Kamperen met een baby! De ene ouder vindt het geweldig, de ander moet er niet aan denken. Al geldt dat denk ik ook voor kamperen in het algemeen. Maar als je ervoor kiest om wel te gaan kamperen met een baby, waar moet je dan aan denken? Ik geef je tips!
Kamperen met een baby, wel of niet doen?
Laat ik maar even heel eerlijk zijn: ik ben sowieso geen kampeerder. Sterker nog: ik heb het twee keer gedaan. Een keer een weekend Pinkpop, wat ik overigens geweldig vond. En een keer een week Terschelling met onze vriendengroep toen ik 16 was. Ook dat vond ik geweldig, maar dat heeft waarschijnlijk met de hoeveelheid alcohol te maken.
Ik ben dus in mijn volwassen leven nog geen kampeerder geweest. Dit jaar gaan we zelfs voor het eerst naar een camping, maar wel in een stacaravan. Tot die tijd zaten we veilig op een bungalowpark in een lekker luxe huisje. De tips die ik je ga geven, heb ik dus niet zelf getest, maar ze zijn waarschijnlijk meer dan bruikbaar. 😉
Tips als je gaat kamperen met een baby!
-
Kies een baby vriendelijke camping
Je wilt het natuurlijk niet op je geweten hebben, dat jouw baby de hele camping wakker houdt ‘s nachts. Check daarom bij voorbaat even wat de doelgroep van je camping is. Is het een echte familiecamping met babyvoorzieningen (zoals een babyruimte waar je de baby kunt verschonen en wassen), dan kan je ervan uit gaan dat er meer gezinnen met een baby zijn.
En de empathie iets groter is, dan wanneer je tussen allemaal bejaarden op een rustige camping gaat staan. Hoewel veel bejaarden vaak gek zijn op kleine kinderen.
-
Laat de baby thuis vast wennen aan zijn slaapplek
Of je nu voor een van deze goede campingbedjes kiest of zo’n slaaptentje, het is fijn als je baby hem al kent.
Nou sliep onze baby maanden in de gang in haar campingbed (zodat wij ook nog een paar uur rust hadden), en ze sliep daarin beter dan in haar eigen ledikant. Maar als de baby meteen de eerste nacht al niet in dat bedje wil, kan je nog wel eens een lange slapeloze en ongezellige vakantie tegemoet gaan.
Begin dus een paar weken van tevoren thuis vast met wennen. Is je baby nog heel klein? Dan kan slapen in de kinderwagen ook een (nood)oplossing zijn als je gaat kamperen.
-
Kies een ‘veilige’ camping
Als in een camping waar de baby een beetje kan rondkruipen zonder meteen meters naar beneden te vallen, in kiezelstenen ligt of onder gereden wordt. Dus: autovrij, veel gras en overzicht is erg fijn.
Maar je kunt natuurlijk ook een grondbox meenemen, zodat je zeker weet dat je baby er niet vandoor gaat. -
Denk een paar graden koeler
Misschien neem je voor jezelf alleen zomerkleding mee, maar een kleine baby heeft nog wel eens een laagje extra nodig. Neem dus ook dat dikkere slaapzakje mee, want in de nacht kan het nog best fris worden op de camping.
-
Maak de planning niet te vol
Misschien heb je wel 100 dingen die je wilt doen in de omgeving. Maar in de eerste dagen is het misschien beter niet te veel te plannen. Laat de baby even wennen aan alle indrukken, de nieuwe omgeving en een nieuwe slaapplek. De rest komt daarna wel.
-
Oefen!
Ga eerst eens een weekendje oefenen op een camping in de buurt en niet meteen drie weken ver weg van huis. Zo merk je wat je wel en niet handig vindt, maar ook welke spullen je nog mist.
-
Thermosfles voor de nachtvoeding!
Als je geen borstvoeding geeft uiteraard. Scheelt gedoe met water opwarmen voor een hongerige baby midden in de nacht.
Checklist, wat moet je meenemen?
- Kleding: rompertjes, pyjama, shirtjes/truitjes/vest, korte broeken/lange broeken, rokjes/jurkjes, jas, sokken, (water)schoenen, zwemkleding, zonnehoedje, zwembandjes.
- Onderweg: buggy/kinderwagen/draagzak
- Slapen: slaapzak, slaapplek (campingbedje o.i.d.), slaapknuffel (+ een reserve!), beddengoed, babyfoon, nachtlampje (als je baby dat thuis gewend is).
- Verzorgingsproducten: je hele luiertas met inhoud, zwemluiers, aankleedkussen, hydrofiele doeken, babyzeep/shampoo, tandenborstel en tandpasta (indien er tanden aanwezig zijn natuurlijk), zonnebrandcrème, haarborstel, thermometer, vitamines, zetpillen, ORS, neusspray.
- Vermaak: inklapbare box, wipstoeltje, speelkleed, speelgoed
- Voeding: flesvoeding en thermosfles, drinkflessen, slabbetjes, eetbakje en lepel, drinkbeker, eventueel potjes babyvoeding, inklapbare kinderstoel.
Kamperen met een baby is dus echt niet onmogelijk, als zal een doorgewinterde kampeerder er waarschijnlijk eerder aan beginnen dan een onervaren kampeerder als ik. Wil je het graag eens testen? Je kunt ook een kampeeraccommodatie huren op veel campings, dan hoef je niet meteen te beginnen met tenten opzetten of caravans achteruit inparkeren. Zo rol je er langzaam in. Heb jij wel eens gekampeerd met een baby?