Luieruitslag bij de baby kan je herkennen aan een rode, schrale en ontstoken huid. Ook kunnen er kleine blaasjes of bultjes te zien zijn en open plekjes die lijken op schaafwondjes. Doordat er tegenwoordig steeds betere en vocht absorberende luiers verkrijgbaar zijn, komt luieruitslag bij een baby steeds minder vaak voor. Toch krijgt ongeveer 35 tot 40 procent van de baby’s in Nederland weleens luieruitslag. Lees daarom deze tips hoe je luieruitslag behandelen en voorkomen kunt.
Hoe ontstaat luieruitslag bij de baby?
Luieruitslag bij een baby wordt voornamelijk veroorzaakt door de urine en ontlasting in de luier. Deze maken het babyhuidje week en daarnaast bevatten urine of ontlasting stoffen en bacteriën die op de babyhuid inwerken en waardoor de huid gaat ontsteken.
Zolang het bij een uitslag blijft is er niet veel aan de hand. Als je meteen begint met de uitslag te behandelen, kan de geïrriteerde huid snel verholpen worden. De allerbeste tip is natuurlijk voorkomen en ervoor te zorgen dat jouw baby überhaupt geen luieruitslag krijgt. Hoewel luieruitslag (luierdermatitis) niet schadelijk is, is het natuurlijk alles behalve prettig voor de baby.
Met deze tips kan je luieruitslag voorkomen!
Alle deze tips zorgen er eigenlijk voor dat het babyhuidje zoveel mogelijk beschermt blijft en de uitslag geen kans krijgt.
-
Regelmatig verschonen
De beste manier om luieruitslag te voorkomen is zeer regelmatig de luier verschonen. Jouw kind plast gemiddeld 14 keer per dag. Daarnaast heeft je baby 2 keer per dag ontlasting. Nu is het niet nodig om 16 keer de luier te verschonen.
Als je probeert te mikken op 8 keer per dag, dan kan je de kans op luieruitslag al een stuk verminderen. Maak daarnaast de luier niet te strak vast en zorg voor de juiste maat luier. Want het is belangrijk dat er wat lucht kan circuleren.
-
Goede reiniging van het babyhuidje
Het is belangrijk dat het huidje van je kind zo schoon en droog mogelijk blijft. Reinig de billetjes dus goed met een zacht washandje met lauwwarm water of met alcoholvrije billendoekjes die een olie of een lotion bevatten. Probeer niet teveel te wrijven of te schrobben en gebruik geen ruwe washandjes, zeker niet wanneer je baby al uitslag heeft.
-
Insmeren met een zalfje
Smeer de billetjes goed in met een verzorgende zalf, vaseline, luierzalf zoals Sudocrem, of purelan.
Dit vormt een klein beschermlaagje op de huid zodat urine minder makkelijk kan inwerken. Tip: Laat de zalf wel intrekken voordat je de luier weer omdoet.
Hoe kan je luieruitslag behandelen bij de baby?
Heeft je kind onverhoopt een luieruitslag? Dan kan je het volgende doen om de luieruitslag te behandelen:
-
Zinkolie of zinkzalf bij een beginnende luieruitslag
Merk je een beginnende luieruitslag op? Smeer dan wat zinkolie of zinkzalf op de billetjes. Dit beschermt tegen vocht, gaat roodheid tegen en heeft een antiseptische werking. In principe heeft zinkzalf de voorkeur omdat het beter dekt, het nadeel is dat het niet goed smeerbaar is. Lees hier meer tips voor de beste zalf tegen luieruitslag.
-
Vermijd zeep, alcohol en parfum
Let goed op dat je geen zeep gebruikt. Controleer daarnaast of de babydoekjes geen alcohol of parfum bevatten want dat veroorzaakt extra irritatie.
-
Goed drogen
Laat de billetjes van de baby goed drogen nadat je ze hebt schoongemaakt. De beste tip is om de huid te laten drogen aan de lucht door jouw baby dagelijks even zonder luier te laten liggen. Zorg er wel voor dat je voorbereid bent op eventuele ongelukjes.
-
Stap eventueel even over op wegwerpluiers
Gebruik je katoenen luiers? Als de baby luieruitslag heeft, kan het helpen als je even overstapt naar wegwerpluiers. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de katoenen luiers naspoelt met water na het wassen. Per liter voeg je 1 eetlepel azijn toe om alle restjes zeep te verwijderen.
Schimmelinfectie of luiereczeem?
Een luieruitslag bij de baby is niet ernstig en kan, mits je actie onderneemt, na een paar dagen weer verdwijnen. Blijft de uitslag langer dan een week aanhouden dan kan dit betekenen dat je baby een luiereczeem heeft. In dat geval is het verstandig even naar de huisarts te gaan.
Zie je rode vlekjes met een schilferig randje of rode opgezette bultjes dan kan dit betekenen dat je baby een schimmelinfectie heeft. Soms zie je kleine puistjes verschijnen. Het kan daarnaast ook voorkomen dat de baby vlekjes bij het mondje krijgt. Neem dan altijd contact op met je huisarts zodat hij de schimmelinfectie met een antischimmel zalf kan behandelen.