“waterwipes
Verzorging

Tips voor de verzorging van de geslachtsdelen van de baby!

De verzorging van de geslachtsdelen van de baby is voor sommige nieuwe ouders best even spannend. Want als vrouw heb je weinig ervaring met het schoonhouden van een piemel en als man maak je ook niet dagelijks een vagina schoon. En dan is het nu ook nog allemaal op mini-formaat en erg kwetsbaar. Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld als je misschien dacht. Lees onze tips voor het verzorgen!

banner winkelpromo

Gezwollen geslachtsdelen

Voor zowel jongens als meisjes geldt dat na de geboorte de geslachtsdelen wat gezwollen kunnen zijn. Dit komt omdat er vlak na de geboorte nog hormonen worden afgegeven door de placenta. Meisjes kunnen ook wat afscheiding hebben. Dit is volkomen normaal, maak je hier dus geen zorgen over. Na een paar dagen gaat het vanzelf weer over.

Lees ook: De meest gestelde vragen van moeders met een pasgeboren baby!

Tips voor de verzorging van de geslachtsdelen van je zoon

Eerst even een kleine biologieles, want wat is die voorhuid eigenlijk? De eikel is erg gevoelig, de voorhuid beschermt deze. Het is het stukje huid dat over de eikel van de penis zit. Maar van de baby- tot kleutertijd is de voorhuid er ook om de plasbuis te beschermen tegen irritaties.

Bij een baby is de voorhuid nog verkleefd, dit wordt in de loop van de jaren vanzelf losser. Ga er dan ook vooral niet zelf aan zitten prutsen!
Als je de geslachtsdelen van je zoontje gaat schoonmaken is dat niet zo ingewikkeld. Haal gewoon een doekje of washandje over de piemel en droog hem af. Het balzakje kan je het beste schoonmaken met een nat watje, zo kun je goed bij de plooien onder de balletjes.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Tips voor de verzorging van de geslachtsdelen van je dochter

Ook de geslachtsdelen van een meisje hebben geen speciale zeep nodig. De vagina van je dochter kan je dan ook alleen met water schoonmaken. Soms is het een vieze bedoening, als er bijvoorbeeld ontlasting tussen de schaamlipjes zit. Dit kan je met een nat watje verwijderen. Het schoonmaken bij een meisje doe je altijd van voor naar achteren, zodat je de ontlasting juist niet richting de vagina poetst. Het kan zo zijn dat de schaamlipjes een beetje rood zijn, dit kan je verminderen door er vaseline op te smeren.

Lees ook: Wat als je peuter speelt met zijn geslachtsdeel?

Wanneer naar de huisarts?

Bij meisjes is het misschien wat lastiger te zien of er iets aan de hand is ‘daar beneden’. Uiteraard ga je naar de huisarts als je merkt dat je kindje pijn heeft bij het plassen. En als er ineens een hele grote verandering is te zien door bijvoorbeeld afscheiding is het ook verstandig om contact op te nemen.
Bij jongens zijn er meerdere aanwijzingen dat er iets aan de hand kan zijn.

  1. Als de voorhuid opblaast als een ballonnetje wanneer hij plast;
  2. Als de voorhuid is teruggetrokken en lijkt vast te zitten. Lees ook waarom steeds meer ouders kiezen voor besnijdenis;
  3. Wanneer het piemeltje rood of opgezwollen is;
  4. Als er afscheiding uit de penis komt;

Normaal gesproken is de verzorging van de geslachtsdelen van je baby dus niet zo veel werk. Het mooie aan het menselijk lichaam is dat onze geslachtsdelen zo’n pH-waarde hebben dat alleen water voldoende is om te reinigen. Dit is dus ook bij baby’s het geval.

Nog een kleine tip voor de meisjes mama’s onder ons die ineens een jongens baby moeten wassen. Plassen gaat in een boogje, dus houd een luier of doek binnen handbereik. Kan je een hoop gedoe schelen!

Lees ook: Het verzorgen van de babyvoet! Zo doe je dat!

monuta banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019