blije doos banner
Bevalling

Tips om te onthaasten na de bevalling!

Na de bevalling komt er veel op je af. Als het jouw eerste baby is, dan is dit nieuwe leven met kind echt even wennen en aanpassen. Heb je meerdere kinderen, dan is het weer even flink terugschakelen. Best pittig hoor en voor je het weet leef je in een wereld met alleen maar haasten, jagen en stress. Niet nodig! Want hier heb je makkelijke en toepasbare tips om te onthaasten na de bevalling.

beste babyfoon bol.com

Wat zijn de valkuilen tijdens het zwangerschapsverlof na de bevalling?

Of je nu net bevallen bent van je eerste baby of van je tweede, derde etc.: de eerste weken na de bevalling zijn heel pittig. In die weken ga je totaal op in de verzorging van jouw pasgeboren baby en probeer je daarnaast in alle macht de structuur van je leven voor de newborn vast te houden.
Je zet je gezin op één en jezelf op plek 10 waardoor je jezelf gaat verwaarlozen. Want ja, je hebt geen tijd meer! Je vergeet te eten, te douchen en echt even te rusten.




Ho even mama! Als jij niet aan jezelf denkt, doet niemand het! Als jij geen pas op de plaats maakt, raast het leven aan je voorbij en op een gegeven moment trek je dat niet meer. Niet omdat je het niet aankunt, maar omdat het gewoon teveel is. Voor iedereen.

Belangrijk is dus om te onthaasten na de bevalling, even tot rust te komen. Dit betekent niet dagelijks 3 uur lang mediteren, want daar heb je inderdaad geen tijd voor. Het betekent op een slimme manier kleine rust momentjes inlassen waar je heel veel uit kunt halen.

mooi en gezond banner

Waarom rust na de bevalling belangrijk is

Allereerst is het heel belangrijk om rust te nemen omdat je lichaam moet herstellen van de bevalling. Of je nu een keizersnede of een vaginale bevalling achter de rug hebt: je lichaam heeft heel veel te verduren gehad.

Niet alleen de bevalling, ook de gehele zwangerschap is een behoorlijke aanslag op je lijf. De eerste 6 weken na de bevalling moet in het teken staan van lichamelijke rust, zodat jouw bekkenbodem, rug en buikspieren de tijd krijgen weer een beetje te normaliseren. Sporten en zware lichaamsbeweging is het laatste wat je moet doen, ook al voel je jezelf lichamelijk helemaal goed.

Rust betekent niet alleen met de beentjes omhoog liggen, rust houdt ook in dat je mentaal en emotioneel in balans komt. Na de bevalling staat je wereld even compleet op zijn kop en word je overrompeld door de zorg voor dee baby, hoogtepunten (de roze wolk), maar ook dieptepunten zoals kraamtranen of de babyblues.

Daarnaast ontstaat er al snel een slaaptekort, wil iedereen op kraamvisite komen, heb je ook nog een partner en misschien nog andere kinderen. Dit spoelt allemaal als een stortvloed over je heen. De enige manier om hier mee om te gaan is onthaasten na de bevalling. Je wereld even heel klein maken, prioriteiten stellen en luisteren naar je lijf. Anders ontploft er een keer een bom, kan je depressief raken of totaal overspannen.

libido banner

Tips om te onthaasten na de bevalling!

Ik weet het, het is totaal niet makkelijk om te onthaasten na de bevalling, want even meer tijd voor jezelf nemen, gaat niet zomaar. Toch is het mogelijk, zolang je er maar je best voor doet en jezelf niet op de laatste plaats zet, maar toch op zijn minst op een gedeelde eerste plaats.

  1. Dúrf te onthaasten na de bevalling!

    Dit is de belangrijkste stap richting onthaasten na de bevalling: het durven. Het klinkt misschien vreemd, maar heel veel vrouwen durven niet hun rust te nemen omdat ze het gevoel hebben dat ze van alles moeten. Ze moeten weer snel op de been zijn, ze moeten als een Supermom alles maar aan kunnen en ze moeten vooral niet zeuren, maar doorgaan. Full speed.

    Vrouwen die zeggen dat ze na 3 dagen weer alles konden, zijn niet stoer of super sterk, die zijn niet wijs of hebben gewoon heel veel geluk gehad.
    Durf je wereld even klein te maken en jezelf te richten op je baby, gezin en jezelf!

