Te weinig vruchtwater (oligohydramnion) komt het meeste voor aan het einde van je zwangerschap. En dan vooral wanneer je de 40ste week gepasseerd bent. Vanaf die week maak je bijna geen nieuw vruchtwater meer aan, omdat het eigenlijk tijd is om te bevallen.
Vrouwen die 41 weken zwanger zijn hebben zo’n 10% te weinig vruchtwater. Vanaf die week wordt het tekort elke week met 25% groter. Als je te weinig vruchtwater hebt aan het einde van je zwangerschap zijn er niet zoveel gevolgen. Als je het vroeg in de zwangerschap hebt, kunnen er wel vervelende gevolgen zijn!
Weinig vruchtwater bij 33 weken
Heb je te weinig vruchtwater terwijl je pas 33 weken zwanger bent, dan zal je waarschijnlijk worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier zal een echo gemaakt worden om vast te stellen of je inderdaad te weinig vruchtwater hebt. Vermoedelijk zal bedrust voorgeschreven worden. Soms kan voldoende rust al helpen. Soms is er echter een behandeling nodig. Dit is afhankelijk van de oorzaak.
Meer vruchtwater aanmaken
Vrouwen die te weinig vruchtwater aanmaken wordt geadviseerd om genoeg water te drinken en veel te rusten. Hopelijk maakt het lichaam dan meer vruchtwater aan. Er zijn mogelijk nog andere behandelingen in te zetten om ervoor te zorgen dat je meer vruchtwater aanmaakt. Dit kan je met je gynaecoloog bespreken. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je goed onderzocht wordt zodat de oorzaak achterhaald kan worden.
Mocht je het gevoel hebben dat ze je niet goed onderzoeken, laat jezelf dan horen! Het zou verschrikkelijk zijn als er sprake is van een aanwijsbare oorzaak en deze niet wordt ontdekt omdat je niet onderzocht wordt.
Hoeveel liter vruchtwater is normaal?
Het is soms lastig om de exacte hoeveelheid van het vruchtwater te meten. Tegen het einde van je zwangerschap (zo rond de 38 weken) heb je ongeveer 1,5 liter aan vruchtwater. Doorgaans heb je gemiddeld 1 liter vruchtwater, maar dat kan per vrouw variëren. Wanneer het vruchtwater minder is dan 200 milliliter heb je een ernstig tekort aan vruchtwater.
Om de hoeveelheid vruchtwater te bepalen wordt de amniotic fluid index (AFI) gemeten. Normaal is de AFI tussen de 5 en 25 centimeter. Wanneer het lager is dan 5 cm, dan heb je te weinig vruchtwater.
Lees hier wat de gevolgen zijn van teveel vruchtwater!
Symptomen te weinig vruchtwater
In de meeste gevallen hebben vrouwen het niet zo door dat ze te weinig vruchtwater hebben. Het wordt dan tijdens de echo opgemerkt en meestal is dit rond het einde van de zwangerschap. Als je er iets van merkt heb je meestal last van buikpijn of voortijdige weeën. Daarnaast kan het zijn dat je buik minder groot is dan normaal.
Gevolgen te weinig vruchtwater
Er zijn diverse oorzaken bekend zoals gebroken vliezen, het dragen van een meerling, aandoeningen bij de moeder, een lek in de baarmoeder of een aangeboren afwijking bij je baby. Wanneer je laat in je zwangerschap te weinig vruchtwater hebt, heeft het meestal niet zoveel gevolgen. Het kan wel zo zijn dat je baby eerder gehaald moet worden. Andere gevolgen zijn:
- Wanneer je vroeger in de zwangerschap te weinig vruchtwater hebt kan het gevolgen hebben voor je baby. Bijvoorbeeld dat de longetjes niet voldoende kunnen rijpen of er ontstaan misvormingen zoals een klompvoet.
- Er kan mogelijk een vertraging in de groei optreden.
- Tijdens de geboorte kan het tekort de navelstreng platdrukken.
- Wanneer je vliezen te vroeg breken kan een miskraam optreden.
Behandeling te weinig vruchtwater
Gelukkig zijn er diverse behandelmethodes die ingezet kunnen worden om het vruchtwater weer aan te vullen. In de meeste gevallen zal de gynaecoloog je eerst adviseren om voldoende rust te nemen zodat je lichaam de kans krijgt om zelf het tekort aan te vullen. Wanneer dit niet werkt en je vroeg in je zwangerschap last hebt van te weinig vruchtwater, kan de behandeling bestaan uit:
- Een amnioinjectie: Er wordt vloeistof via een naald in je baarmoeder gespoten zodat de foetus zich goed kan ontwikkelen. Deze behandeling zal waarschijnlijk een aantal keer herhaald moeten worden.
- Als de oorzaak van het vruchtwater veroorzaakt wordt omdat je baby niet genoeg plast door een verstopte urineafvoer, kan er een operatie uitgevoerd worden. Hierbij wordt er een slangetje in de blaas van je baby aangebracht zodat afvoer van de urineblaas weer open is.
- Verlies je te veel vruchtwater door een lek, dan kan geprobeerd worden dit lek te dichten door stollingsfactoren in de vruchtzak te spuiten.
- Tijdens de bevalling zal je baby extra goed bewaakt worden.