Behalve dat het praktisch misschien lastiger is dan gewoon je eigen spullen oppakken en vertrekken kan het voor je kindje best ingrijpend zijn. Een verhuizing is lastig te begrijpen en kan zorgen voor spanning bij je peuter. Hij kan er drukker en prikkelbaar van worden, of juist aanhankelijk. Hoe zorg je ervoor dat verhuizen met een peuter rustig verloopt?
Wanneer vertel je aan je kind dat jullie gaan verhuizen
Zorg ervoor dat je je peuter niet te vroeg verteld dat jullie gaan verhuizen. Kleine kinderen hebben nog geen besef van tijd, een week voelt voor hun als een maand. Dus is de verhuizing nog ver weg, zeg dan nog even niets. Pas als je kindje merkt dat er iets gaat gebeuren, bijvoorbeeld als je gaat beginnen met inpakken.
Tien tips als je gaat verhuizen met een peuter
-
Maak het concreet
Een klein kind weet niet wat verhuizen is. Het is een woord waarbij hij geen beeld heeft. Rijd met je peuter langs het nieuwe huis om te laten zien waar jullie gaan wonen.
-
Bereid je peuter voor op manieren die hij begrijpt
Lees bijvoorbeeld boekjes over verhuizen. Of laat de poppen van het ene naar het andere huis verhuizen.
-
Betrek je kind bij de verhuizing
Neem hem mee naar het nieuwe huis, of naar de bouw. Zeker met een mooie nieuwe bouwhelm is dat voor je kindje een heel avontuur. Laat hem zelf de kleur van zijn kamer of het behang voor de kinderkamer uitkiezen.
-
Zelf inpakken
Laat je peuter zelf zijn meest belangrijke spulletjes in een doos doen en bij zich houden, zo kan hij die zelf in het nieuwe huis weer uitpakken. Denk aan de lievelingsknuffel en wat speelgoed.
-
Op de verhuisdag zelf
Zorg dat je kind even onderdeel is van de verhuizing. Maar zorg ervoor dat er iemand is die je kind kan vermaken, of die je kind na een tijdje meeneemt.
-
Maak het kamertje vertrouwd
Pak samen de spulletjes uit en laat je kindje helpen met waar het moet staan. Zo wordt het meteen ‘eigen’.
-
Houd hetzelfde ritme aan als in het oude huis
Doe dezelfde dingen, houd dezelfde tijden aan qua eten en drinken. Je kind geeft misschien nog niet zoveel om een huis, maar meer om het ritme en de veiligheid van jullie die er zijn.
-
Breng een verhuizing met een peuter als iets leuks, iets positiefs
Een mooier huis, grotere kamer, leuke straat, speeltuin vlakbij.
-
Kamer hetzelfde
Is je kind je nog erg klein, tussen de 0 en 2 jaar? Dan kan het helpen om de slaapkamer zoveel mogelijk hetzelfde inrichten. Zo voelt je kindje zich sneller thuis.
-
Huis bouwen of verbouwen?
Ga je zelf een huis bouwen en is de bouw of verbouwing een langdurig project? Zorg dat je een dag “bouwvrij” houdt in de week, zodat je even alle focus op je kind(eren) kunt richten. Neem ze ook vaak mee, of laat ze ‘helpen’.
Lees ook: Verhuizen tijdens de zwangerschap? Lees deze tips!
Is een verhuizing ingrijpend voor een peuter?
De verhuizing zelf hoeft niet het meest ingrijpende te zijn. Kleine kinderen hechten misschien niet echt aan een huis. Ze willen de veiligheid van hun ouders en welke blokkendoos daar omheen zit maakt niet zo veel uit.
Maar als je kindje moet wisselen van bijvoorbeeld kinderopvang of peuterspeelzaal kan dat wel ingrijpend zijn. Zeker voor grotere kinderen die op school of een sportclub zitten. Als je in dezelfde woonplaats blijft zal verhuizen misschien minder problemen met zich meebrengen dan naar een heel andere stad.
Gaat je kind naar een andere school? Laat hem dan mee beslissen en afscheid nemen van zijn huidige school en vriendjes. Het is belangrijk dat je de negatieve gevoelens er ook laat zijn. Zeker als de verhuizing het gevolg is van een scheiding.
Hoe goed je je kindje ook voorbereid op een verhuizing, het is voor je peuter pas echt als je in het nieuwe huis zit. Misschien vraagt hij na een paar weken wel ineens wanneer jullie weer naar huis gaan. Door de verandering kan het zijn dat je kindje ineens slecht slaapt, of last krijgt van bijvoorbeeld buikpijn. Dit is heel normaal. Verhuizen met een peuter is voor de peuter nu eenmaal vreemd. Geef hem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.