Die bevalling… daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Zou je zelf iets kunnen doen om de bevalling sneller te laten verlopen? Jazeker! Er zijn technieken die kunnen helpen. Lees hier onze tips voor een vlotte bevalling zodat je vol zelfvertrouwen jouw baby op de wereld zet!
Kan je het bevallingsproces beïnvloeden?
Kijk, het is natuurlijk niet zo dat je met deze tips voor een vlotte bevalling altijd binnen een paar uur je kind op de wereld zet. Soms werkt het, soms werkt het niet, maar het is natuurlijk altijd wel goed om het te proberen.
Veel vrouwen zien op tegen de bevalling, of zijn zelfs bang om te bevallen. Bijvoorbeeld omdat ze nog een trauma hebben van hun vorige bevalling, veel horrorverhalen hebben gehoord van andere vrouwen of gewoon niet zo van de pijn houden. Als je weet dat je bepaalde tools kan inzetten om het proces wat te versnellen, helpt dat natuurlijk heel erg. Het geeft je een klein beetje meer controle over die enorme lijdensweg.
Hoe kan je nou invloed uitoefenen op jouw bevalling?
Nou omdat het natuurlijk jouw lichaam is. Als je ervoor zorgt dat alle omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn, dan creëer je daarmee vanzelf een fijne, ontspannen en goede omgeving en hoedanigheid om een kind op de wereld te zetten.
En laat ontspanning nu hét sleutelwoord zijn voor een vlottere bevalling!
Want als jij helemaal verkrampt door pijn, angst en ongemak op het bed ligt, is het natuurlijk niet vreemd dat de baby nog op zich laat wachten. Je lichaam is dan namelijk nog niet klaar om te bevallen. Hoe harder je jezelf verzet tegen de pijn, hoe meer adrenaline je aanmaakt. Dit hormoon is goed als je wilt vluchten, maar niet goed als je wilt bevallen want het werkt de ontsluiting tegen.
Het hormoon dat wel zinvol is, is endorfine. Dit is een natuurlijke pijnstiller die je door de bevalling heen gaat helpen. Maar dan moet je wel ontspannen zijn en niet te veel adrenaline in je lijf hebben. De enige die daarvoor kan zorgen, ben jij zelf. Dus ja, je hebt het bevallingsproces wel een beetje zelf in de hand. Lees hier meer tips voor het omgaan met de pijn tijdens de bevalling.
13 Tips voor een vlotte bevalling!
Geen zin in een bevalling van 48 uur? Volg dan deze tips om de bevalling sneller te laten verlopen! Maar deze tips kunnen ook helpen om het zo te laten lijken. Gewoon omdat je jezelf goed voelt. And time flies when you’re having fun!
Oh ja, en sommige tips voor een vlotte bevalling kan je al toepassen lang voor het moment suprême! Dus begin op tijd en wees voorbereid!
-
Bereid jezelf voor
Lees over de bevalling, bekijk filmpjes of vraag ernaar (met de opmerking dat je niet zit te wachten op een horrorverhaal). Een goede voorbereiding is het halve werk. Misschien is het in het begin een beetje schokkend om te zien, maar daar moet je jezelf overheen zetten.
Het is juist goed als je weet wat je ongeveer kunt verwachten tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld welke fases van de bevalling er zijn en welke soorten weeën je kunt verwachten. Dit alles helpt erg goed om zekerder de bevalling in te gaan en om tijdens de bevalling te ontspannen.
-
Ben fit
Je hoeft echt niet als een ‘fitgirl’ de bevalling in te gaan, maar het is wel heel goed als je lichaam redelijk fit is tijdens de bevalling. Hoe fitter je lijf, hoe beter je uithoudingsvermogen en je capaciteit om weeën op te vangen. Dit is zelfs bewezen!
Blijf dus lekker bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen) of sporten tijdens de zwangerschap. Uiteraard blijf je altijd goed naar je lichaam luisteren. -
Volg een zwangerschapscursus
Een zwangerschapscursus zoals zwangerfit, zwangerschapsyoga of hypnobirthing kan heel goed helpen om je bevalling zo optimaal mogelijk te laten belopen. Tijdens deze cursussen wordt je mentaal en lichamelijk voorbereid op de bevalling en krijg je nog meer tips voor een vlotte bevalling.
