blije doos banner
Zwanger Worden

Tips voor de temperatuurmethode

Met de temperatuurmethode kan je onderzoeken wanneer je eisprong is. Door elke dag de lichaamstemperatuur te meten en bij te houden kan je zien wanneer de eisprong is. Als jouw eisprong eraan komt zal jouw lichaamstemperatuur stijgen en ben je vruchtbaar. Als je elke ochtend je met de temperatuurmethode temperatuur opneemt, dan zijn er een paar speciale omstandigheden waar je even op moet letten, deze kunnen namelijk je metingen beïnvloeden. Volg deze tips voor de temperatuurmethode en je metingen worden zo min mogelijk beïnvloed!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

3 Tips voor de temperatuurmethode

Bij het gebruik van de temperatuurmethode zijn er een aantal omstandigheden die de metingen kunnen beïnvloeden. Door deze tips te volgen heb je daar minder last van om een zo nauwkeurig mogelijke meting te krijgen.

  1. Temperatuurmethode en overgang op zomertijd of wintertijd

    Meestal merk je weinig aan de overgang naar zomer- of wintertijd. Maar als het net precies midden in je vruchtbare periode valt kan het heel vervelend zijn. Als je geluk hebt dan maakt het jouw lichaam niet uit of je om 7 uur opstaat of om 8 uur.




    Jouw temperatuur is dan gewoon hetzelfde op het moment dat de wekker gaat. Maar voor een aantal vrouwen is dat zeker niet altijd het geval. Als jouw lichaam gevoelig is voor tijdsverschillen dan is het verstandig om al in de week voor het moment dat de klok verzet wordt, al je meetmomenten aan te passen.

    Bijvoorbeeld: Je staat elke ochtend om 6 uur op.

    • Bij de overgang op wintertijd:

      Vrijdag 6.00 (zomertijd)
      Zaterdag 6.20 (zomertijd)
      Zet voor het naar bed gaan je wekker op wintertijd.
      Zondag 5.40 (wintertijd)
      Maandag 6.00 (wintertijd)

    • Bij de overgang naar zomertijd:

      Vrijdag 6.00 (wintertijd)
      Zaterdag 5.40 (wintertijd)
      Zet voor het slapen gaan je wekker op zomertijd
      Zondag 6.20 (zomertijd)
      Maandag 6.00 (zomertijd)

    temperatuurmethode eisprong zwanger worden

  2. Temperatuurmethode en reizen naar een andere tijdzone

    Als je reist naar een andere tijdzone moet je hetzelfde schema volgen als bij de overgang naar zomertijd en wintertijd. De impact die het veranderen van tijdzone heeft, is gelijk aan de impact van een jet-lag. Hou er dan ook rekening mee dat je temperatuur deze maand wellicht niet al te nauwkeurig is. Als de reis plaatsvindt ver voor of na je ovulatie, dan hoef je niet moeilijk te doen en kun je gewoon op de nieuwe tijd dat je wakker wordt temperaturen.

    Valt de reis midden in je vruchtbare periode maak dan hetzelfde stappenplan als bij de zomertijd/wintertijd. Houdt er rekening mee dat je temperaturen hoger of lager uit kunnen vallen door de verschuiving van je slaapritme.

  3. Ovulatietest online bestellen banner
  4. Temperatuurmethode en nachtdiensten

    Als je nachtdiensten werkt dan is het zaak om niet uit te gaan van een temperatuur in de ochtend. Er zullen namelijk veel ochtenden zijn dat je niet wakker wordt, maar pas gaat slapen. Ga dan uit van de temperatuur op het moment dat je wakker wordt, ongeacht of dat ’s ochtends of ’s avonds is.

    Het is belangrijk om je temperatuur te meten bij het wakker worden van je langste, rustigste slaapmoment. Als je veel verschillende diensten werkt dan zal je merken dat het lastiger is om je metingen te interpreteren. Je zal een duidelijk patroon van hogere en lagere temperaturen zien afhankelijk van je werkschema. Vaak ben je toch wel goed in staat om je temperatuursverhoging waar te nemen. Belangrijk is om je overige vruchtbaarheidssignalen te gebruiken als extra controle.

Heb je zelf nog tips voor de temperatuurmethode om zo je vruchtbare periode te bepalen? Laat het mij weten dan kan ik ze toevoegen aan dit artikel.

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019