luieraanbiedingen header
Zwangerschapskwaaltjes

Tips tegen bandenpijn!

Bandenpijn is een ontzettend vervelend zwangerschapskwaaltje waar je totaal niet op zit te wachten. Alsof de misselijkheid, duizeligheid, maagzuur of blaasontsteking nog niet genoeg zijn, krijg je ook nog eens last van je banden tijdens het opstaan, lang staan of wanneer je plotselinge bewegingen maakt. Hoewel bandenpijn niet te voorkomen is, kan je wel wat tegen de pijn doen. Lees hier onze tips tegen bandenpijn!

davitamon mamavitaal banner

Bandenpijn hoe voelt dat?

Bandenpijn voelt als steken of een zeurende pijn in je onderbuik of aan de zijkanten van je buik of baarmoeder. Deze pijn kan doortrekken naar het schaambot en je rug. Meestal voel je deze pijn als je van houding veranderd of onverwachte bewegingen maakt. Bandenpijn kan ook verergeren tijdens intensief sporten tijdens de zwangerschap.




Waarom krijg je last van bandenpijn?

Je baarmoeder wordt op haar plek gehouden door banden. Als je zwanger bent groeit je baarmoeder van peer formaat naar pompoen formaat. Door deze groei en het gewicht van je lieve baby komt er steeds meer druk op de banden te staan. Hierdoor rekken de banden uit en dat voel je in de vorm van steken. In een andere blog lees je meer informatie over hoe je bandenpijn kunt voorkomen.
tips tegen bandenpijn

Hoe lang duurt bandenpijn?

Het kan voorkomen dat je in het begin van de zwangerschap al last hebt van bandenpijn. Maar meestal treedt de pijn pas later op. Als je voor de eerste keer zwanger bent krijg je rond de 20ste week van je zwangerschap last van bandenpijn. Vanaf deze week gaat je baarmoeder flink groeien waardoor de druk steeds groter wordt.

Is dit je tweede of derde zwangerschap dan kun je er al eerder last van hebben. Dit komt omdat je banden al wat zijn uitgerekt door een eerdere zwangerschap en je daarnaast minder buikspieren hebt om de baarmoeder te ondersteunen.

Als je er eenmaal last van hebt, zal dit je hele zwangerschap aanhouden. Maar ook na de bevalling is het nog niet gedaan met de ‘pret’. Door de zwangerschap zijn je banden nog steeds uitgerekt. Hierdoor ligt de baarmoeder wat losser in de buik en kan het gaan wiebelen. Dit veroorzaakt ook een druk op je banden. Het zal dus enige tijd in beslag nemen voordat je volledig bent hersteld.

Zalando 1 75p korting banner

Tips tegen bandenpijn

En dan hier de tips tegen bandenpijn, hoe je de pijn zoveel mogelijk kan verminderen:

  1. Maak meer gebruik van je buikspieren, zo wordt het gewicht grotendeels door je ‘abs’ opgevangen in plaats van je banden. Dit betekent overigens niet dat je nu fanatiek je buikspieren moet gaan trainen, zeker niet als je al enige tijd zwanger bent. Gewoon regelmatig aanspannen als je staat is al voldoende.
  2. Heb je veel last? Leg dan een warme kruik op de pijnlijke plek en ga op je zij liggen. Een warme douche of lekker dobberen in bad kan ook helpen.
  3. Een buikband kan verlichting geven omdat deze je buik ondersteunt.
  4. Naast een buikband kan een zwangerschapssteunbroekje ook verlichting bieden. Deze broekjes hebben een voorpas die meegroeit met je buik. Dankzij de stevige band onder je buik wordt deze ondersteund.

    Daarnaast ondersteunt het broekje ook je rug. Het aantrekken en dragen van het broekje kan in het begin een uitdaging zijn omdat het redelijk strak zit. Maar eenmaal gewend wil je misschien nooit meer zonder!

  5. Probeer zo min mogelijk te bukken of te tillen.
  6. Neem voldoende rust.
  7. Laat het intensief sporten even voor wat het is. Na de zwangerschap kun je weer aan de slag.
  8. Let altijd op je houding: recht je rug en laat je buik niet hangen. Ga ook niet achterover leunen want dat kan weer andere lichamelijke klachten veroorzaken.


davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019