header banner hema
Bevalling

Strippen om de bevalling op te wekken

In het begin van je zwangerschap is alles nog spannend en nieuw. Het idee dat er een kleine baby in je buik groeit is een waar wonder. Maar naarmate je steeds verder bent in de zwangerschap, zal je steeds meer verlangen naar de komst van je baby. Het kan daarom extra vervelend zijn als je de uitgerekende datum al bent gepasseerd en er nog steeds geen teken is van een beginnende bevalling. De verloskundige kan je dan strippen om de bevalling op te wekken. Lees hier meer over strippen, wat je kunt verwachten en wanneer hiervoor wordt gekozen.

lAlles voor je baby banner

Wat is strippen?

De verloskundige gaat tijdens een inwendig onderzoek eerst kijken of je al enige ontsluiting hebt. Wanneer dit het geval is, kan er gestript worden. Tijdens het strippen zal de verloskundige met de vingers proberen de vliezen waarin je baby zit, los te maken van de baarmoederwand. Dankzij deze handeling gaat je lichaam het hormoon prostaglandine aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoedermond zich gaat rijpen en zo (hopelijk) de bevalling op gang brengt.

Wanneer je nog geen ontsluiting hebt, is het niet mogelijk om bij de vliezen te komen. De verloskundige zal dan de baarmoedermond masseren.

Lees ook: Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum? Het zal je verbazen!

strippen bevalling opwekken

Wanneer wordt er gekozen voor strippen om de bevalling op te wekken?

In de meeste gevallen wordt er gestript als je rond de 41 of 42 weken zwanger bent. Het is niet goed voor de baby om nog langer te blijven zitten omdat je placenta niet meer genoeg voedingsstoffen kan aanmaken. Je lichaam vindt het dus ook hoog tijd dat de baby geboren wordt.

Aangezien strippen nog uitgevoerd kan worden door een verloskundige hoef je hiervoor niet naar het ziekenhuis. Het kan in de praktijk van de verloskundige gedaan worden of zelfs bij jou thuis. Er wordt ook gestript als het voortzetten van de zwangerschap nadelig is voor jouw gezondheid of die van je kindje. Of wanneer je zwangerschapsvergiftiging hebt.

banner winkelpromo

Is strippen pijnlijk?

Iedere vrouw heeft een andere pijngrens. Het is dus lastig om aan te geven of strippen echt pijnlijk is. Daarnaast speelt de toegankelijkheid van de baarmoedermond ook een rol. in het algemeen kunnen we je geruststellen: strippen wordt voornamelijk als onprettig ervaren, maar is niet heel pijnlijk!

Wat gebeurt er na het strippen?

Het is niet zo dat je meteen weeën krijgt na het strippen. Vaak mag je erna ook gewoon naar huis. Het kan zijn dat je wat bloedverlies ervaart. Dat komt omdat de baarmoedermond erg doorbloed is en er snel een vaatje kan knappen tijdens de behandeling. Een inlegkruisje of maandverband gebruiken is dus zeker geen overbodige luxe.

Heb je hevig bloedverlies, zoals je bij een menstruatie weleens hebt, of zit het maandverband na een uur al vol? Bel dan je verloskundige. Je weet of het heeft geholpen als je binnen 6 uur weeën krijgt of last hebt van menstruatie-achtige krampen, een harde buik of voorweeën.

In principe zou binnen 48 uur je bevalling toch echt moeten beginnen. Is dit niet het geval, dan heeft het helaas niet gewerkt. Slechts 1 op de 3 vrouwen die worden gestript gaan ook daadwerkelijk bevallen. In 33% van de gevallen krijgen vrouwen na het strippen wel voorweeën of een harde buik, maar blijft de echte bevalling nog uit.

Inleiden zwangerschap

Strippen om de bevalling op te wekken is een methode die nagenoeg geen risico’s heeft. Daarom wordt er vaak hiervoor gekozen voordat men overgaat tot het inleiden van de zwangerschap. Dit is dus ook meteen de volgende stap als je al over de 41 weken van de zwangerschap bent en het strippen geen effect heeft gehad.

Het inleiden van de zwangerschap houdt in het kort in dat er eerst wordt gekeken of je baarmoeder al genoeg gerijpt is. Wanneer dit het geval is zullen de vliezen handmatig gebroken worden en krijg je een infuus met oxytocine. Dit hormoon wekt effectief weeën op. De bevalling zal dan zeker gaan beginnen! Lees hier meer over inleiden van de bevalling.

prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019