Iedere ouder krijgt te maken met gebroken nachten en op den duur zal iedere ouder zich afvragen wanneer de baby gaat doorslapen. Dat verschilt heel erg per kind. De ene baby slaapt na een maand al door, de ander doet er een half jaar over. Meestal gaat het doorslapen vanzelf, maar dat betekent niet dat je het niet soms wat kunt leren en stimuleren. Lees hier daarom deze tips om jouw baby te laten doorslapen. Succes!
Waarom slapen baby’s niet door?
De reden waarom jouw pasgeboren baby zich stug elke nacht meldt, is omdat je kleintje honger heeft. Zo’n mini lichaampje kan nog niet veel voeding tegelijk opnemen en moet daarom steeds kleine beetjes drinken. Na een paar uur is dat verteerd en heeft je baby weer honger.
Daarnaast heeft een pasgeboren baby nog totaal geen dag- en-nachtritme. Hij of zij beseft dus niet dat ’s nachts het moment is dat men slaapt en niet huilt. Andere redenen waarom een baby ’s nachts wakker wordt zijn:
- Darmkrampjes of buikpijn.
- Hij of zij heeft het koud of te warm in bed
- Een vieze luier.
- De baby is verkouden of heeft ergens anders last van
- Jouw baby heeft overdag te veel indrukken opgedaan.
- De baby slaat zichzelf telkens wakker.
Lees ook: Deze dingen moet je weten over een pasgeboren baby!
Tips die jouw baby laten doorslapen!
Slaapt jouw baby nog niet door, dan kan je dit prima een beetje stimuleren met onderstaande tips voor een baby te laten doorslapen:
-
Dag-en nachtritme
Om je baby te laten doorslapen is de eerste belangrijke tip dat je kleintje het verschil leert kennen tussen dag en nacht. Dit is goed voor de biologische klok die vanzelf een keertje aangeeft dat donker betekent slapen en licht betekent wakker zijn.
Het dag-en nachtritme kan je aanleren door het ’s avonds donker te houden (dus geen felle lampen) en overdag licht. Laat overdag daarom de gordijnen of rolluiken open.
-
Op juiste moment in bed leggen
Het beste is baby’s in bed te leggen op het moment dat ze moe zijn, maar nog niet slapen. Let daarom goed op de eerste signalen van vermoeidheid van de baby zoals in het oogje wrijven, gapen, jengelen of ogen die een beetje op half 7 hangen. Je baby gaat dus nog wakker naar bed.
De reden waarom deze tip de baby kan laten doorslapen is omdat je baby leert zelfstandig in slaap te vallen. Soms worden baby’s altijd in slaap gewiegd, waardoor ze eraan gaan wennen en niet goed in slaap kunnen vallen zonder dat wiegen.
Een tweede effect van op tijd in bed leggen, is dat je baby niet te laat naar bed gaat. Als je baby moe is, maar toch geprikkeld wordt omdat hij beneden in de box ligt, dan kan je baby misschien niet in slaap vallen. Gevolg is dat je baby oververmoeid is en dan juist niet kan slapen.
-
Slaapritueel
Een slaapritueel voor de baby is erg belangrijk omdat hij zo weet wat er gaat gebeuren. Kinderen hebben dit nodig (rust, regelmaat en reinheid).
Nu is het in het begin nog wat lastig om een slaapritueel te volgen omdat je baby niet op dezelfde momenten gaat slapen. Begin dan in ieder geval met iedere avond rond dezelfde tijd de pyjama aan te doen, geef in rust het laatste flesje en zing voor het naar bed brengen nog zachtjes een liedje.
Naarmate je kind ouder wordt en vaste tijden krijgt, kan je dit uitbreiden met bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen voor het slapen.
-
Zorg voor rust
Een kind heeft regelmaat nodig en ook rust. Probeer daarom te vermijden dat je kind te veel prikkels krijgt. Voorkom een overvolle box met 10 soorten speelgoed. Leg je baby niet de hele dag onder een mobiel of activity center en let op met geluiden. Zeker in het uur voor het slapen gaan is het belangrijk de prikkels naar het minimum te brengen.
-
Een slaapzak kan helpen doorslapen
Als je baby veel beweegt tijdens het slapen, dan kan het helpen als je je kindje in een slaapzak laat slapen. Dit zorgt voor meer rust.
-
Inwikkelen of inbakeren
Is je baby heel beweeglijk en vaak met de armpjes aan het maaien, dan kan het nogal eens voorkomen dat je baby zichzelf wakker slaat. Een stap verder dan de slaapzak is dan om als tip de baby laten doorslapen door de baby in te wikkelen of in te bakeren. Dit kan met een hydrofiele luier of een wollen doek.
Er zijn ook speciale dekentjes voor inbakeren verkrijgbaar. Vraag om advies aan het Consultatiebureau wat je het beste kunt doen. Persoonlijk zou ik eerst beginnen met inwikkelen omdat je baby zich dan nog vrij kan vechten en niet helemaal met de armpjes vast ligt. Soms is dat al genoeg.
-
Badje of massage
Een badje of massage kan erg helpen om je baby tot rust te brengen en wat slaperig te maken. Een perfecte manier om de dag af te sluiten. Let er alleen wel op dat je een pasgeboren baby of een baby van een paar maanden oud niet dagelijks in bad doet. Eén of twee keer per week is voldoende. Lees ook, hoe vaak moet een baby in bad?
-
Goede temperatuur in de kamer
Probeer er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de temperatuur in de babykamer optimaal is. De optimale temperatuur in de babykamer is 18 graden met een marge van 2 graden eronder en 2 graden erboven. Je kunt beter iets onder de 18 graden zitten (minimaal 16 graden) dan boven de 18 graden.
-
Constant geluid
Soms kun je jouw baby laten doorslapen door in de kamer heel zachtjes een radio of wat muziek aan te zetten. Sommige baby’s vinden het fijn om wat geluid om zich heen te hebben. Zo laat je de baby wennen aan omgevingsgeluid.
-
Genoeg voeding overdag
Mocht je baby wat ouder zijn en nog steeds ’s nachts wakker worden van de honger, dan is het goed om te bekijken of je baby overdag wel genoeg binnenkrijgt.
Geef je nog borstvoeding? Misschien helpt het om wat rijstebloem of johannesbroodpitmeel in de (afgekolfde) melk te doen, zodat je baby langer verzadigd is. Bespreek dit wel eerst met Consultatiebureau!
-
Pas de 10 minuten regel toe
Laat je baby dus 10 minuten huilen als je zeker weet dat hij of zij geen honger heeft of er iets anders aan de hand is. Kijk of ze vanzelf in slaap vallen.
Deze 10 minuten regel kan goed werken om je baby laten doorslapen. Ze leren zo dat je niet altijd meteen komt toesnellen bij de eerste snik. Met deze tip kan het doorslapen van de baby bevorderd worden omdat ze leren zelf weer in slaap te vallen.
-
Zorg goed voor jezelf!
Zorg ook goed voor jezelf en neem rust waar je kunt. Doe bijvoorbeeld overdag een middagdutje. Als je je wat beter uitgerust voelt, dan kun je de wereld weer beter aan. En als jij rustiger bent, dan wordt je kindje waarschijnlijk ook vanzelf rustiger.
Lees ook: Dit zijn de beste inbakerdoeken!
Lees ook: Hoeveel slaap heeft je baby nodig?
Veilig doorslapen van de baby? Hier moet je op letten om je baby veilig te laten slapen