Hoewel overal om ons heen de diëten en dieetgoeroes als paddenstoelen uit de grond komen, blijven we in Nederland kampen met overgewicht. Dit geldt ook voor onze kinderen. Een belangrijke oorzaak hiervan is verkeerd en slecht eten en met name een tekort aan groente en fruit. Wil je dat jouw baby of peuter niet de neus optrekt voor groente en wil je een bijdrage leveren aan zijn gezondheid? Begin dan op tijd met jouw baby groente en fruit leren eten. Lees hier mijn tips!
Baby groente en fruit leren eten? Begin bij jezelf!
Laten we bij het begin beginnen en dat is: de zwangerschap. Inderdaad al tijdens de zwangerschap kan je een kleine bijdrage leveren in de smaakvorming van je baby. Rond de 12de week van de zwangerschap heeft jouw baby smaakpapillen ontwikkeld en kan hij of zij dus proeven wat jij hebt gegeten.
Jouw kleine foetus gaat zelfs al voorkeuren ontwikkelen voor bepaalde voeding. Een prima moment dus om je kind al kennis te laten maken met groente en fruit. Dit geldt ook voor wanneer je borstvoeding geeft.
Wanneer beginnen met fruithapje bij de baby?
Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kan je beginnen met de oefenhapjes. In de eerste weken is dit slechts 1 of 2 eetlepels gepureerde of geprakte groente en fruit per dag. Begin eerst met de groente en daarna pas met het fruit aangezien jouw baby anders al snel een voorkeur voor fruit krijgt (is zoeter).
Probeer vanaf het begin al flink te variëren zodat de baby alle smaken leert kennen. Kies wel voor één soort groente of fruit per maaltijd. Voor de eerste hapjes zijn de volgende groente vaak een succes: bloemkool, worteltjes of pompoen.
Het groentehapje voor de baby zelf maken
Wanneer je de eerste hapjes geeft is het verleidelijk om in de supermarkt kant en klare fruithapjes of groentehapjes te kopen, maar dat is eigenlijk pure geldverspilling. Daarnaast is het juist leuk om jouw baby te betrekken bij de bereiding van de groente.
Zeker als je kind wat ouder is, kun je gezellig samen in de keuken aan de slag, terwijl je bijvoorbeeld uitlegt waar de groente groeit. Hierdoor wek je interesse en wordt het eten van groenten een stuk leuker!
Overigens is het bereiden van een groentehapje echt ‘peanuts’. Je hoeft het alleen maar beetgaar te koken en vervolgens te prakken of te pureren. Kruiden en andere smaaktoevoegingen zijn nog helemaal niet nodig!
Lees ook: Babyhapjes zelf maken! Zo heb ik het gedaan!
Maaltijdbox voor baby’s vanaf 4 maanden
Vind je het lastig om telkens te bedenken wat je jouw baby of peuter voor soorten groenten kunt geven? Of ben je bang dat je het misschien niet goed doet? Of heb je misschien weinig tijd om een voedzame maaltijd op tafel te zetten?
Dan is er nu een supermooie oplossing voor jou: SPRUIT. Dit is een maaltijdbox voor baby’s met vers bereide maaltijden, speciaal voor kinderen vanaf 4 maanden. Deze maaltijdbox is erop gericht om baby’s kennis te laten maken met allerlei verschillende smaken van groente. Superhandig en ook nog eens bij jou thuisbezorgd!
Slimme tips om het eten van groente en fruit voor de baby leuk te maken!
Het belangrijkste is om op tijd te beginnen met je baby groente en fruit leren eten. Dus meteen vanaf de eerste oefenhapjes. Ook al lust je het zelf niet, maak het toch voor die kleine!
Daarnaast kunnen onderstaande tips erg goed helpen om jouw baby groente en fruit leren eten:
- Begin pas met de oefenhapjes als je baby hier klaar voor is. Hij of zij kijkt het eten uit je mond, begint met smakken en is duidelijk geïnteresseerd.
- Eet zelf ook groente en fruit en laat je kind duidelijk zien dat je dit doet. Goed voorbeeld doet volgen!
- Geef ook groente en fruit als tussendoortje en probeer snoep zoveel mogelijk te vermijden.
- Geef niet na één keer op, je baby moet echt nog wennen aan groente en fruit. Blijf dus herhalen, je kunt hier soms wat dagen tussen laten. Beland het hapje na de 10de keer weer op de grond? Dan is het waarschijnlijk echt geen succes.
- Ga niet dwingen. Als je baby resoluut het mondje dicht houdt is het niet verstandig om de lepel alsnog in het mondje te proppen. Dat creëert alleen nog maar meer weerstand.
- Maak het aantrekkelijk door de groente en fruit leuk op te maken op het bordje, speel met kleuren en vormen zoals een gezichtje.
- Laat je baby kiezen tussen verschillende groentes.
- Laat je baby ook zelf eten, dit kan zodra je baby 6 maanden oud is. Je baby zal dan meer bezig zijn met het eten bekijken en oefenen met de coördinatie dan dat hij of zij beseft wat er in het mondje gaat. Je kunt het beste stukjes groente of fruit geven die je even groot snijdt als het vuistje van je kind. Let wel op dat de baby zich niet verslikt en vermijd kleine tomaatjes of druiven.
Lees hier nog meer tips als de baby weinig groente wil eten!