banner cheezzbaby 728x200
Peuter

Tips als je peuter een snotneus heeft!

“De R zit in de maand” en dus zijn onze kinderen weer chronisch verkouden. Ze hoesten en snotteren wat af en de zakdoekjes zijn niet aan te slepen. Verkouden worden doen we allemaal, maar hoe kom je er weer vanaf? We geven je tips voor als jouw peuter een snotneus heeft.

Hoe wordt je kind verkouden?

Verkoudheid is enorm besmettelijk, het verspreidt zich via vochtdruppeltjes in de lucht of via speelgoed. En aangezien kinderen lekker dicht bij elkaar kruipen kunnen ze elkaar gemakkelijk aansteken. Zo kunnen kleine kinderen wel 10 keer per jaar verkouden worden. Er zijn veel verschillende virussen die je peuter keer op keer kan krijgen. Als een peuter verkouden is, is het slijmvlies in de neus, bijholten en de keel ontstoken.




Tips als je peuter een snotneus heeft!

  1. Niezen in de elleboog

    Leer je peuter niezen in zijn elleboog en wen hem aan om vaak zijn handen te wassen. Zo voorkom je besmetting en dus uiteindelijk ook dat je peuter weer opnieuw besmet wordt.

  2. Snotneus niet afvegen aan kleding

    Leer je peuter dat jij geen zakdoek bent, voor je het weet loop je met snotvlekken in je kleding.

  3. Snoetenpoetsers

    Zorg dat je altijd snoetenpoetsers bij je hebt. Papieren zakdoekjes zijn over het algemeen niet echt handig. Ze scheuren snel en plakken overal aan vast.

  4. Geef je peuter neusspray of neusdruppels

    Dit vermindert de verstopte neus. Vanaf twee jaar mag je kindje ook neusspray met xylometazoline, daarvoor alleen neusspray met zoutoplossing.

  5. Niet roken in huis!

    Rook niet in de buurt van je kind, hierdoor kan verkoudheid langer duren.

  6. Stomen bij een snotneus

    Doe het stomen liever samen met je peuter in een badkamer waar de hete douche aanstaat en niet boven een kom heet water. Dan is de kans op verbranding erg groot.

  7. Snotoogjes?

    Heeft je peuter dichtgeplakte ogen van al het snot? Snotoogjes maak je gemakkelijk schoon met een watje en schoon water. Bij hele kleine kindjes kan je ervoor kiezen om het water eerst te koken (en af te laten koelen uiteraard).

  8. Ui naast het bed

    Een tip van oma: Leg een stuk ui op een schoteltje en zet dit in de slaapkamer van je kindje. Door de scherpe lucht kan je peuter beter ademen en dus beter slapen.

  9. Houd de lucht vochtig in de slaapkamer

    Dit kan met een diffuser. Maar er is ook een goedkopere oplossing. Vul een emmer tot de helft met water, dompel er een handdoek in en wring deze uit. Hang de handdoek over de emmer.

  10. Luuf

    Smeer Luuf onder de voeten van je kindje en doe hem sokken aan voor hij gaat slapen.

  11. Bed schuin zetten

    Zet het hoofdeinde van het bedje iets omhoog.

Lees ook: Hoesten bij peuters! Wat kan je doen?

prenatal extra korting banner

Wanneer moet je naar de huisarts met verkoudheid?

In principe gaat een verkoudheid of snotneus normaal gesproken vanzelf over. Het zal dus ook niet vaak voor komen dat je met een peuter naar de huisarts moet omdat hij verkouden is. Toch zijn er een paar punten om op te letten.

Zo is het verstandig om naar de huisarts te gaan als een peuter ineens last krijgt van benauwdheid of een piepende ademhaling. Ook bij sufheid en slecht drinken (ongeveer de helft van normaal) is het verstandig de huisarts te bellen. En natuurlijk als je twijfelt!
Er zijn een paar momenten waarop je echt direct je huisarts moet bellen:

  • Als je peuter koorts heeft gehad en een paar dagen later weer koorts krijgt.
  • Als je kindje jonger dan drie maanden is en koorts heeft.
  • Bij ontroostbaar huilen
  • Als je peuter heel suf is of amper reageert.
  • Bij tekenen van uitdroging (zoals weinig plassen, huilen zonder tranen).

Heeft jouw peuter ook zo vaak een snotneus en is hij verkouden? Hopelijk kan je er met deze tips een beetje doorheen komen en voorkomen dat je peuter van de ene in de andere verkoudheid rolt.
Meer weten? Lees dan ook deze blogs: Ademhalingsproblemen of astma bij een peuter! en Ontstoken amandelen bij een peuter! Wat je weten wilt als moeder!!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019