In het eerste levensjaar van de baby gaat er ontzettend veel gebeuren. Jouw baby leert super veel en ontwikkelt zich ook in een snel tempo. Denk aan het eerste badje, de eerste lach, het eerste fruithapje, de keer dat je kind omrolt, gaat kruipen of de eerste stapjes. Al deze bijzondere momenten gebeuren nog voordat je kind 1 jaar wordt en dit wil je echt vastgelegd hebben. Hoe je dat kunt doen? Door een mooi babyboek van het eerste jaar te maken van jouw baby.
Babyboek van het eerste jaar maken
Het klinkt misschien heel simpel, zo’n babyboek van het eerste jaar maken, dat is het absoluut niet. Zeker niet wanneer je ontdekt dat je (net zoals bijna alle andere moeders) elke dag 20 nieuwe foto’s op je camera, telefoon en/of iPad hebt staan.
Veel moeders hebben het plan een babyboek te maken, maar door uitstel gebeurt het uiteindelijk niet en daar krijg je echt spijt van.
Eén van de moeilijke bijkomstigheden van een leuk fotoalbum is: een selectie maken van al die foto’s. Want op elke foto staat je kind toch wel écht super schattig. Naarmate de maanden verstrijken zal je al snel het overzicht kwijtraken en hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om van al die duizenden foto’s een mooi babyboek van het eerste jaar te maken.
Zeg daarom nooit tegen jezelf dat je het nog wel gaat doen, maar begin er meteen mee.
Dat is echt de allerbelangrijkste tip. Maak elke dag een selectie van de foto’s die je hebt gemaakt en plaats je selectie meteen in een mapje. Dit kost je dagelijks misschien een kwartiertje en zal echt helpen om later hét perfecte babyboek te maken.
In deze blog lees je nog meer tips zodat ook jij straks een geweldig babyboek van het eerste jaar hebt waar jijzelf, maar ook jouw kind, nog heel erg lang van kunt genieten. En nu je een ervaren ‘babyboek-maker’ bent, is het makkelijker om ook de volgende jaren efficiënt en goed vast te leggen.
Babyboek maken tips!
Een paar handige tips die jou zeker gaan helpen om een prachtig babyboek van het eerste jaar te maken:
-
Begin op tijd met het babyboek
Deze tip is echt de meest belangrijke tip: begin op tijd. Al vanaf de eerste dag na de geboorte gaat jouw camera overuren draaien. Van elke houding maak je 20 foto’s. Aan het einde van de eerste week heb je misschien al honderden foto’s gemaakt.
Als je hier niet snel iets mee doet, dan worden het er alleen maar meer en zie je straks echt door de bomen het bos niet meer. Trek er daarom elke avond een kwartier voor uit om door je foto’s te scrollen en kies er een paar (1 tot 3) unieke foto’s uit (dus niet van 1 houding twee foto’s) die je echt wilt bewaren. Plaats die in een mapje ‘fotoboek’.
-
Maandselectie
Als je van elke dag een kleine selectie hebt gemaakt. Maak je vervolgens elke maand nog een selectie van je dag selectie. Probeer kritisch te zijn (ik weet het, dat is moeilijk). Kies voor unieke foto’s en niet voor foto’s die heel erg op elkaar lijken. Maak hier weer een selectie van en haal de foto’s die het babyboek niet gaan halen uit je mapje ‘fotoboek’.
-
Oefen en probeer
Je kunt na een maand je selectie ook alvast in het online fotoboek ‘plakken’ Zo werk je er elke maand aan en kun je die maand afsluiten. Schrijf bij de foto’s ook een leuke tekst zodat je later het moment goed voor je kunt halen. Tevens maak je zo het boek meteen al meer compleet.
Aan het einde van je het jaar hoef je alleen nog maar op ‘bestellen’ te klikken en je bent klaar! Als je elke maand aan je babyboek van het eerste jaar werkt, dan heb je ook de mogelijk om wat lay-outs en bepaalde designs te proberen om uiteindelijk tot een boek te komen dat goed bij jou en je baby past.
