Het verliezen van een baby is één van de meest ingrijpende dingen die je mee kunt maken. Je bent enorm verdrietig en het heeft vaak een grote impact op je leven. Je hebt maandenlang uitgekeken naar de komst van jullie baby, maar het loopt anders dan je had gehoopt. Naast de psychische verwerking van het verlies, moet je ook nadenken over wat er geregeld moet worden en welke verplichtingen je hebt. Gelukkig zijn er veel mensen die je hierbij kunnen helpen, maar het is aan jullie om de keuzes te maken waar jullie je goed bij voelen. Een mooi afscheid van de baby of mooie uitvaart is vaak het enige dat je nog kunt doen bij het overlijden van een baby.
Wat moet je regelen voor een uitvaart van een baby?
Als een baby overlijdt na een zwangerschap van ten minste 24 weken ben je verplicht om aangifte te doen bij de burgerlijke stand en kan je kiezen voor een crematie of begrafenis. Als je nog geen 24 weken zwanger was, zijn de regels iets anders en kan je jouw baby ook in het ziekenhuis achter laten. Ik zou er echter altijd voor kiezen om de uitvaart van de baby zelf te regelen. Het verwerken van het verlies begint met een mooi en gedenkwaardig afscheid.
De uitvaart van de baby kan je vormgeven zoals jullie dat zelf willen. Denk er goed over na en praat er samen over. Het is belangrijk dat jullie je er beide goed bij voelen. Het is heel persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en wensen.
Neem je de baby mee naar huis of neem je liever afscheid in een uitvaartcentrum? Wil je je kindje begraven op een speciale kinderbegraafplaats of kiezen jullie voor cremeren? Het is allemaal heel onwerkelijk en toch moet je keuzes maken waar je vaak nog nooit over nagedacht hebt. Volg je gevoel en neem de tijd. Het hoeft niet allemaal direct besloten te worden, vaak is er best nog even tijd.
Een uitvaartondernemer kan jullie begeleiden bij het maken van deze keuzes.
Tips voor het regelen van een mooi afscheid van de baby
-
Maak beslissingen niet direct, maar slaap er een nachtje over
Soms kan je er dan net even anders naar kijken. Wij wilden bijvoorbeeld onze zoon in eerste instantie niet mee naar huis nemen, maar na een nachtje slapen kon ik me niet voorstellen om hem achter te laten. Ik ben achteraf heel blij dat we hier geen impulsieve beslissing over hebben genomen.
-
Wil je samen afscheid nemen zonder genodigden?
Als dat voor jullie goed voelt, moet je dat doen. Het voordeel van het wel uitnodigen van familie en vrienden is dat het de drempel om over jullie overleden baby te praten erg verlaagd. Het is gemakkelijker om met iemand te praten die erbij was, waardoor je je emoties beter kunt uiten.
Vaak voel je je hierdoor minder eenzaam. Om dezelfde reden kan het ook fijn zijn om eventuele broertjes, zusjes en opa’s en oma’s bij de uitvaart te betrekken.
-
Kies muziek uit die bij jullie past
Bedenk of je ook iets wilt zeggen. Je kunt ook iemand anders vragen om namens jou iets te vertellen.
-
Rouwkaartje of aangepast geboortekaartje sturen?
Er zijn veel mooie teksten en gedichtjes te vinden, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets schrijven.
-
Maak foto’s van de uitvaart
Het kan zijn dat je niet alles helemaal meekrijgt of dat je later nog graag terug wilt kijken op deze dag. Bovendien heb je weinig tastbare herinneringen en deze foto’s kunnen van grote waarde zijn op een later moment. Het kan voor iemand die dichtbij je staat best een zware belasting zijn om foto’s te maken, dus een fotograaf kan zeker uitkomst bieden. Kijk eens naar Stichting Still.
-
Het rouwproces begint al op het moment dat je kindje overlijdt
Een afscheid waar je met een goed gevoel op terugkijkt, kan hierin van grote betekenis zijn. Trek je dus niet zoveel aan van wat andere mensen vinden, maar volg jullie eigen gevoel.
-
Als je twijfelt om iets wel of niet te doen, doe het dan wel
Je hebt eerder spijt van iets dat je hebt nagelaten om te doen, dan van iets dat je wel hebt gedaan.
-
Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt
Bespreek je wensen met een uitvaartbegeleider en kijk wat de opties zijn. Er zijn gespecialiseerde uitvaartondernemingen die precies weten wat je moet regelen. Hoe behulpzaam de mensen in bijvoorbeeld het ziekenhuis ook zijn, ze maken dit ook niet dagelijks mee.
Lees ook: De watermethode na een miskraam!
Gespecialiseerde uitvaartondernemingen
Er zijn uitvaartorganisaties die gespecialiseerd zijn in babyuitvaarten. Zij weten precies wat er geregeld moet worden en hebben veel ervaring met alle specifieke kanten van het afscheid nemen van een baby.
Allereerst besteden zij veel aandacht aan het welkom heten en leren kennen van de baby en is er veel aandacht voor de zwangerschap, de geboorte en de kraamvrouw. Ook weten ze veel over speciale kistjes, alternatieve methoden van opbaren, het maken van foto’s en speciale kleding voor hele kleine kindjes.
Een voorbeeld van zo’n organisatie is IMA afscheidszorg, in 2014 opgericht door Francien Bisschop en Ruth van den IJssel. Ruth verloor in 2010 zelf haar zoontje. Inmiddels hebben ze een landelijk team van 8 mensen en hebben ze ruim 270 uitvaarten van baby’s begeleid.
Hoe nu verder na het overlijden van de baby?
En dan is het ineens stil. Is het afscheid van de baby geweest en gaat iedereen weer verder met zijn leven. Tenminste zo voelt het vaak. Er breekt een nieuwe fase aan waarin je jouw leven vorm moet gaan geven zonder de baby, terwijl je juist al die maanden had uitgekeken naar een leven met jullie baby.
Neem je tijd. De eerste dagen, weken of maanden kunnen heel zwaar zijn. De pijn van het gemis is groot en het is heel normaal dat je niet zomaar je oude leven weer oppakt. Zoek steun in je omgeving en als je het gevoel hebt dat je niet verder komt, zoek dan hulp.
Ik begeleid zelf als verliescoach moeders of ouders samen die hun kindje zijn verloren. Neem gerust contact met me op als je het gevoel hebt stil te staan. Het kan helpen om te praten met iemand die weet waar je doorheen gaat en je praktische tips kan geven hoe je met dit grote verlies omgaat.