December is een dure maand. Of je nu wilt of niet, de decembermaand is (afgezien van de zomervakantie) voor veel gezinnen de duurste maand van het jaar. Heel leuk en gezellig natuurlijk, maar het kan ook een last zijn als je het financieel niet zo breed hebt. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet: hoe overleef je de dure decembermaand?
Tien tips om de dure decembermaand te overleven.
-
Maak een budget
Hoeveel geld heb je te besteden voor de feestdagen? Hoeveel heb je ervoor over of hoeveel kan en wil je missen? Verdeel dit budget onder in cadeaus en boodschappen bijvoorbeeld. Of vuurwerk als je dit belangrijk vindt. Houd je ook echt aan je budget. Je kunt een extra kopje onvoorziene uitgaven toevoegen, voor dingen die je niet van tevoren had bedacht maar er toch nog bij komen.
-
Betaal contant
Je kunt ook budgetteren door een bepaald bedrag in contanten te pinnen en dit te gebruiken voor de feestdagen. Is het geld op? Dan is het ook echt op. Met contant geld heb je meer overzicht in hoeveel je uitgeeft dan wanneer je alles pint.
-
Vergelijken
Ben je op zoek naar bepaalde en specifieke cadeaus die bijvoorbeeld je kinderen heel graag willen hebben? Ga dan eens goed vergelijken. Goede aanbiedingen, reclamefolders, verschillende winkels of websites kunnen hele verschillende prijzen hanteren. Let hierbij ook op verzendkosten en dergelijke, deze kunnen een product juist weer duurder maken.
-
Geld opzij zetten
Zet het hele jaar alvast geld opzij. Ieder maand een beetje apart zetten (als je financiën dit toelaten natuurlijk) kan een heleboel schelen in de dure decembermaand. Je kunt ervoor kiezen om een aparte rekening te openen, maar hier betaal je vaak ook weer extra kosten over. Bij sommige banken kan je zelf ‘potjes’ maken waarin je online kunt sparen. Zo kan je instellen dat hier automatisch een bepaal bedrag naartoe gaat.
-
Lijstjes bijhouden en niet alles in december kopen
Ik houd het hele jaar verlanglijstjes bij voor ons hele gezin. Hoor ik mijn dochter zeggen dat ze iets graag hebben wil? Hup, op het online verlanglijstje zoals deze van bol.com.
Bedenk ik een leuk cadeautje voor mezelf of voor mijn man? Ook op het lijstje. Als er iets van die lijstjes flink in de aanbieding is, koop ik het alvast voor een verjaardag of de dure decembermaand. Tip: kies een goede verstopplek en houd ook bij wat je hebt gekocht zodat je geen cadeaus vergeet. Ik heb een notitie in mijn telefoon waarin ik alles bijhoud. Lees hier mijn andere tips voor goedkope cadeautjes voor een kind!
-
Koop tweedehands
Ga eens rondneuzen op tweedehands websites, kringlopen of op rommelmarkten. Tweedehands spullen zijn niet altijd oud en kapot zoals je misschien denkt. Er is heel veel tweedehands leuks te vinden, zeker als je kijkt naar bijvoorbeeld Lego of Barbies. Ik kocht voor onze dochters een geweldig poppenhuis. Maar ook fietsen zijn prima tweedehands te koop.
-
Ga naar een ruilavond
Er worden rondom de feestdagen veel ruilmomenten georganiseerd, bijvoorbeeld bij kringloopwinkels. Je kunt dit natuurlijk ook zelf organiseren op de school van je kinderen, bij de sportclub of met vriendinnen. Neem spullen mee die jij wilt inleveren en ruil deze tegen spullen van anderen. Duurzaam en goedkoop. Je kunt ook speciale speelgoedruilmomenten organiseren.
-
Kliekjeskerst
Laat op tweede kerstdag al je gasten de restjes van eerste kerstdag meenemen. Iedereen heeft eten over met kerst, iedereen. En dat samen zorgt voor een heerlijk en goedkoop buffet op tweede kerstdag. Je kunt ook afspreken dat alle gasten een bepaalde gang verzorgen. Zo hoef jij niet in je eentje voor (de kosten van) het hele diner op te draaien, maar neemt iedereen een deel voor zijn rekening.
-
Samen
Vier feestdagen samen en deel de kosten: hoe meer zielen hoe meer vreugd en hoe minder kosten. Ik kook ieder jaar op eerste kerstdag voor mijn familie. Als ik voor 12 man kook heb ik een behoorlijke boodschappenlijst nodig. Maar als ik dit deel door 12 personen ben ik goedkoper uit dan wanneer we met een kleiner gezelschap kerst vier en ik uitgebreid wil koken.
Koop ook je boodschappen alvast vooruit. In de vriezer blijft het lang genoeg goed. Reserveer een lade in je vriezer voor de feestdagen en neem dingen mee als ze in de aanbieding zijn. Bijvoorbeeld (gourmet)vlees of ijs(taart). Bij ons heeft de lokale ijsboer altijd uitverkoop de laatste week van het seizoen. Dan kopen we heerlijk Italiaans ijs in grote bakken en stoppen we in de vriezer. Ideaal voor een feestelijk dessert.
-
Ruilen
Van ruilen komt echt niet altijd huilen. Organiseer een feestelijke kledingruil met je vriendinnen. Jullie hebben vast allemaal een feestjurk, glittervestje of iets anders in de kast hangen wat feestelijk is, maar je nooit meer draagt. Hoe vaak heb je een jurkje gekocht voor een bruiloft? Precies. Neem al die feestkleding mee en passen en ruilen maar. Zo zijn jullie allemaal weer in het ‘nieuw’ zonder hoge rekening!
Met deze tips kan je vast veel geld besparen in de dure decembermaand. Want we willen niet te veel geld uitgeven, maar natuurlijk wel hele gezellige en lekkere dagen vieren met onze vrienden en familie. Bezorg je kinderen een onvergetelijke pakjesavond en heerlijke kerstdagen. En bezorg jezelf nog een fijne buffer op je bankrekening om het nieuwe jaar mee te beginnen. Win-win, toch?
Lees ook: De dure decembermaand onbetaalbaar? Meet Secret Sint!