-
Less is more
Er zijn heel veel voorbeelden van super hippe babyboeken met prachtige designs. Dat is heel leuk, maar laat je daardoor niet gek maken. Houd het simpel en wellicht dat je later nog wat leuke accenten kunt toevoegen. Op veel websites, zoals Albelli en Solento heb je handige tools om van je babyboek iets bijzonders te maken. Deze kun je gaandeweg een beetje proberen, maar leg jezelf niet teveel druk op. Het gaat vooral om de foto’s toch?
-
Breng structuur aan
Structuur aanbrengen in je foto’s is heel belangrijk. Als je dit meteen doet, dan bespaar je jezelf achteraf ontzettend veel gedoe. Het begint met de dag tot dag selectie maken. Daarnaast kun je nog een selectie maken per kind, maand, jaar en gebeurtenis zoals vakantie of kerst. Bekijk wat jij het meest handig vindt!
-
Vergeet niet de bijzondere momenten tussendoor
Natuurlijk heb je jouw camera in de aanslag op een verjaardag of met kerst, maar vergeet ook de andere bijzondere momenten niet. Zoals de spontane momenten of de intieme momentjes tussen jou en je kind. Het zijn soms juist de alledaagse dingen, die het mooist zijn.
-
Denk aan de bloopers!
Gênante momenten zijn misschien op het moment zelf wat minder, later zijn ze des te leuker. Denk aan het moment dat je baby je nieuwe outfit onder spuugde, of wanneer de poep vrolijk werd uitgesmeerd op het aankleedkussen, denk aan het eerste hapje dat overal terecht was gekomen behalve in het mondje en vergeet ook vooral de driftbuien niet. Leuk voor later!
-
Bewaar ook andere leuke dingen
Denk aan het geboortekaartje, een krantenartikel van de dag dat je kind werd geboren, de verjaardagskaartjes, ziekenhuiskaartje etc.
Lees ook: Een newborn fotoshoot van jouw baby
Ideeën voor een babyboek
Om het babyboek van het eerste jaar nóg leuker en speciaal te maken, kan je ook nog onderstaande ideeën toevoegen.
-
Maak elke dag een foto
Wil je er een leuk project van maken? Start dan je eigen 365 dagen project. Tijdens dit project maak je elke dag 1 foto van je kleintje. Of je maakt er meer en kiest er elke dag 1 uit. Deze kan je dan allemaal achter elkaar in één album plakken. Super leuk om zo het verloop te zien. Je zou dit 365 dagen album kunnen gebruiken als babyboek van het eerste jaar, maar je kunt er ook een apart project van maken.
-
Elke maand een voortgangsfoto
Wat leuk is om toe te voegen in je babyboek van het eerste jaar, is een maandelijkse ‘progressie foto’. Zodra je kind precies 1 maand oud is, 2 maanden oud, 3 maanden etc., maak je een foto van je baby in dezelfde setting. Zet bij je kind een knuffel of zet je kind in een bepaalde stoel, zodat je goed kunt zien hoe je kind is gegroeid en ontwikkeld.
Je kunt het aantal maanden dat je kind is op het moment van de foto, aanduiden met ballonnen (1 maand 1 ballon, 2 maanden 2 ballonnen etc.) of met een bordje.
-
Breng het hele plaatje in beeld
Natuurlijk speelt jullie baby de hoofdrol, maar vergeet niet de andere dingen om je baby heen die net zo belangrijk zijn! Leg daarom ook de babykamer vast, het favoriete knuffeltje, momenten bij opa en oma, jullie huis op dat moment, de favoriete outfit etc.
Voorbeeld van een fotoboek van de baby voor het eerste jaar
Wil je wat leuke inspiratie opdoen voor jouw babyboek van het eerste jaar? Bekijk dan eens deze leuke voorbeelden, maar denk eraan wat ik heb gezegd: laat jezelf niet gek maken en leg de druk niet te hoog! Met alleen de mooiste foto’s van je kind begeleid met een beetje tekst, kom je al heel ver!