat met grote angst, verstijving en hartkloppingen, heeft een negatief effect op het verloop van de geboorte van je kind. De bevalling komt namelijk stil te liggen. Maar daarnaast kan de stress ook een weerslag op je kind hebben. Heel belangrijk dus om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Probeer ze uit en sta ook open voor deze oplossingen. Hoe meer je eraan werkt, hoe meer profijt je ervan hebt.

Tips om stress tijdens de bevalling te voorkomen

  1. Geef het aan bij je verloskundige

    Vind je het heel eng om te bevallen en merk je dat je hier angst voor hebt of spanning over voelt? Geef dit altijd aan bij je verloskundige. Zij kan je dan beter hierop voorbereiden, je uitgebreid informeren en je meer vertrouwen geven.

  2. Volg een zwangerschapscursus

    Een zwangerschapscursus volgen is een uitstekende manier om jezelf goed voor te bereiden op de bevalling.

    Je leert belangrijke ademhalings- en ontspanningsoefeningen die kunnen helpen de stress te verminderen. Daarnaast kom je te weten wat je ongeveer te wachten staat. Wat erg fijn is want soms zijn vrouwen voornamelijk bang voor het onbekende. Vraag aan je verloskundige welke zwangerschapscursus het beste bij je past of kijk op onze website voor een online bevalcursus.

  3. Probeer te ontspannen

    Probeer te ontspannen, dat is het belangrijkste. Door te ontspannen verminder je de hoeveelheid adrenaline in je lichaam.

    Stress tijdens de bevalling kan je verminderen door bijvoorbeeld: geen onbekende bij je te laten tijdens de bevalling. Zorg voor een rustige omgeving door de lampen te dimmen, mensen om je heen te hebben die je kent en steunen. Zet ontspannende muziek op, doe ontspanningsoefeningen en maak je angst telkens bespreekbaar.

  4. Denk goed na over thuisbevalling of ziekenhuisbevalling

    De plek waar je gaat bevallen kan grote invloed hebben op de hoogte van de stress die je voelt tijdens de bevalling. Ben je heel bang dat er complicaties optreden, dan is het misschien beter om in het ziekenhuis te bevallen.

    De gedachten dat alle wetenschap, apparatuur en artsen in de buurt zijn, kan al een fijne geruststelling zijn. Vind je het ziekenhuis juist eng of vind je het heel fijn om in een vertrouwde omgeving te zijn? Dan kan je misschien beter thuis bevallen.

  5. Bereid jezelf en je partner goed voor

    Het laatste middel dat kan helpen de stress tijdens het bevallen te verminderen, is een goede voorbereiding. Lees veel over bevallen en zwanger zijn (en dan bedoel ik niet de informatie over complicaties).
    Bijvoorbeeld over de verschillende fases van de bevalling, wat weeën precies zijn, pijnbestrijding, verschillende baringshoudingen en bevallen in bad.

Lees ook: Op welk tijdstip beginnen de meeste bevallingen?



banner billendoekjes waterwipes

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019