Eenmaal bijgekomen van de bevalling en het nieuwe leven is het misschien tijd om samen met de baby voor de eerste keer in het vliegtuig te stappen en op vakantie te gaan. Maar hoe zit dat eigenlijk? Vanaf welke leeftijd mag je vliegen met een baby? En wat kan je doen om de stress en het huilen tot het minimum te beperken? Lees hier de standaard regels van vliegmaatschappijen en een handige lijst met spullen die je zeker moet meenemen aan boord. Met handige tips van een stewardess en antwoorden op veel gestelde vragen wanneer je gaat vliegen met een baby!
Vanaf welke leeftijd mag je vliegen met een baby?
Als de baby 7 dagen oud is, mag hij of zij al vliegen. In ieder geval: als er geen complicaties bij de geboorte zijn en je baby niet te vroeg is geboren. Bij twijfel altijd navragen bij je huisarts. Ondanks dat de baby officieel al mag vliegen een week na de geboorte, wordt er toch aangeraden om de eerste 6 weken nog niet te gaan vliegen met je baby!
Bij een kindje dat jonger is dan 6 weken zijn de longen nog niet helemaal ontwikkeld en daardoor erg kwetsbaar. Bovendien krijgt het afweersysteem van de baby gelijk de ultieme test want vliegtuigen zijn nu eenmaal niet zo schoon van binnen met al die kuchende en niezende passagiers.
Tot welke leeftijd mag een kind op schoot reizen in het vliegtuig?
Als je gaat vliegen met een baby van 2 jaar oud of jonger, hoef je geen extra stoel te reserveren of ticket te kopen. De baby mag dan bij je op schoot zitten. Check altijd voor de zekerheid bij jouw luchtvaartmaatschappij wat bij hen de regels zijn.
Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals KLM hebben een bassinet of reiswieg aan boord. Dit is een soort van kinderbedje dat je aan de wand voor je stoel kunt hangen. Jouw baby kan dan lekker comfortabel liggen tijdens de kruisvlucht. Bij de start, klim, daling en landing en bij turbulentie zit de baby bij jou op schoot.
Het nadeel van een bassinet is dat jij wat minder beenruimte hebt, want de reiswieg hangt voor jouw stoel of die van je partner.
Let op: niet elke maatschappij heeft zo’n bedje en soms moet je die van te voren reserveren of aanvragen! Ook zijn het aantal zitplaatsen met bedjes beperkt want ze zitten alleen op stoelrijen die zich direct achter een tussenwand of schot bevinden.
Waarom zou je willen vliegen met een pasgeboren baby?
Tja waarom zou je eigenlijk gaan vliegen met een baby? Waarom niet? Sterker nog: hoe jonger je kind is, hoe makkelijker het is. Kleine baby’s slapen het grootste gedeelte van de tijd. Oudere kinderen moeten juist vermaakt worden of kunnen iets beter aangeven als het ze even niet zint. Je kunt dus meer problemen verwachten als je met oudere kinderen een vliegreis maakt dan met een baby.
Voor de baby hoef je het echt niet te laten, zeker niet als je alles goed voorbereid. Soms komt het voor dat de baby blijft huilen aan boord en dat andere passagiers minder blij met jou zijn. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk als je gaat vliegen met een baby!
Tips als je gaat vliegen met een baby
- Paspoort op tijd aanvragen. Je kan je kind ook laten bijschrijven in jouw paspoort maar dat geldt weer niet voor alle landen!
- Boek op tijd de tickets.
- Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of er een bassinet of reiswieg is, of je kleintje eigen handbagage mag meenemen, of je een stoel moet reserveren met bassinet en hoe de voorzieningen aan boord zijn. Denk hierbij aan hapjes of melk opwarmen of een verschoonplek.
- Informeer naar de regels van het meenemen van een buggy of autostoeltje als je met een baby gaat vliegen.
