Het is een vraag die veel vrouwen dikwijls aan zichzelf stellen: kies ik voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling? In de meeste gevallen is de keuze geheel aan jou en ligt het eraan bij welke keuze jij jezelf het meest fijn voelt. Maar soms heb je geen keuze en moet je in het ziekenhuis bevallen. We hebben de voor en nadelen voor je verzameld.
Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?
Er is veel onderzoek geweest naar de veiligheid van thuisbevallingen en vooralsnog is niet gebleken dat het onveilig is om je kindje ter wereld te zetten in je eigen huis.
In sommige gevallen sta je echter niet voor de keuze tussen een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling. Dit heeft vaak te maken met jouw gezondheid en problemen of complicaties tijdens deze of een eerdere zwangerschap. Vaak krijg je van te voren te horen of je de optie hebt voor thuis bevallen of dat het toch een ziekenhuisbevalling wordt.
Lees ook: Wat voel je tijdens een bevalling?
Waarom kiezen voor thuis bevallen? De voor en nadelen!
Het grootste voordeel van thuis bevallen is dat je thuis het beste kunt ontspannen. Bevallen is al stressvol genoeg en daarnaast een behoorlijke aanslag op je lichaam. Daarnaast is er ook meer rust en wordt het geboorteproces langzaamaan afgewacht. In het ziekenhuis worden er sneller handelingen uitgevoerd om de geboorte te versnellen zoals inknippen of een zuignap.
Andere voordelen thuisbevalling:
- Je hoeft niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.
- Na de bevalling ben je lekker thuis en kun je heerlijk slapen in je eigen bed.
- Je hoeft niet bang te zijn dat je niet goed begeleid wordt, in Nederland hebben we geweldige verloskundigen.
Nadelen thuisbevalling, het risico van thuis bevallen
Hopelijk verloopt de bevalling zonder complicaties, maar helaas zijn deze niet altijd te vermijden. Mochten er complicaties optreden dan zal je alsnog naar het ziekenhuis moeten gaan.
Daarnaast heb je thuis minder specialisten stand-by die je direct kunnen helpen mocht iets niet goed gaan. De cijfers voor de thuisbevalling laten een dalende trend zien. In 2010 gebeurde 17% van de bevallingen thuis, in 2015 was dat nog maar 13%. Steeds vaker moeten vrouwen alsnog naar het ziekenhuis.
Waarom kiezen voor ziekenhuisbevalling?
Bij een thuisbevalling wordt doorgaans geen pijnbestrijding gegeven, alhoewel er wel mogelijkheden zijn voor pijnbestrijding bij een thuisbevalling.
Wanneer je zware en pijnlijke weeën hebt kan een pijnbestrijding soms behoorlijk fijn zijn. Ook zijn in het ziekenhuis alle specialisten aanwezig die je te hulp kunnen schieten bij problemen tijdens de bevalling of wanneer je pasgeboren baby in nood is. Als je dus het zekere voor het onzekere wilt nemen, is het wellicht beter om in een ziekenhuis te bevallen.
Nadelen ziekenhuisbevalling
In het ziekenhuis is jouw persoonlijk gemak een stuk kleiner dan bij een thuisbevalling. Zo ben je minder vrij om houdingen aan te nemen waarbij je jezelf het meest comfortabel voelt en kan je niet meteen in bad of in de douche.
Daarnaast wordt in het ziekenhuis sneller ingegrepen wanneer de bevalling lang op zich laat wachten, denk bijvoorbeeld aan inknippen. Ook is het minder persoonlijk omdat je dus niet thuis bent en het kan voorkomen dat het personeel wisselt tijdens jouw bijzondere moment.
Maar tegenwoordig is er ook een “tussen oplossing”, bevallen in een moeder kind centrum!. Kijk of er ook een bij jou in de buurt is.
Wanneer mag je niet thuis bevallen? Als er verhoogde risico’s zijn tijdens de zwangerschap zul je onder begeleiding van de gynaecoloog moeten bevallen.
Hoe kan je kiezen voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?
De keuze die iedere toekomstige moeder moet maken is of je kiest voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling. Eigenlijk is dit best een moeilijke keuze, zeker omdat je dit van te voren al moet besluiten. Op dat moment is het nog een grote vraag hoe de bevalling gaat verlopen.
Gelukkig is het besluit dat je maakt niet meteen definitief. Je kunt je zelfs vlak voor de bevalling nog bedenken. Als je aan jouw huisarts of verloskundige aangeeft dat je toch naar het ziekenhuis wilt kan dat meteen geregeld worden.
Andersom is ook mogelijk: als je in het ziekenhuis bent en alles verloopt helemaal naar behoren, kun je altijd nog besluiten om naar huis te gaan.