Als je weer aan het werk gaat, wil je dat je kindje in goede handen is. Je kunt dan ook kiezen voor verschillende soorten kinderopvang, de crèche of een gastouder. Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij het kiezen van een gastouder of oppas ouder! Lees mijn tips!
Wat is een gastouder of oppas ouder?
Een gastouder is iemand (toch nog steeds vaak een vrouw) die kinderen opvangt in haar eigen huis, of in een aparte ruimte bij haar thuis. De meeste gastouders zijn aangesloten bij een gastouderbureau. Bij dat bureau doe jij jouw aanvraag en zij regelen de contracten en andere administratie.
Ook worden de gastouders door de gastouderbureaus ‘in de gaten gehouden’. Zo komt de GGD af en toe langs om te controleren of alles aan de regels voldoet. Als jij je kindje naar een geregistreerde gastouder brengt heb je ook recht op kinderopvangtoeslag.
Bij een gastouder komen minder kinderen dan op een crèche en de omgeving is huiselijker. Wat fijn kan zijn als je kindje niet zo goed kan omgaan met drukte en grote groepen.
Hoe veel kinderen mogen er bij een gastouder opgevangen worden?
Voor een gastouder gelden er allerlei regels. Behalve dat de omgeving veilig moet zijn (denk aan een goed traphekje, rookmelders, deurstoppers en dergelijke) mag een gastouder niet zomaar alle kinderen opvangen. Dat is ook logisch.
Bedenk je eens hoe druk jij het misschien al hebt met je eigen kinderen. Hoe zou je dan op 10 kinderen kunnen letten, waaronder baby’s? Juist, niet dus. Daarom zijn er de volgende regels:
- Er mogen maximaal 5 kinderen jonger van vier jaar tegelijk opgevangen worden.
- Er mogen maximaal 4 kinderen van nul en een jaar tegelijk worden opgevangen.
- En er mogen maximaal twee baby’s jonger dan een jaar tegelijk opgevangen worden.
Heeft jouw gastouder zelf kinderen die ook aanwezig zijn? Dan tellen deze ook mee.
Waar let je op bij het kiezen van een gastouder?
Zorg ervoor dat je eerst je wensen in kaart hebt gebracht. Wat zoek jij in een gastouder of oppas ouder? Vind je het belangrijk dat er veel structuur is? Of wil je juist een gastouder die flexibel is in breng- en haaltijden omdat je wisselende werktijden hebt?
Wil je graag dat je kindje opgroeit met dieren, of juist absoluut niet? Misschien is jouw kind wel allergisch voor katten, dan is dat een belangrijk punt. Er zijn gastouders die alleen kinderen tot 4 jaar ‘aannemen’ maar ook gastouders die juist kinderen in de hele basisschool leeftijd hebben rondlopen. Ook hier kan je alvast over nadenken. Wil jij je kindje als hij vier jaar is meteen door laten stromen naar de buitenschoolse opvang? Of wil je dat je kindje langer bij de gastouder kan blijven?
Wat zijn de voordelen van een gastouder?
Een kort overzicht van de voordelen die je helpen bij het kiezen van een gastouder.
-
Huiselijk
Jouw kindje wordt opgevangen in een huiselijke omgeving. Niet in een groot pand met heel veel groepen en heel veel drukte.
-
Persoonlijker
Een gastouder bouwt vaak een echte band op met ‘haar’ kinderen. Veel komen er al van baby af en ze ziet ze dus echt opgroeien. Ook heeft je kindje een vast gezicht en niet iedere keer een andere leidster.
-
Meer individuele aandacht
Omdat er minder kinderen zijn, heeft de gastouder meer tijd voor jouw kind. Ook kan ze vaak beter meedenken en kent je kind ook goed. Zo viel het onze gastouder op dat Yinthe erg vaak scheel keek. En mede daardoor zijn we met haar naar de oogarts gegaan. Lees hier meer over scheel kijken bij een peuter.
-
Flexibeler
Gastouders zijn vaak gemakkelijk als het gaat om haal- en brengtijden. Maar ook als je een dag wilt ruilen of je kind een dagje thuis wilt houden, is het vaak makkelijker te regelen dan bij een crèche, waar je weer tegoed uren krijgt die je later op kunt maken.
-
Goedkoper
Ook is een gastouder vaak goedkoper dan een crèche.
Heeft een gastouder ook nadelen?
Sommige voordelen kunnen voor sommige ouders ook nadelig zijn bij hun keuze voor een gastouder.
-
Minder vriendjes
Dat er minder kinderen zijn kan ook een nadeel zijn. Zo heeft je kindje misschien minder snel aansluiting met de andere kinderen. Grotere kinderen zijn daarom ook vaker sneller uitgekeken bij een gastouder. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom onze oudste dochter nu naar de BSO gaat. Bij de gastouder waren veel baby’s en peuters en op de BSO kan ze met haar schoolvriend(innet)jes spelen.
-
Probleem bij ziekte of vakantie
Is jouw gastouder ineens een dag ziek? Dan heb je vaak een probleem en zal je zelf oppas moeten regelen. Bij langdurige ziekte of vakanties kan je meestal via het gastouderbureau een tijdelijke gastouder regelen, maar dan moet je kindje dus wel opnieuw wennen.
-
Geen collega’s
Waar dat vaste gezicht voor je kindje heel fijn kan zijn, heeft dat misschien ook een nadeel. Zo heeft je gastouder dus geen collega’s en is er daardoor ook minder sociale controle.
Het kiezen van een gastouder is voor mij voornamelijk een gevoelskwestie. Natuurlijk ga je eerst uit van de basis dingen die voor jou belangrijk zijn, zoals de opvang dagen. Maar er moet een klik zijn met de persoon die voor je kind gaat zorgen, de omgeving moet je aanspreken en je moet vertrouwen hebben in jouw gastouder. En niet onbelangrijk: er moet ook een klik zijn met je kindje!