Je hebt jouw rol vervuld als partner van een zwangere vrouw. Je hebt je best gedaan als aanstaande vader tijdens de bevalling en nu, nu ben je nog niet klaar. Want nu komt de kraamtijd en ook dan draait het nog steeds even niet om jou, maar om je net bevallen vrouw en jullie pasgeboren baby. Die kraamtijd is essentieel voor een goed herstel en voor een goede start van jullie gezin. Daarom lieve vaders (of in het geval van lesbische stellen: moeders), hier belangrijke tips voor vaders tijdens de kraamtijd.
Waarom jouw steun als vader tijdens de kraamtijd belangrijk is
Nog een laatste belangrijke stap om de gehele zwangerschap en bevalling goed af te sluiten: de kraamtijd.
Na deze periode draait het niet meer alleen maar om je vrouw, maar ga jij ook weer meer in de belangstelling staan. De kraamtijd is een belangrijke periode van rust en herstel. Hoe beter je vrouw hier doorheen komt, hoe sneller ze weer ‘de oude’ kan zijn. Lees hier meer tips voor een ontspannen kraamtijd.
11 Tips voor vaders tijdens de kraamtijd!
-
Hechting met je kind
Misschien heb je het gevoel dat je soms aan de zijlijn staat, maar ook jij bent belangrijk voor je kind in deze eerste periode. Ja zelfs of misschien wel juist, als je vrouw borstvoeding geeft.
Om jouw rol als vader meteen goed in te nemen is het erg belangrijk dat je investeert in een goede hechting met je kind. En dat doe je door frequent huid op huidcontact met de baby. Dit één op één momentje met je kind heeft meer voordelen dan het bevorderen van de hechting. Het geeft je vrouw even wat rust, de baby voelt zich heerlijk geborgen en komt ook tot rust en jij voelt je waarschijnlijk lekker high door het knuffelhormoon. Heerlijk! -
Zorg dat je uitleg van de kraamverzorgster meekrijgt
Misschien moet je na 2 dagen weer aan het werk, in dat geval mis je veel uitleg over de verzorging van het kind terwijl het wel belangrijk is dat jij dit ook te horen krijgt. Zorg er daarom voor dat je wat van de uitleg mee krijgt door bijvoorbeeld op tijd naar huis te gaan zodat je thuis komt voordat de kraamverzorgster weg is. Of vraag de eerste dagen om zoveel mogelijk uitleg.
Dingen die je kunt vragen: hoe moet je een luier verschonen, je baby in bad doen, laten boeren. Waar moet je op letten bij het in bed leggen en toestoppen, hoe moet je een pasgeboren baby vasthouden enzovoort.
-
Regel na de eerste week wat dagen vrij
De eerste week is er een kraamverzorgster die je vrouw kan helpen met de baby, maar na die week staat ze er alleen voor. Wat ontzettend zou helpen is als jij in die tweede week wat dagen vrij regelt of het liefst een week of twee weken vrij neemt. Die weken zijn namelijk ook nog erg zwaar en dan is het fijn dat je dit samen kunt doen.
-
Neem de planning van het kraambezoek op je
Waarschijnlijk staat de telefoon al roodgloeiend vanaf de eerste dag na de geboorte. Iedereen wil je kleintje komen bekijken. Aangezien je partner nogal moe is, is het aan jou de taak de planning van het kraambezoek op je te nemen. Hoeft zij hier tenminste niet over na te denken.
Belangrijke punten om rekening mee te houden: niet meerdere bezoeken op een dag, plan ook dagen zonder bezoek (of laat kraamvisite alleen in het weekend komen, dan heb jij ook meer tijd). Combineer bepaalde personen uit dezelfde ‘groepen’ zoals vriendengroepen of familie en houd rekening met het tijdstip.
-
Stel je op als de beste gastheer tijdens kraamvisite
Nog een belangrijke tip voor vaders tijdens de kraamtijd, ben de beste gastheer tijdens kraamvisite. Zorg dat er beschuit met muisjes (en boter, anders liggen die dingen overal) in huis zijn en vergeet de koffie, koffiemelk, suiker en thee niet. Probeer tijdens het bezoek iedereen te voorzien van een drankje en beschuit. Geeft je vrouw borstvoeding, geef haar dan de mogelijkheid zich terug te trekken om te voeden.
-
Stel je assertief op
Moeders hebben vaak de neiging om veel zorg van het kind naar zich toe te trekken en het initiatief te nemen. Je laat je van de goede kant zien als je zelf ook initiatief neemt. Zo deel je de zorgen van jullie kind. Dat is zo belangrijk! Verschoon dus uit jezelf die luier, was de flesjes af of kook ze uit, ga naar je kind toe als hij of zij huilt en doe de baby eens zelf in bad.
-
Weet dat de zorg voor een newborn zwaar is
Een hele belangrijke tip voor vaders tijdens de kraamtijd! Weet dat de zorg voor een newborn zwaar is voor je vrouw. Denk absoluut niet dat jij het zwaarder hebt omdat je de hele dag hebt gewerkt en benoem dit gevoel ook nooit.
Het is trouwens geen wedstrijd! Maar weet dat als je zorgt voor een pasgeboren baby je nooit langer dan 2 tot 3 uur slaapt (ook ’s nachts vanwege de nachtvoedingen). Je niet naar de wc kunt gaan wanneer je wilt, er soms geen tijd is om te eten en je momenten rust maar heel spaarzaam zijn. Klinkt wel wat heftiger dan werken toch?
-
Regel alle belangrijke zaken
Vergeet niet belangrijke zaken te regelen na de geboorte van je kind.
Denk bijvoorbeeld aan: kinderopvang aanvragen (bespreek samen wat jullie willen), geboortekaartjes versturen, jullie baby bijschrijven bij de zorgverzekeraar, afspraak plannen met consultatiebureau. Ga trouwens de eerste keer ook mee naar het consultatiebureau, dat zal je vrouw heel fijn vinden. -
Quality time
Zorg dat je nog quality time met je vrouw hebt. Doe dit bijvoorbeeld door elke avond samen de dag door te nemen. Hoe ging de zorg voor de baby, waar liep ze tegenaan en hoe kan jij haar helpen? Probeer als het mogelijk is dit momentje te koppelen aan avondeten, het liefst door jou gekookt 😉
-
Toon interesse
Hele dagen alleen met de baby thuis zijn is soms best eenzaam. Bel daarom elke dag eventjes naar het thuisfront om te vragen hoe het gaat.
-
Ondersteun haar bij de borstvoeding
Hier wat belangrijke tips voor vaders tijdens de kraamtijd in het kader van borstvoeding geven. Als eerste: borstvoeding gaat heel vaak niet vanzelf. Het komt heel vaak voor dat vrouwen worstelen met de borstvoeding omdat de baby niet goed drinkt of ze krijgen last van kwaaltjes zoals tepelkloven of een borstontsteking.
Probeer je vrouw of vriendin echt te steunen in dit proces van borstvoeding geven. Als het niet goed gaat kan je een lactatiekundige inschakelen die haar kan helpen. Dit zal ze vast heel fijn vinden. Als je even op Google zoekt, vind je vast een goede in de buurt.
Hopelijk heb je wat aan deze tips voor vaders tijdens de kraamtijd. Als je zelf nog wat tips hebt, dan horen wij ze graag!