Natuurlijk hopen we allemaal op een gezonde baby en is elke baby een klein wondertje. Maar toch… Misschien hoop je toch dat je kindje een meisje is, of misschien liever een jongetje? En wanneer je te horen krijgt dat de baby een ander geslacht heeft dan je altijd voor je zag, kan het zijn dat je teleurgesteld over het geslacht van de baby bent. Deze teleurstelling wordt ook wel Gender Disappointment genoemd.
Sterke voorkeur voor het geslacht van de baby
Het zal niet snel voorkomen dat het antwoord op de vraag: ‘heb je een voorkeur voor het geslacht’ een volmondige ‘ja’ is. Veel mensen geven het politiek correcte antwoord: ‘Als het maar gezond is.’ Er zijn veel meer mensen die toch een sterke voorkeur hebben voor het geslacht van de baby dan je denkt. En misschien, misschien als je heel eerlijk bent dat je dat zelf ook wel hebt of had.
Dat het vaker voorkomt dan we zelf denken, betekent overigens niet dat het altijd grote gevolgen heeft. Meestal heeft de vader of moeder een sterke voorkeur en kunnen ze inderdaad teleurgesteld over het geslacht van de baby zijn, maar na een tijdje zakt die teleurstelling.
Soms is het een kwestie van een plekje geven. Mocht het tijdens de zwangerschap nog niet zakken, dan gebeurt dat wel na de bevalling. Maar in sommige gevallen kan de teleurstelling of gender disappointment dermate groot zijn dat het je leven beheerst.
Gender Disappointment, teleurgesteld over het geslacht van de baby
Vrouwen die een extreme vorm van teleurstelling ervaren om het geslacht gaan een zware periode tegemoet. Dat komt voornamelijk omdat het een taboe is. Je gaat niet openlijk tegen iedereen vertellen dat je zwaar teleurgesteld bent over het geslacht van je (gezonde) baby. Het medeleven van mensen zal dan soms ver te zoeken zijn. Het resultaat is dat je er alleen voor staat en met niemand echt kunt praten en het gaat opkroppen.
Daarnaast zal je ook flink last hebben van schuldgevoelens. Waarom kan je niet gewoon blij zijn dat je zwanger kunt worden en zwanger bent van een gezond kind? Er zijn genoeg stellen die dit geluk niet hebben. Om het allemaal nog leuker te maken heb je al die zwangerschapshormonen door je lijf gieren.
Gender Disappointment komt overal in de wereld voor. Denk bijvoorbeeld maar aan India en China, daar hebben veel stellen de voorkeur voor een jongen. Vroeger was de voorkeur voor een zoon ook aanwezig in de westerse wereld, maar na de jaren 70 of 80 veranderde dit omdat vrouwen meer rechten kregen en gelijk werden behandeld.
Een kleine teleurstelling is niet erg en verdwijnt vaak al snel. Maar soms is de teleurstelling zo groot dat je er veel verdriet over hebt en misschien zelfs een abortus overweegt. Lees in dit ervaringsverhaal van een moeder: Ik was teleurgesteld in het geslacht van onze baby!
Een proces van rouw bij Gender Disappointment
Vrouwen of mannen die een hele zware teleurstelling over het geslacht moeten verwerken hebben te maken met een rouwproces. Mensen die kinderen gaan krijgen hebben een zogeheten gezinswens. Dit houdt in dat je in de toekomst een bepaald gezin voor je ziet. Misschien met meerdere kinderen van één of meerdere geslachten. De gezinswens is niet vervuld als je bijvoorbeeld droomde van 2 kinderen, maar het na het eerste kind niet meer lukt om zwanger te worden.
Ook mensen met Gender Disappointment hebben een onvervulde gezinswens. Zij zagen een gezin voor zich met kinderen van een bepaald geslacht en die droom komt nu nooit meer uit. Er ontstaat dan verdriet over hetgeen dat nooit zal komen. Desondanks kunnen deze ouders toch heel veel van het kindje gaan houden en komt uiteindelijk alles gewoon goed. Maar het gemis kan altijd een beetje blijven bestaan.
Waarom een voorkeur voor een bepaald geslacht?
Als het gaat om een grote teleurstelling over het geslacht, is er vaak sprake van een hele sterke voorkeur voor het geslacht. En die voorkeur komt niet omdat de persoon nu eenmaal graag jurkjes wil kopen voor haar dochter, of graag wil voetballen met een zoontje. Meestal is er sprake van een diepere onderliggende reden. Bijvoorbeeld:
- Mannen of vrouwen willen graag hun vrouwelijkheid of mannelijkheid overdragen aan een kind met hetzelfde geslacht. Bijvoorbeeld om de lijn van moeder-grootmoeder-overgrootmoeder voort te zetten.
- Vrouwen kunnen verschrikkelijke ervaringen met mannen hebben gehad en daarom liever geen jongetje krijgen.
- Een stel heeft bijvoorbeeld een dochtertje verloren en wil daarom graag opnieuw een dochtertje of juist niet.
Wat te doen tegen de teleurstelling over het geslacht van de baby?
Met name vrouwen kunnen hevige emoties ervaren als het geslacht van hun ongeboren kind iets anders is dan ze hadden gehoopt. Deze emoties worden nog eens versterkt door de zwangerschapshormonen, slaapgebrek of stress. Het vervelende is dat veel vrouwen het gevoel hebben dat ze er niet over kunnen praten omdat er een taboe op rust. Tevens willen zij andere mensen, die bijvoorbeeld ongewenst kinderloos blijven, niet op de tenen trappen.
Maar er niet over praten is nooit een goede oplossing. Als je het gevoel hebt dat je bij niemand in je omgeving terecht kunt, zoek dan eens op internet naar lotgenoten, praat met een professional of ga naar de website van Gender Disappointment. Je zal snel merken dat je niet alleen bent.
Is met name je partner erg teleurgesteld over het geslacht van de baby? Dan kun je het volgende doen:
- Luister naar je partner zonder te oordelen.
- Laat het schuldgevoel niet nóg groter worden. Toon daarom je begrip.
- Maak je jezelf zorgen? Schakel dan een professional in.
Lees ook: Zo kies je het geslacht van de baby!
Kiezen voor abortus vanwege geslacht?
Soms is de teleurstelling over het geslacht van de baby zo groot dat stellen of alleen de vrouw overweegt de baby te aborteren. Zij denken dan dat ze echt niet van hun kindje kunnen gaan houden. Dit is natuurlijk heel heftig, vooral als het kindje gewoon gezond is.
Wat is jouw ervaring? Was jij ook teleurgesteld over het geslacht van de baby? Deel jouw verhaal
Wij zijn heel benieuwd wat jij hiervan vindt. Ook zouden we graag je mening willen horen over Gender Disappointment. Snap jij dat sommige mensen dit gevoel van teleurstelling hebben? Wil jij je verhaal kwijt, dan kan dat in ons ervaringsblog waar je jouw ervaring over gender disappointment kunt delen.