header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Tips voor als je peuter bang is voor vuurwerk!

Het jaar is bijna voorbij en zo is het ineens Oudejaarsavond. Hartstikke gezellig natuurlijk, lekker olieballen bakken en vuurwerk afsteken. Maar niet alle kleine kinderen vinden het even leuk, sterker nog, veel peuters zijn bang voor vuurwerk. Waarom ze dat zijn en hoe je daar mee om gaat? Dat lees je hier.

beste babyfoon bol.com

Waarom is een peuter bang voor vuurwerk?

Veel volwassenen houden er al niet van, de knallen die overal vandaan lijken te komen. Maar hoe denk je dan dat het voor een peuter is? Die niet eens begrijpt hoe vuurwerk werkt, wat het is en waarom het gebeurt?

Dan hebben we ook meteen een deel van het probleem te pakken. Een peuter weet niet wat Oudejaarsavond is, snapt niets van dagen, laat staan een nieuw jaar. Al die knallen komen voor hem uit het niets en die lichtjes vallen misschien wel boven op hem. Dat is toch enorm eng?




Angst vanuit een nare ervaring

Een peuter kan dus bang zijn omdat hij gewoon niet snapt hoe vuurwerk werkt of de knallen veel te hard vindt. Maar misschien heeft je kindje wel een eerdere nare ervaring gehad met vuurwerk? Is hij er een keer enorm van geschrokken toen er bijvoorbeeld een rotje knalde op het moment dat hij net langs fietste op zijn loopfiets?

Misschien is er wel een keer een ongeluk(je) gebeurt met vuurwerk toen hij in de buurt was, of heeft hij een filmpje gezien op Youtube wat eigenlijk iets te eng was. Je kind kan ook iets ervaren zonder dat jij het beseft en daardoor gevoelens van angst ontwikkelen.

luiers met korting banner

Wat kan je doen als je peuter bang is voor vuurwerk?

  1. Ga niet dwingen

    Vuurwerk is iets voor volwassenen. Laten we eerlijk zijn. Er gebeuren jaarlijks heel veel ongelukken mee, dus waarom zouden we eigenlijk onze peuter daarmee in aanraking willen laten komen? Geef aan dat het prima is dat je kindje het eng vindt en dat hij niet naar buiten hoeft. Samen voor het raam kijken kan ook heel mooi zijn. Zet bijvoorbeeld de muziek hard aan om de knallen wat meer buiten te houden.

  2. Geluiden dempen

    Veel kinderen vinden de harde knallen eng, maar de lichtjes eigenlijk heel erg mooi. Daar kan je gemakkelijk iets aan doen. Geef je peuter een koptelefoon of oordopjes! Of een noise canceling koptelefoon speciaal voor kinderen. Een koptelefoon met muziek erop kan ook natuurlijk.

  3. Voorbereiden

    Ga niet pas op de dag zelf vertellen dat er vanavond vuurwerk komt. Maar bereid je peuter iets eerder voor op wat er komen gaat. Vaak gaat dit al geleidelijk omdat er in de weken voor oud en nieuw meestal al wel wat vuurwerk afgestoken wordt.

    Ter voorbereiding kan je ook samen filmpjes van vuurwerk gaan kijken, of bijvoorbeeld een vuurwerkshow op tv. Zodat je peuter beter snapt wat vuurwerk is, hoe het aangestoken wordt en waar die knallen vandaan komen.

  4. Begin met kindervuurwerk

    Ga samen wat kindervuurwerk kopen. Sterretjes zijn vaak wel populair. Durft je kindje ze niet vast te houden? Prik ze dan in de grond. Ook knalerwtjes zijn leuk en erg kindvriendelijk. Op die manier leer je jouw peuter dat vuurwerk behalve eng eigenlijk vooral heel leuk is.




  5. Geef je kind de controle

    Kan je erachter komen waarom je peuter het eng vindt? Dan kan je hem ook de controle geven. Wil hij binnenblijven? Of durft hij misschien wel mee naar buiten met oordopjes in? Of met zijn lievelingsknuffel? Wil hij vanaf een afstandje kijken, bijvoorbeeld bij de voordeur en niet op straat? Probeer te achterhalen waar je peuter zich goed bij voelt en waar de grens ligt.

  6. Slapen

    Kan je ervoor zorgen dat je peuter nog even gaat slapen voor het echte geknal losbarst? Doe dat dan. Als je kind moe is, komt alles nog harder binnen en zal hij het nog enger vinden. Maak je kindje ruim voor 12 uur wakker. Zo kan hij eerst even goed wakker worden en kan je hem nog even voorbereiden.

  7. Houdt het leuk

    Probeer te laten merken dat jij het vuurwerk leuk vindt. Dat oud en nieuw een feestje is en dat het niet eng is. Maar houdt er niet te hard aan vast als je kindje echt niet wil. Pushen heeft geen zin en binnen is het toch ook gezellig? Wil je graag een proost doen met de buren? Laat je partner dan zeggen dat ze even bij je binnenlopen. Zo heb jij ook een feestje en blijft je peuter veilig in mama’s armen.

Angst voor vuurwerk is helemaal niet gek en hoort er eigenlijk gewoon een beetje bij. Het ene kind zal staan te springen van enthousiasme, terwijl een ander (misschien wel veel ouder kind) het doodeng vindt. Dat is toch met veel meer dingen zo? En dat geeft niets, ieder kind is anders, gelukkig. Het enige wat jij als ouder kunt doen is begrip tonen en meebewegen. Zorg dat je peuter zich zo veilig mogelijk voelt en dat is volgend jaar misschien alles weer totaal anders. lees ook deze tips over Oud en Nieuw vieren met een peuter!



disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019