prenatalbanner sale
Baby

Tips als de baby voor het eerst naar de opvang gaat!

Als jij de baby voor het eerst in je armen houdt, wil je er nog helemaal niet aan denken dat je hem ooit weg moet gaan brengen. Dat iemand anders dan jij jouw kindje moet gaan troosten als hij verdrietig is. Maar vroeg of laat gaat dat moment aanbreken. En dan wil je maar liever goed voorbereid zijn. Daarom van ons voor jou: tips als de baby voor het eerst naar de opvang gaat!

beste babyfoon bol.com

Tips als de baby voor het eerst naar de opvang gaat!

  1. Kies voor een plek die goed voelt

    Al voor de baby geboren wordt, ga je waarschijnlijk op zoek naar kinderopvang. Daarbij houd je rekening met verschillende punten.

    Zo is het fijn als de kinderopvang in de buurt van je werk is, of juist in de buurt van huis, in ieder geval ‘op de route’. Je kiest een manier van kinderopvang die bij jullie past, kleinschalig, zoals een gastouder. Of wat meer op de ‘schoolse manier’ zoals een crèche. Maar het meest belangrijk is dat het goed voelt! Je geeft je meest belangrijke ‘bezit’ uit handen. Dat doe je niet zomaar aan de eerste de beste.

  2. Geef je borstvoeding? Begin op tijd met de voorbereidingen!

    Als jouw baby aan je borst drinkt, kan het best zijn dat hij erg moet wennen aan de fles. Daarom is het belangrijk en verstandig om een aantal weken voor de baby voor het eerst naar de opvang gaat, te beginnen met wennen aan de fles.

    Begin op tijd met kolven en zorg dat je een klein voorraadje melk hebt. En laat de baby dus alvast af en toe uit de fles drinken. Je wilt echt niet stressen omdat je baby op de eerste dag bij de kinderopvang niet wil drinken.




  3. Check van tevoren wat ‘all inclusive’ is

    Bij heel veel kinderdagverblijven zitten luiers en voeding bij de uurprijs inbegrepen. Maar dit is lang niet altijd het geval. Daarom kan je het best vooruit uitzoeken of dat het geval is.

    Soms loont het zelfs om kinderdagverblijven te vergelijken en er een rekensommetje aan te wagen. Zit bij jouw kinderopvang alles bij de prijs in? Check dan goed welke voeding ze gebruiken en of dit wel de geschikte voeding voor jouw baby is. Ook qua luieren kan je natuurlijk je eigen voorkeuren hebben.

  4. banner babypark sale
  5. Pak op tijd de tas in

    Gaat jouw baby morgen voor het eerst wennen? Pak dan van de avond ervoor de tas voor de kinderopvang zoveel mogelijk in. Je weet inmiddels al dat je met een baby niet zo snel de deur uit bent en dat het altijd anders loopt dan je van plan was. Zo poept hij net op het moment dat jij de voordeur achter je in het slot draait. Dat kan voor stress zorgen, zeker als je niet te laat wilt komen.

    Een goede voorbereiding is dus zeker het halve werk. Stop alle spullen die je al in kunt pakken vast in de tas, zoals een reserve setje kleding, luiers, een fles en een speentje. Ook poedermelk kan je vast in porties schepen. Zelf had ik altijd twee lievelingsknuffels zodat er eentje in de tas kan blijven.

  6. Ga zelf vast voor-wennen

    Het is hartstikke spannend om de baby voor het eerst bij een vreemde achter te laten. Daarom is het best een goed idee om je baby voor de eerste wendag een keer naar een bekende te brengen, voor een paar uurtjes. Bijvoorbeeld naar een oma, vriendin, broer, buurvrouw of wie dan ook. Iemand die jij je kleintje toevertrouwd. Zo kan jij er vast aan wennen dat iemand anders voor de baby zorgt.

  7. Blijf in de buurt!

    Als de echte dag dan toch is aangebroken dat de baby voor het eerst naar de opvang gaat, kan je ervoor kiezen om aan het werk te gaan. Maar je kunt ook het wennen doen als je nog verlof hebt. Zo heb jij even tijd voor jezelf (en de kapper, of zo) en hoef je niet meteen gefocust te zijn. En je kunt in de buurt blijven. Al merkt de baby daar helemaal niets van, voor je eigen gevoel is het toch wel lekker.

  8. Label alle spullen van jouw baby

    Je kindje is natuurlijk niet de enige op het kinderdagverblijf. En de leidsters zijn de hele dag in de weer met speentjes, knuffeldoekjes, luiers en rompers. Zorg er daarom voor dat je alles, maar dan ook alles, van je kindje voorziet van zijn of haar naam.

    Je kunt stickers plakken op flessen, poederdoosjes, speentjes en anders spullen die niet van stof zijn. Ben je handig met de naaimachine? Naai dan in alle kleding, aan knuffels en tassen de naam van je baby. Maar je kunt ook kiezen voor een labeltang of zelfs een kledingstempel van goedgemerkt!

  9. Houd je telefoon in de buurt

    Niet dat er ook maar iets gaat gebeuren, maar jij gaat toch 100 keer per minuut op je telefoon kijken. Dan kan je hem maar beter niet vergeten.

  10. Breng en haal op een rustig tijdstip

    Waarschijnlijk werkt de kinderopvang met tijdsblokken waarin je mag halen en brengen. Probeer af te spreken dat je de baby op een rustig moment kunt brengen. Zo kan je even rustig afscheid nemen en goed vertellen wat jij denkt dat de leidsters willen en moeten weten.

    Ook bij het ophalen is het (zeker de eerste keren) fijn als je niet midden in de spits komt. Zodat je even goed kunt horen wat er allemaal gebeurd is en hoe jouw baby het gedaan heeft. Zorg ook voor een boekje of schriftje waarin de leidsters kunnen schrijven hoe de dag is gegaan en waarin jij bijzonderheden kunt melden.

  11. Als laatste tip: Laat het los!

    Althans, doe een poging. Natuurlijk is het heel spannend om iemand anders voor jouw baby te laten zorgen. Om de baby naar een plek te brengen die hij niet kent, maar je hebt er nu eenmaal voor gekozen dat je baby naar de opvang gaat. Dan moet je er ook maar het beste van maken.

    Je kunt je de hele dag schuldig gaan voelen, of op gaan zitten vreten, maar het wordt er niet anders van. Probeer je te troosten met de gedachte dat de meeste kinderen met heel veel plezier naar de opvang gaan.

Hopelijk heb je wat aan onze tips als de baby voor het eerst naar de opvang gaat. Er komt een moment waarop je er niet eens meer bij nadenkt, alles klakkeloos in een tas propt en je kindje afzet om snel door te racen naar je werk. Echt waar. Maar die eerste keren, die zijn nu eenmaal best spannend. 😉

Lees ook: Is kinderopvang goed voor een baby?



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019