Tip: Een paraplu model buggy mag je altijd meenemen tot in de gate. Als er aan boord ruimte is, mag hij zelfs mee aan boord. Na aankomst wordt de buggy dan weer in de gate gelegd. Loop dus niet zomaar weg!! Het gebeurt bijna dagelijks dat buggy’s na het uitstappen toch op de bagageband belanden. Reis daarom met een “paraplu buggy”, die hoef je vaak niet af te geven in de gate!
Heb je toch een grotere buggy meegenomen dan moet je hem meestal inleveren bij het inchecken. Houd daar rekening mee! - Wil je een bassinet, vraag dan naar de afmetingen. De kans is aanwezig dat een kind van een half jaar er maar net inpast.
- Let op: wordt je kind 2 jaar tijdens de vakantie, dan moet je wel een aparte stoel boeken! Bij het bepalen van de leeftijd van je kind, wordt er gekeken hoe oud je kind is op de terugreis!
- Kom op tijd op het vliegveld, trek er rustig maar een uur extra voor uit. Zo heb je geen stress, want als jij stress hebt, krijgt je baby dat ook en dat wil je echt niet hebben.
Tips om zonder stress te vliegen met een baby
Een goede voorbereiding is het halve werk! Bekijk onze checklist met tips met spullen en dingen die je van te voren even moet regelen als je gaat vliegen met een baby. Bij twijfel bel gewoon de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Als je op een reisbureau hebt geboekt (bestaat dat nog?) dan bel je ook bij twijfel beter direct met de luchtvaartmaatschappij.
Als je gaat vliegen met een baby moet je sowieso de spullen uit dit lijstje meenemen
- Buggy of draagzak
Vaak moet je best een eind lopen. De buggy (paraplu model) mag je tot in de gate gebruiken. Bij de gate geef je hem af aan het personeel. Je gaat ervan uit dat de buggy weer in de gate ligt bij aankomst maar helaas gaat dit nog wel eens mis. Vandaar de draagzak die dan weer reuze handig is. - Neem voeding voor je baby mee!
Op de meeste vliegvelden mag je kant-en-klare hapjes en melk gewoon meenemen. Water mag ook tot 100 milliliter maar is waarschijnlijk niet genoeg om voeding mee te maken. Maar er is altijd bronwater te koop achter de security en er is ook bronwater aan boord in het vliegtuig.Mocht je voeding vergeten zijn dan hebben Nederlandse maatschappijen zoals KLM en Transavia vaak Olvarit potjes en luiers aan boord. Opwarmen aan boord wordt au bain-marie gedaan en is geen probleem! Lees hier meer tips voor eigen eten meenemen voor kleine kinderen in het vliegtuig
- Speen of flesvoeding
Handig voor in het vliegtuig. Zuigen op de speen helpt tegen pijn aan de oortjes bij het opstijgen en landen.Flesvoeding geven helpt ook (geef het dan tijdens het opstijgen of dalen en begin ermee als het vliegtuig aan het taxiën is. Zorg er altijd voor dat je de veiligheid aan boord in acht neemt en vraag om een extension belt voor de baby. Mocht er iets mis gaan tijdens de start dan ben je voorbereid!
- Luiers en zakjes om de luiers in te verpakken: ongeveer 1 luier per 3 uur.
- Voeding (als je geen borstvoeding geeft).
- Billendoekjes
- Extra setje kleertjes voor je baby en voor jezelf (mocht er een ongelukje gebeuren). Neem vooral meerdere laagjes mee, in het vliegtuig kan het koud zijn of juist heel warm.
- Hydrofiele luiers: bijvoorbeeld 1 kleine en 1 grote. De grote kan je ook als extra dekentje gebruiken.
- Favoriete knuffel, speelgoed en boekjes.
- Medicatie zoals paracetamol.
- Billenzalf.
- Plastic zak voor vieze kleding.
- Wegwerp verschoonmatje of opvouwbaar verschoonmatje en slabber.
- Flesjes.
Vliegen met een baby? Wat mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met tips?
Tip: Lees ook op vakantie met een baby inclusief handige checklist! En de beste buggy voor op vakantie!
Fijne vakantie!