Waarschijnlijk is het voor de meeste ouders wel herkenbaar, een verlegen peuter. Waar de baby vaak een fase van eenkennigheid heeft, zijn het de peuters die ineens heel verlegen kunnen doen. Thuis hebben ze de hele dag praatjes voor tien, durven ze op alles nee te zeggen of een driftbui te krijgen. Maar als er dan een vreemde bij is? Dan slaat de verlegenheid toe. Hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Dat lees je in onze tips voor als jouw peuter verlegen is!
Verlegenheid bij je peuter, ook bij bekenden en familie
Het is voor ons volwassenen bijna niet te begrijpen. Het ene moment heeft je peuter praatjes voor tien en zodra er een andere persoon erbij komt staan, klapt hij helemaal dicht. Alle praatjes zijn weg en je kindje wil het liefst in je kruipen.
Dat dit bij onbekende personen gebeurt, is nog niet zo heel vreemd, maar ook bij bekenden kunnen peuters ineens heel verlegen zijn. Vooral als de situatie anders is. Bij opa en oma thuis vliegt je peuter zijn grootouders om de hals, maar komt hij oma in de supermarkt tegen? Dan lijkt hij wel bang voor haar. Dat komt omdat deze situatie anders is dan je kleuter gewend is. Oma hoort in de deuropening van haar huis, niet op de fruitafdeling van de supermarkt. Dat maakt dat je peuter iemand ineens niet meer zo vertrouwd vindt.
Lees ook: Deze dingen begrijpen alleen ouders van een peuter!
Tips voor als jouw peuter verlegen is!
-
Leef je in
Bedenk je wat jij doet als je verlegen bent. En niet toen je kind was, maar nu. Hoe voel jij je op een schoolplein tussen ouders die je niet kent? Of in Frankrijk terwijl je geen woord Frans kan? Of als je een presentatie moet geven op het werk over een onderwerp wat lastiger is dan je eigenlijk dacht?
Waarschijnlijk ben je op die momenten ook niet je eigen spontane en zekere zelf. Besef je dat dit voor je peuter eigenlijk hetzelfde is. De situatie is raar en onbekend, je peuter had dit niet verwacht en klapt dus (even) dicht en is verlegen. Niet zo gek, toch?
-
Wees duidelijk
Vertel je peuter van tevoren waar jullie naartoe gaan. Naar de verjaardag van tante Jose, of naar de speeltuin met vriendje Bas. Zo weet je kindje wat hij kan verwachten.
-
Word niet boos!
Misschien wel de belangrijkste tip als je peuter verlegen is. Hoe frustrerend het af en toe ook is om op een verjaardag eerst een half uur met een verlegen peuter op schoot te moeten zitten. Word niet boos! Zeg tegen je kindje dat je begrijpt dat hij het spannend vindt. En laat hem even ontdooien.
-
Geef een complimentje!
Bijvoorbeeld als je peuter op een druk feestje iets durft te vragen of zeggen. Maar overdrijf het niet.
-
Ga niet dwingen en pushen
Laat het gaan, veel kinderen worden na een tijdje minder verlegen en durven dan alsnog gefeliciteerd te zeggen of dankjewel. En iedereen begrijpt het wel, want vroeger waren we bijna allemaal verlegen. En anders begrijpen ze het maar niet, toch?
-
Zeg niet tegen je kind dat hij niet zo verlegen moet doen of dat hij verlegen is
Jouw peuter denkt dan dat hij een probleem heeft of dat hij iets verkeerd doet. En dat is natuurlijk niet zo.
-
Help je peuter!
Wil hij graag samen iets met je vragen. Zeg dan niet “dat kan je zelf wel”, maar ga met hem mee en begeleid hem. Op die manier krijgt hij vertrouwen en zal hij het op den duur sneller zelf durven. Als je dit stapje voor stapje opbouwt, is het voor je peuter het meest overzichtelijk.
Een verlegen peuter is dus helemaal niets om je zorgen om te maken. Meestal groeien ze er vanzelf weer overheen en natuurlijk is het ene kind van nature meer verlegen dan de ander. Ben je toch bang dat je kindje te verlegen is? Bijvoorbeeld omdat hij nooit met leeftijdsgenootjes wil spelen, ook niet als hij ouder wordt? Dan kan je contact opnemen met het consultatiebureau.
Lees ook: Hoe kan je een peuter samen leren spelen met andere kinderen?