header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Strippen van de baarmoedermond

Tegen het einde van de zwangerschap begin je steeds meer uit te kijken naar de bevalling. Rond de 40ste week kan het ‘elk moment gebeuren’. Maar soms moet je behoorlijk lang wachten op dat moment. Tegen die tijd ben je er echt wel klaar mee. Gelukkig is er een behandeling die kan helpen de bevalling op gang te brengen: het strippen van de baarmoedermond! Hoe deze behandeling precies gaat en of het werkt lees je in deze blog.

Zalando 1 75p korting banner

Wat is strippen van de baarmoedermond?

Strippen van de baarmoedermond is een manier om de bevalling op gang te helpen. Het strippen wordt gedaan bij de verloskundige in de praktijk, of de verloskundige komt bij jou thuis. In het kort houdt strippen in dat de vliezen (de ‘zak’ waar je baby in zit) worden ‘losgewoeld’.




Allereerst is het belangrijk dat je al enige ontsluiting hebt, anders kan het niet. Heb je een paar centimeter ontsluiting dan zal de verloskundige met de vingers via de vagina naar binnen gaan om vervolgens ronddraaiende bewegingen te maken rondom het hoofdje van de baby. Deze bewegingen zorgen ervoor dat de vliezen loskomen van het onderste deel van de baarmoederwand.

Door het strippen van de baarmoedermond wordt je lichaam gestimuleerd om het stofje prostaglandine aan te maken. Dit stofje zorgt ervoor dat de baarmoedermond rijpt, wat inhoudt dat het zachter en weker wordt.

Een zachte baarmoedermond is nodig bij de bevalling omdat dan de baby makkelijker door het geboortekanaal kan. Prostaglandine kan ook weeën opwekken. En weeën zijn natuurlijk cruciaal voor de bevalling.

Kort gezegd zorgt strippen van de baarmoedermond ervoor dat er een stofje wordt aangemaakt dat ervoor kan zorgen dat de bevalling op gang komt!

beste babyfoon bol.com

Waarom gaan ze strippen?

Stel je jezelf eens voor: je bent meer dan 40 weken zwanger, je buik is formaatje pompoen, je houdt mega veel vocht vast en je voeten en bekken lijken bijna te bezwijken onder het gewicht. En nog steeds geen enkel teken van een beginnende bevalling. Dan is het best begrijpelijk dat de verloskundige besluit om de natuur een handje te helpen.

Naast lichamelijk ongemak is er een goede medische reden voor strippen van de baarmoedermond. Een zwangerschap van meer dan 42 weken kan gevaarlijk zijn voor jou of je kind. De baby is dan zo groot dat de placenta waarschijnlijk niet meer in staat is voldoende voedingsstoffen naar je kindje te transporteren. Je baby kan hierdoor een tekort aan voedingsstoffen krijgen, maar ook een tekort aan zuurstof.

banner winkelpromo

Om deze redenen zal een zwangerschap nooit langer duren dan 42 weken. Het strippen van de baarmoedermond is de eerste methode die wordt ingezet om de bevalling op gang te helpen. Als het strippen niet helpt dan zal jouw bevalling ingeleid worden.

De verloskundige kan ook besluiten je te strippen omdat er sprake is van complicaties, waardoor de baby eerder geboren moet worden. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsvergiftiging.

Vanaf wanneer kan je laten strippen?

Als je rond de 40 weken zwanger bent zal de verloskundige met je bespreken of je gestript wilt worden. Het strippen van de baarmoedermond vindt meestal plaats in de 41ste week van je zwangerschap, mits je al wat ontsluiting hebt.

Is strippen van de baarmoedermond pijnlijk?

Het klinkt zeker niet als een pretje, dat strippen, maar gelukkig zeggen de meeste vrouwen dat het niet heel pijnlijk is. Maar elke vrouw ervaart het anders en iedere vrouw heeft een andere manier om met pijn om te gaan. Het overgrote deel van de vrouwen vindt dat het niet of slechts een beetje pijnlijk is.

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen vindt het wel pijnlijk. Behoor jij tot deze groep, geef dit dan altijd aan tijdens het strippen zodat de verloskundige even kan stoppen.

strippen baarmoedermond pijnlijk

Strippen en nu?

Na het strippen zal je moeten afwachten of de bevalling daadwerkelijk op gang komt. Helaas biedt het geen garantie dat je gaat bevallen. In dat geval kan de behandeling herhaald worden of wordt er overgestapt naar een andere behandeling zoals de vliezen breken of de bevalling inleiden.

Het kan voorkomen dat je in de 3 dagen na het strippen wat bloed verliest, dat komt omdat de baarmoedermond (waar je verloskundige dus aan heeft gezeten) extra doorbloed is. Er springt makkelijk een vaatje wat leidt tot bloedverlies. Dit is dus heel normaal. Mocht je veel helderrood bloed verliezen wat qua hoeveelheid vergelijkbaar is met menstrueren, dan moet je contact opnemen met de verloskundige.

Het kan ook voorkomen dat je na het strippen harde buiken krijgt, menstruatie-achtige krampen of voorweeën. Meestal zetten deze door tot de bevalling (jippie!), maar soms kan het ook gebeuren dat de bevalling toch niet doorzet.

Je merkt of het strippen effectief is geweest, als je binnen 6 uur het volgende opmerkt:

  • Weeën.
  • Wat menstruatie-achtige krampen.
  • Toename van harde buiken.
  • Voorweeën die een stuk later doorzetten.

Werkt strippen van de baarmoedermond?

In Nederland is er een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van strippen van de baarmoeder. Hieruit bleek dat het wel degelijk nut heeft. Zonder strippen duurde bij 46% van de vrouwen, die voor de eerste keer zwanger waren, de zwangerschap 42 weken. Met strippen was dit bij 29% van de zwangere vrouwen het geval. Een daling dus van 17%. Vrouwen die al een keer bevallen zijn, hebben nog meer profijt van strippen.

Het is dus zeker de moeite waard en daarnaast zijn er geen complicaties of risico’s bekend van strippen.

Kan je jezelf strippen voor de bevalling?

Je zou denken dat je zelf wel even wat ronddraaiende bewegingen kunt maken, maar zo simpel is het niet. Probeer het strippen van de baarmoedermond dus niet zelf uit. Het lijkt me trouwens sowieso al een uitdaging gezien je buik behoorlijk in de weg zal zitten. Wil je zelf iets doen om de bevalling op gang te brengen? Lees dan hier wat tips om bevalling op te wekken!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019