-
Leer te ontspannen
Dit is één van de belangrijkste tips voor een vlotte bevalling: leer hoe je kunt ontspannen. Ontspanning tijdens de zwangerschap is zo ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je de weeën veel beter kunt opvangen, de ontsluiting sneller verloopt en je efficiënter kunt persen. Cruciaal dus! Leren ontspannen kun je in een zwangerschapscursus, maar er zijn ook leuke apps die je hierin helpen.
-
Geloof in jezelf!
Zelfvertrouwen is ook erg belangrijk tijdens de bevalling. Denk niet: ik kan dit niet, maar denk: IK KAN DIT!! Het is soms wonderbaarlijk wat het menselijk lichaam kan met een flinke dosis zelfvertrouwen en positieve energie.
Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door jezelf goed voor te bereiden. Positieve affirmaties helpen ook. Dit zijn kleine berichtjes die je overal kunt ophangen in huis. Kijk hier maar eens voor inspiratie.
-
Begin van de bevalling
Laat de zwaartekracht haar werk doen: ga niet bij de eerste beste voorwee of ontsluitingswee alleen maar op bed liggen, maar probeer tussendoor (bij voorweeën kan dat nog prima) te blijven staan, bewegen of knielen. Zo kan de zwaartekracht haar werk doen en dat kan helpen de bevalling wat sneller te laten verlopen.
-
De juiste bevallingshouding
Wist je dat er diverse houdingen zijn waarin je kunt bevallen? Je hoeft dus echt niet de godganse tijd op je rug te liggen. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat dit juist niet bevorderlijk is voor een snelle bevalling. Verdiep je eens in diverse bevalhoudingen en kijk ook eens of bevallen in bad iets voor je is of een baarkruk. Het schijnt trouwens dat op je linkerzij liggen een hele goede bevallingshouding is.
-
Ga regelmatig plassen
Voel je de weeën opkomen, zorg dan meteen dat je een lege blaas hebt (en nee, je plast je baby er echt niet zomaar uit). De ontsluiting verloopt soepeler als de blaas leeg is. Als het allemaal wat langer duurt, ga dan regelmatig plassen.
-
Afleiding tijdens begin bevalling
Een bevalling kan goed meer dan 12 uur duren. Mocht je nog in de eerste fase zitten (je hebt weeën, maar die zijn niet zo heftig en je kunt nog gewoon je dagelijkse dingen doen), zorg dan voor voldoende afleiding. Zo ben je niet alleen maar gefocust op het proces van je bevalling.
Die eerste fase van de bevalling kan zomaar een paar uur duren, dus op de klok kijken helpt niet. Ga daarvoor in de plaats wat licht huishoudelijk werk doen (want straks kan dit even niet meer) of een lekkere taart bakken. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar niet constant bezig bent met de bevalling.
-
Zorg voor voldoende eten en drinken
Een bevalling, ook al volg je deze tips voor een vlotte bevalling, kan een flink aantal uur duren en is daarnaast mega inspannend. Zorg daarom voor voldoende eten en drinken voor jezelf, maar ook voor je partner of anderen die bij de bevalling zijn.
Ga jezelf trouwens niet volproppen met chips ofzo, want je kunt tijdens de bevalling misselijk worden en moeten braken. Kies dus voor gezonde en lichte snacks zoals een sneetje brood, snackgroenten of yoghurt.
-
Deel je emoties
Heb je de enorme behoefte om te huilen, het uit te schreeuwen of ben je even heel bang? Deel het allemaal met je verloskundige en houd het niet voor jezelf. Als je jouw emoties zit op te kroppen, raakt je lichaam gespannen en dat werkt de bevalling tegen. Even flink huilen en schreeuwen kan echt heel erg helpen.
-
Ontspannen douchen of badderen
Je zal het misschien niet denken, maar je mag prima even onder de warme douche tijdens je bevalling. Zeker als dat helpt om even te ontspannen en daarnaast kan het ook de pijn verlichten. Vraag wel even aan je verloskundige wanneer het kan.
-
Laat je masseren
Vind je het heerlijk om je te laten masseren, waarom zou je dat dan niet laten doen tijdens die mega stressvolle bevalling? Nu hoef je niet jouw masseur langs te laten komen, maar laat je partner, moeder of vriendin maar even met die handjes wapperen. Jij ontspannen en zij hebben het gevoel dat ze je even echt kunnen helpen. Win-win situatie.
Heb jij nog tips voor een vlotte bevalling? Deel ze met onze volgers!