Onlangs heeft een onderzoek van wetenschapper Sara Pauwels (KU Leuven) uitgewezen dat als vrouwen tijdens de zwangerschap te lang foliumzuur slikken, de kinderen later grotere kans hebben op obesitas (ernstig overgewicht). Bij dit onderzoek werden 150 zwangere vrouwen bestudeerd en na de bevalling werden de kinderen een jaar lang gevolgd.
Al sinds jaren worden zwangere vrouwen door de Gezondheidsraad geadviseerd om foliumzuur (vitamine B9) te slikken. En wel vanaf het moment dat ze proberen zwanger te worden tot ongeveer de eerste 10 tot 12 weken van hun zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans op een hazenlip, open ruggetjes en open gehemelte bij het kindje.
Te lang foliumzuur slikken
Hoewel vrouwen na 10 tot 12 weken kunnen stoppen met foliumzuur blijkt dat veel vrouwen het ongeveer 6 maanden lang innemen. Bijvoorbeeld omdat ze er langer over doen om zwanger te worden of omdat ze multivitaminen slikken waar foliumzuur ook inzit. Deze vitamine wordt de gehele zwangerschap ingenomen. Volgens de wetenschapper is het beter om ervoor te zorgen dat je niet langer dan 6 maanden foliumzuur inneemt. Als je zwanger bent of zwanger worden wilt is het verstandig om hier rekening mee te houden.
Reactie van de Nederlandse Gezondheidsraad
De Nederlandse Gezondheidsraad ziet nog geen noodzaak om het advies aan te passen. Wanneer vrouwen stoppen met foliumzuur in de 10de of 12de week dat ze zwanger zijn is er geen reden om ongerust te zijn. Er is meer onderzoek nodig voordat er echte conclusies getrokken kunnen worden. Daarnaast is het wel aan te raden om te bedenken of je wel multivitaminen nodig hebt tijdens je zwangerschap. Dit is alleen noodzakelijk wanneer je een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen.
Als je gezond en gevarieerd eet waarbij je genoeg groenten en fruit eet, zijn extra vitamines (naast vitamine D en foliumzuur) niet nodig. Mocht je een tekort ontwikkelen dan wordt dat altijd tijdig opgemerkt tijdens bloedonderzoeken.