Bij het samenstellen van je droombadkamer is het eerste waar je aan denkt vast niet ‘praktisch en veilig’. Toch is dat, wanneer je kinderen krijgt, wel erg belangrijk. Je wilt er niet aan denken dat je peuter uitglijdt en met zijn hoofd tegen een scherpe punt aan knalt. Gelukkig hoeft praktisch en veilig niet meteen smakeloos en saai te betekenen. Hoe zorg je dat een badkamer veilig voor kinderen is? We zetten een aantal tips voor een kindvriendelijke badkamer voor je op een rij!
Acht tips voor een kindvriendelijke badkamer!
-
Inloopdouche
Ideaal met kleine kinderen. Een inloopdouche is om meerdere redenen erg praktisch. Het voordeel van een inloopdouche is dat je ruimte hebt voor een los babybadje. Deze kan je zo op de vloer van de douche zetten en vol laten lopen.
Als je kindje klaar is met spetteren laat je hem leeglopen en ruim je hem weer op. Erg handig als je geen ruimte hebt voor een ligbad. Bij een inloopdouche is het handig om te kiezen voor een handdouche. Hiermee kan je je kindje gemakkelijk afspoelen.
-
Ligbad
Heb je een badkamer die groot genoeg is? Dan is een ligbad de meest gemakkelijke oplossing om je kinderen in te wassen. De meeste kinderen zijn gek op in bad gaan. Een klein laagje water er in en ze hebben al plezier voor tien. Uiteraard voor jezelf ook heel erg fijn om uit te rusten na een lange, drukke dag.
-
Veilige thermostaatkraan
Die kleine kinderhandjes zijn vliegensvlug. Ook met het draaien aan de kraan. Kies daarom altijd voor een kindvriendelijke thermostaatkraan met temperatuurbegrenzer. Met dank aan deze veiligheidspal kan je kindje niet zomaar de kraan op de hete stand draaien. Hij is vergrendeld bij 38 graden, dus heter kan hij niet worden, tenzij je de knop indrukt terwijl je draait.
-
Dubbele wastafel
Als je met een aantal gezinsleden de badkamer moet delen is het erg fijn om een dubbele wastafel te hebben. Zo kan jij rustig je make-up doen als je kinderen hun tanden poetsen en heeft iedereen de ruimte.
-
Veilige meubels
Bij het kiezen van een badkamermeubel is het handig om te letten op de veiligheid. Er zijn meubels met een speciaal softclose systeem. Dit houdt in dat deurtjes en lades niet zomaar dichtklappen, maar langzaam sluiten. Op die manier komen kleine kindervingertjes niet snel tussen een hard dichtvallende deur.
Softclose is ook mogelijk op de wc-bril. Wat erg fijn is met kleine kinderen. Ook is het mogelijk om een kinderslot op de kast te plaatsen, zodat de kinderen niet bij de schoonmaakmiddelen of medicijnen kunnen komen. Al is het natuurlijk belangrijk om deze altijd hoog en buiten het bereik van kinderen te plaatsen. -
Afgeronde hoeken
Bij het uitkiezen van aan badkamermeubel is het handig om te kijken of afgeronde hoeken een mogelijkheid zijn. Hiermee zorg je ervoor dat je kind zich nooit kan stoten aan een scherpe punt.
-
Vloer
Gladde vloeren en water zorgen altijd voor gevaarlijke situaties. Natuurlijk bestaan er speciale antislip vloeren. Maar hoe hard je je best ook doet, een glijpartij op de badkamervloer is soms niet te voorkomen. Wat wel kan helpen is het neerleggen van een badmat. Dit scheelt een hoop glibberigheid en je kindje loopt meteen zijn voetjes droog. Als je kiest voor hangende meubels en een hangend toilet is de vloer ook nog eens gemakkelijk schoon te houden en droog te maken.
-
Opstapje
Er komt een moment dat je kindje alles zelf wil doen. Zorg voor een opstapje of een krukje. Zo kan je kindje zelf bij de wasbak of op het toilet klimmen.
Dus ga je binnenkort verhuizen, of ben je van plan de badkamer te verbouwen? Denk dan eens na of je dit op een kindvriendelijke manier wilt doen. Er zijn een heleboel manieren om een kindvriendelijke badkamer te maken. Ook met een paar simpele oplossingen is dat al te realiseren zonder dat je meteen aan een grote verbouwing of hoge kosten vast zit. Kijk dan eens bij Maxaro.