Zwanger zijn en slapen: het is soms al een hele opgave. Ik heb bijvoorbeeld erg veel last van onrustige benen. Soms wordt ik er gewoon wakker van. Daarnaast kost het meer inspanning om ‘even om te draaien’. Een goede houding vinden met je zwangerschapsbuik is sowieso best lastig. En nu hebben we er nog een nieuwe belemmering bij: de hitte tijdens de zomer! Lees mijn tips om beter te slapen met warm weer als je zwanger bent!
Goede nachtrust is essentieel!
Voor iedereen op aarde is het heel belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Slaapgebrek lijdt tot depressie, slechte concentratie, slechte productiviteit, kort lontje en zelfs tot overeten. We eten blijkbaar iets meer als we weinig slapen. Voor zwangere vrouwen is voldoende nachtrust nog belangrijker. Slecht slapen zorgt voor een slechtere gezondheid en dat heeft weer effect op je kindje.
Vervelend dat juist tijdens de zwangerschap de nachtrust te wensen overlaat. Lees hier mijn algemene tips om beter te slapen tijdens de zwangerschap en hoe je een goede slaaphouding kunt vinden.
Nu het warm weer is buiten is het slapen vaak nog lastiger. Om de één of andere reden slapen wij mensen beter bij een temperatuur van 18 graden en niet bij 30 graden. Om ervoor te zorgen dat je toch nog een beetje nachtrust krijgt, heb ik hier wat extra tips voor je om beter te slapen met warm weer.
Tip lees ook: Tips om de babykamer koel te houden in de zomer!
13 Tips om beter te slapen met warm weer tijdens de zwangerschap!
-
Koel je lakens
Het is misschien wel een klein intensief klusje (bed afhalen als je zwanger bent), maar het helpt enorm als je, voordat je gaat slapen, je lakens even een paar minuutjes in de vriezer legt. Doe er wel een plastic zak overheen! Heb je maar een mini vriezer? Misschien past je kussensloop en alleen je overtrek er wel in? Dat kan ook al schelen.
-
’s Ochtends en ’s avonds ramen open
Vroeg in de ochtend en later op de avond koelt het meestal lekker af. Als er ook nog een fijn windje staat is dat hét moment om alle ramen tegenover elkaar open te gooien. Vergeet niet om de lampen boven uit te laten als je ’s avonds de ramen open doet. Anders kun je straks niet slapen door de muggen.
-
Kruik met ijswater
Misschien heb je voor je baby al van die kruiken gekocht? Zo ja? Dan mag jij als mama ze nu vast wel even gebruiken. Vul de kruik met ijswater (of met gewoon water en leg het in de vriezer) en koel hiermee je knieholten, enkels, nek, lies, ellebogen of polsen.
-
Lekker douchen
Met je plakkerige, zweterige lichaam gaan slapen voelt vast niet heel prettig aan. Zorg daarom dat je van te voren even een lekkere douche neemt. Douche trouwens niet met koud water, dat voelt misschien wel even lekker aan, maar je lichaam gaat na zo’n koude douche hard werken om weer op temperatuur te komen.
Je raadt het misschien al: daar krijg je het weer warm van. Pak daarom liever een lauwwarme douche.
-
Houd overdag de ramen en luiken dicht
Op het moment dat het warm is buiten, dus zo vanaf 11.00 uur tot 20.00 uur, is het beter de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Houd de ramen en deuren dus dicht. Heb je luiken, gordijnen of rolgordijnen: doe die ook dicht! Zo wordt het misschien wel een donkere bedoeling in huis, het blijft wel koel!
-
Relax voor bedtijd
Waarschijnlijk moet je sowieso niet aan sporten denken met dit weer, maar mocht je willen sporten, doe dat dan niet vlak voor bedtijd. Door het sporten wordt je weer actief en dat helpt niet om de slaap te pakken. Sport liever in de ochtend!
Daarnaast is het ook slim om een uur voordat je gaat slapen niet teveel van je hersenen te vragen. Dus geen intensieve computerspelletjes spelen, werken achter de computer of teveel op je telefoon kijken.
-
Goedkope airco maken
Heb je geen airco, dat is ook niet nodig. Als je jouw ventilator voor het raam zet en voor je ventilator een bak met water en ijs zet, dan heb je zo je eigen airco! Laat je ventilator goed ronddraaien en niet op één plek richten.
-
Katoen is het beste
Synthetische stoffen zoals polyester zijn geen goede stoffen om te dragen of om je heen te hebben met warm weer (dus ook niet voor beddengoed). Synthetische stoffen ademen voor geen meter waardoor ze eerder de warmte vasthouden. Kies daarom liever voor katoen! Deze stof laat lucht door en kan goed jouw zweet opnemen.
-
Veel drinken
Zorg er te allen tijde voor dat je genoeg drinkt, zeker nu je zwanger bent. Probeer alleen vlak voordat je gaat slapen geen liters water weg te klokken want dan zit je om het uur weer op de wc. Zet een glas lekker koud water op je nachtkastje, zodat je ’s nachts als je dorst hebt iets verfrissend te drinken hebt.
-
Smeer je koel
Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar het schijnt verkoelend te werken om jezelf voor het slapen gaan in te smeren met een aftersun met aloë vera. Ook kan een menthol stick wonderen doen. Smeer dit op je voorhoofd voor een verkoelend resultaat.
-
Je hoofd koel houden
Soms helpt het al als alleen je hoofd wat verkoeling heeft. Leg daarom een handdoekje of washandje een uur in de vriezer en leg dit op je hoofd als je gaat slapen.
-
Beneden is koeler
Warmte stijgt omhoog, je kunt dus daarom beter beneden slapen.
-
Alleen slapen
Waarschijnlijk is je zwangerschapskussen toch al je beste vriend, dus waarom zou je jouw partner nog nodig hebben in bed? Die produceert alleen maar nóg meer warmte! Het is echt waar: alleen slapen is iets minder heet dan samen.
Heb jij nog goede tips om beter te slapen met warm weer? Ze zijn meer dan welkom!