De temperatuurmethode is de makkelijkste manier om uit te vinden wanneer je vruchtbaar bent. Je kan zo precies zien wanneer de eisprong is. Het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur of Basal body Temperature (BBT) is dan ook waar de meeste vrouwen mee beginnen als ze starten met het maken van een vruchtbaarheidsgrafiek.
Hoe werkt de temperatuurmethode?
Elke ochtend, meteen nadat je wakker wordt en elke ochtend op hetzelfde tijdstip, neem je je temperatuur op. Hoewel rectaal de meest nauwkeurige resultaten geeft zijn ook oraal en vaginaal prima manieren om je temperatuur op te nemen. De gemiddelde vrouw heeft een lichaamstemperatuur tussen de 36,4 en 36,7 graden Celsius. De basis lichaamstemperatuur van een vrouw zal ook afhankelijk zijn van de manier van temperatuur nemen. De basis lichaamstemperatuur is de temperatuur in de eerste helft van je menstruatiecyclus.
Met de temperatuurmethode stel je de eisprong vast
Na je eisprong stijgt je BBT of lichaamstemperatuur ca. 0,2 tot 0,5 graden. Als je dus nauwkeurig je temperatuur opneemt zul je duidelijk kunnen zien wanneer je eisprong geweest is. De temperatuurstijging wordt veroorzaakt door het vrijkomen van het hormoon Progesteron op het moment van de eisprong. Als je begint met de vruchtbaarheidsgrafiek bijhouden heb je hier dus niet meteen iets aan. Het is namelijk geen voorspeller zoals de andere twee manieren waarop je kan zien dat je vruchtbaar bent.
De temperatuurmethode is toch een heel handige manier omdat het je duidelijk inzicht geeft in je menstruatiecyclus. Want mocht het die maand niet raak zijn, dan is het een leidraad voor de volgende maand. Als blijkt na enkele maanden de vruchtbaarheidsgrafiek bijhouden (ook wel charten genoemd) dat je cyclus regelmatig is en je eisprong telkens ongeveer op hetzelfde moment valt, kun je besluiten om te stoppen met het bijhouden van je lichaamstemperatuur.
Voor het overzichtelijk bijhouden van je metingen en het maken van een vruchtbaarheidsgrafiek met de temperatuurmethode kan je verder lezen in het artikel “Vruchtbaarheidsgrafiek en Ovulatie App“.
Temperatuurmethode als je zwanger wilt worden
Niet alleen je ovulatie kan leiden tot een temperatuurverhoging bij het wakker worden. Ook grieperigheid, het drinken van alcohol de avond ervoor, onrustig slapen of een ander tijdstip van meten van je temperatuur. Denk aan uitslapen of het gebruik van een elektrische deken die je anders niet gebruikt, dit kan je temperatuur doen stijgen.
Belangrijk is dus dat de temperatuurstijging blijvend is. Als je temperatuur na drie dagen nog hoog is en je bent niet grieperig, dan kun je ervan uitgaan dat je eisprong heeft plaatsgevonden. Ook dan is het handig als je nog tenminste één andere methode gebruikt om je vruchtbaarheid te bepalen.
Lees ook: Belangrijke tips bij het gebruik van de temperatuurmethode!
Temperatuur blijft hoog tijdens eisprong
Nadat je hebt vastgesteld dat je eisprong is geweest kun je uitrekenen wanneer je ongeveer ongesteld zou moeten worden. Je eisprong vindt namelijk bij de meeste vrouwen 12 tot 16 dagen voor de volgende ongesteldheid plaats. Doorgaans blijft je temperatuur hoog tot je weer ongesteld wordt. De daling van je temperatuur kan een of twee dagen voor het einde van je cyclus inzetten, maar dit kan ook pas tijdens de menstruatie plaatsvinden.
Als je temperatuur hoog blijft en je wordt niet ongesteld, dan is er grote kans dat je zwanger bent. Het is dan verstandig om een zwangerschapstest te doen. Die je hier online kunt kopen.
Ook het tegenovergestelde kan je bereiken met de temperatuurmethode. Namelijk wanneer je veilig kunt vrijen en zo gebruik je de temperatuurmethode als natuurlijke anticonceptie!. Houd er echter rekening mee dat dit geen veilige manier is om een zwangerschap te voorkomen. Lees dit artikel als je op zoek bent naar manieren van anti-conceptie zonder hormonen die een stuk betrouwbaarder zijn.