Een baby is heerlijk en je kunt ontzettend genieten van dat lieve kleine snoetje en de mini handjes en voetjes. Het enige grote nadeel dat zo’n kleintje met zich meebrengt zijn de gebroken nachten. Hoe makkelijk of lastig jouw baby ook is: je ontkomt niet aan de gebroken nachten! Het enige wat je kunt doen is ermee leren omgaan. Daarom wat tips hoe je kunt omgaan met gebroken nachten!
Extreme vermoeidheid door te weinig slapen!
De reden dat veel kersverse ouders kampen met slaaptekort is door de gebroken nachten. Helaas kom je hier niet onderuit. Een baby heeft nog maar een klein maagje en kan dus niet zoveel voeding in één keer drinken. Om die reden gaat het maagje na 2 of 3 uur (als je geluk hebt 4 uur) weer knorren en wil je baby weer gevoed worden. Het gevolg is een korte nacht en dat jij eruit moet. De komende weken kan je wel vaarwel zeggen tegen een goede nachtrust van 7 tot 8 uur slaap.
Doordat je nacht na nacht te weinig slaapt kan je al snel kampen met erge vermoeidheid dat kan oplopen naar extreme vermoeidheid. Wil je deze vermoeidheid door gebroken nachten aanpakken, lees dan hieronder een aantal tips!
Gebroken nachten breken op
Een gebroken nacht is een nacht slaap waarbij je minder dan 4 uur achter elkaar in dromenland bent. Nu is één keer of twee keer een gebroken nacht hebben niet zo erg, maar wanneer je elke nacht wakker gemaakt wordt, gaat het opbreken.
Het is bewezen dat gebroken nachten kunnen leiden tot beperkingen in onze cognitieve vaardigheden, een kortere aandachtsspanne en een korter lontje. Deze gevolgen zijn al zichtbaar na 1 gebroken nacht, moet je nagaan wat er met je gebeurt als je meerdere gebroken nachten hebt!
Het is dus absoluut niet vreemd dat je hoofd een zeef is en je iets vaker dan normaal in huilen uitbarst of je moeder afsnauwt. Het komt echt door de gebroken nachten.
Gebroken nachten, wanneer houdt het op?
De grote vraag is misschien wel: wanneer houden de gebroken nachten op? Wanneer bereik je het licht aan het einde van deze donkere tunnel? In principe is dat per baby verschillend, maar uiteraard zijn er wel gemiddelden die je een antwoord kunnen geven.
-
In de eerste 6 weken na de geboorte is het echt even door bikkelen.
Baby’s hebben in die periode om de 2 of 3 uur voeding nodig, ook ’s nachts. Als de baby 6 weken oud is kan het zijn dat jullie langzaam aan iets meer uurtjes slaap achter elkaar kunnen pakken.
-
Vanaf 3 maanden oud gaan baby’s een beetje doorslapen
Dat betekent dat ze ongeveer rond de 6 uur aan een stuk slapen.
-
Vanaf de 6 maanden oud gaat je kleintje pas echt doorslapen
Nu zal hij of zij 8 uur lang in dromenland zijn, en jullie dus ook. En vanaf het moment dat je baby 9 maanden oud is, is het al helemaal feest. De meeste baby’s slapen dan iets van 12 uur achter elkaar (bijvoorbeeld van 19.00 uur tot 7.00 uur) waardoor jullie niet alleen heerlijk kunnen slapen, maar ook de avond weer samen hebben.
Let op: dit zijn gemiddelden, het kan zijn dat jouw baby eerder al doorslaapt of dat je baby pas later doorslaapt. Laat je nooit gek maken door anderen die niet begrijpen dat jij er nog uit moet ’s nachts. Ieder kind is anders. Lees hier tips om doorslapen te bevorderen.
8 Tips voor het omgaan met gebroken nachten!
Gebroken nachten zijn zwaar, dat is een feit. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om met de gebroken nachten om te gaan. Succes! En als jij nog een tip hebt: laat het mij weten!
-
Slapen wanneer je baby ook slaapt
Een veelgebruikte tip is om te gaan slapen als je baby ook slaapt. Alleen dan kan je wat extra uurtjes slaap pakken, want als die kleine wakker is, ben jij ook wakker. Huishoudelijke taken kun je ook uitvoeren als je baby wakker is.
-
Doe een middagdutje
Heb je te veel te doen om telkens te gaan slapen wanneer je baby ook in dromenland is? Pak dan op zijn minst het middagdutje mee! Zo heb ik het de eerste weken ook gedaan.
-
Ga super vroeg naar bed
In de eerste maanden lag ik altijd om 21.00 uur al in bed. Op die manier had ik al wat uurtjes geslapen op het moment dat mijn dochter weer de oogjes open deed.
Kun je niet zo vroeg slapen? Probeer dan zoveel mogelijk de prikkels te vermijden zoals tv en telefoon en lees bijvoorbeeld een boek. Grote kans dat je ogen zo dichtvallen. Mocht je een lieve partner hebben, dan kun je hem vragen of hij de late voeding wil doen, dan heb je meteen iets van 6 uur slaap!
-
Wissel elkaar af
Wie zegt dat de moeder altijd de nachtvoedingen moet doen? Ook vaders zijn hier prima voor geschikt, zeker in de weken dat jij weer aan het werk moet. Maak hierover duidelijke afspraken met elkaar. Geef je borstvoeding, dan moet je wel zorgen dat je vooraf wat kolft en de moedermelk bewaart.
-
Uit logeren
Als je er klaar voor bent om een nacht gescheiden te zijn van je baby, kan het zeer goed helpen als je jouw kleintje even een nachtje ergens anders onderbrengt. Dan kun jij even een nacht goed slapen.
-
Pak je rust
Het kan voorkomen dat je, ondanks je vermoeidheid, niet in slaap kan komen. Erg vervelend! Om de slaap goed te pakken kun je: jouw ademhaling tellen, al het licht en elektrische apparaten uit je kamer verwijderen, opschrijven waar je over ligt te pieken, na een kwartier even opstaan en wat gaan lopen of je doet een ontspanningsoefening (zoek maar in de app store en je vindt er een hele hoop!)
-
Zorg goed voor jezelf
Dat je gebroken nachten hebt hoeft niet te betekenen dat je er zelf ook gebroken uit ziet. Blijf daarom altijd goed voor jezelf zorgen. Probeer te douchen, trek schone kleding aan, doe wat make-up op, beweeg (bijvoorbeeld wandelen met de kleine) en eet gezond.
Dit helpt allemaal om jezelf wat beter te voelen. Bedenk dat je jouw baby echt wel eventjes mag laten huilen om snel even die boterham naar binnen te duwen. Dat is beter dan jezelf verloochenen!
-
Onthoud dit, misschien wel de belangrijkste tip!
Onthoud dat het over gaat en onthoud ook dat je dit aankunt. Het is zwaar, maar je gaat het hoe dan ook overleven. De eerste 6 weken zullen het meest zwaar zijn en als je de 3 maanden gepasseerd bent, wordt het alleen maar makkelijker. Je kunt het!