  2. Besef dat alles even niet perfect hoeft te zijn

    Mocht je er altijd een brandschoon huis op nahouden, braaf elke avond een verse maaltijd op tafel zetten en altijd een gevulde koelkast hebben? Besef dan dat dit er voorlopig gewoon niet zin zit. Je leven loopt nu even niet op rolletjes. Je hebt minder tijd of zin om te koken en het huishouden te doen, en weet je: it’s oké! Ga niet voor een 10, maar ga voor een 7 of een 6 en dat is gewoon goed.

  3. Neem korte momentjes om even stil te staan

    Vaak gaat alles op de automatische piloot en ben je in je hoofd steeds bezig met de volgende stap, wat je verder nog moet doen of eigenlijk zou willen doen. Maar heel weinig staan we even stil om te leven in het hier en nu. Om even bij je gedachten stil te staan, om even diep in en uit te ademen, de lucht om je heen op te snuiven en te horen en zien wat je op dat moment hoort en ziet. Hoor je de vogels, voel je wind op je gezicht, voel je hoe jouw voetstappen geluid maken?

    Denk even niet aan je baby, aan wat je nog moet doen, maar leef in het hier en nu. Je kunt dit moment heel goed combineren met een wandeling naar de supermarkt of een stukje fietsen. Je kunt ook korte mindfulness oefeningen doen van een paar minuten. Ik zeg het je: het is zo fijn om even in je hoofd te onthaasten na de bevalling.

  4. Denk even niet aan je baby maar aan jezelf

  5. Praat eens echt met anderen!

    Houd je twijfels, zorgen of onzekerheid niet voor je maar praat er met anderen over. Ook dit helpt ontzettend om tot rust te komen. Geloof me: alle moeders worstelen met dezelfde problemen.

    Deel daarom ervaringen uit zodat je van elkaar kunt leren. Ik had zelf een zwangerschapsclubje waar ik ook na de zwangerschap nog contact mee had.

  6. Stel je flexibel op

    Als dit je eerste kindje is, zal je overspoeld worden na de bevalling. Je hele leven staat op z’n kop, maar dat geldt overigens ook als je weer opnieuw bent bevallen. Probeer jezelf alsjeblieft niet vast te houden aan je oude routine. Dit geldt voor werk, huishouden, opstaan, slapen en eetmomenten.

    Deze routine ga je de eerste weken zeker even verliezen. Hoe harder je jezelf hiertegen verzet, hoe lastiger het wordt. Laat het los! Ook dat is onthaasten na de bevalling.

  7. Plan je dagen niet te vol, of beter: plan niets

    De eerste weken na de geboorte moet je jouw agenda niet volgooien met afspraken voor kraamvisite. Daar wordt je echt niet gelukkig van, en die ene tante kan ook een weekje later komen. Weet je nog dat jij hoger op je prioriteitenlijst staat dan de kraamvisite? Plan maar een paar afspraken per week en houd je agenda naast de kraamvisite zo leeg mogelijk.

  8. De 10 beste smoezen om kraamvisite af te zeggen!

  9. Doe alles met aandacht

    Deze tip om te onthaasten na de bevalling is het makkelijkst toe te passen en kost geen tijd. Maar misschien bespaar je zelfs tijd: doe alles wat je doet met aandacht. Vaak doen we iets op de automatische piloot of we doen iets terwijl we met onze gedachten totaal ergens anders zijn.

    STOP! Doe alles wat je doet met aandacht, en probeer je gedachten uit te zetten. Je kunt ook gewoon hardop zeggen wat je aan het doen bent, of vertel het aan je baby (goed voor de taalontwikkeling). Je zal meteen merken dat je meer tot rust komt.

  10. Stel jezelf de vraag: ‘waarom haast ik eigenlijk?’

    Op het moment dat je half gestrest je portemonnee in je tas propt en je baby in de maxi cosi doet, op het moment dat je weer aan het bumperkleven bent of zucht in de rij omdat het allemaal te lang duurt.

    Vraag jezelf dan eens af: ‘waarom heb ik eigenlijk haast?’. Moet je per se op een bepaalde tijd ergens zijn, of haast je gewoon uit gewoonte? Is het een ramp als het allemaal een paar minuten langer duurt? Onthaasten na de bevalling doe je door letterlijk niet meer te haasten. Zo simpel is het.

Lees ook: Waarom je nooit meer op tijd komt met een baby!



aambeien zwangerschap zalf

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019