Uitslapen? Wat is dat? Ik was nooit een ochtendmens en om heel eerlijk te zijn ben ik dat nog steeds niet echt. Maar sinds ik moeder ben moet ik wel. Of ik nou wil of niet, er is er altijd eentje op vroeg wakker. Toch hebben we dat de eerste jaren nog redelijk kunnen rekken, dat ochtendleven. Hoe? Wat als je kind een vroege vogel is en jij niet?
Hoe wen je aan vroege ochtenden?
Toen wij ouders werden werkten we allebei nog in de horeca. Mijn man is kok, en is dus nooit vroeg thuis. Hij ligt dan ook nooit voor 12 uur in zijn bed. Ik werkte ook in de horeca en was vaak tegen tienen ’s avonds thuis. Dan was ik nog veel te wakker om te gaan slapen, en dus waren de nachten kort.
Toch hebben wij die babytijd niet als heel zwaar ervaren. Doordat we ’s avonds altijd laat waren was het geen opgave om op te blijven voor de laatste fles, waar veel jonge ouders wel moeite mee hebben.
We wisselden de nachtvoedingen meestal af, degene die de volgende dag vrij was (of later moest beginnen dan de ander) deed de nachtvoeding. En na de ochtendfles sliep mevrouw nog heerlijk door tot een uur of 9. Wij dus ook.
Hadden we ook nog het geluk dat Yinthe na elke fles weer braaf ging slapen en ons weinig nachten wakker heeft gehuild. De luxe die wij hadden is dat we niet om half 8 op kantoor hoefden te zijn. Dat heeft natuurlijk niet iedereen.
Hoe doe je dat dan als je wel vroeg moet werken? Tja, afwisselen indien mogelijk. Heeft je partner een papa dag? Dan is hij die nacht ervoor aan de beurt voor de voeding, zodat jij door kan slapen.
Oké, als je borstvoeding geeft is dat natuurlijk lastiger. Maar met de fles kan dat. En dat jij hem dan even wakker moet porren omdat hij als man de huilende baby niet hoort, ja, dat is dan maar zo. Jij kunt in ieder geval blijven liggen.
Dagje vrij? Neem de baby na de ochtendfles lekker bij je en kruip weer in bed. Leg bijvoorbeeld een aankleedkussen tussen jullie in zodat je kindje veilig ligt, of een babynestje. Zo kan je zelf nog even liggen, al is het maar een half uur.
Hoe leer je een peuter uitslapen?
Nou, niet. Vrees ik. Misschien met een slaaptrainer zoals deze en anders wil ik het graag leren. Zoals gezegd zijn wij die eerste jaren verwend. Yinthe sliep redelijk lang en was ’s nachts niet vaak lastig. Dat werd naarmate ze ouder werd stukje bij beetje iets anders.
Toen ze begon te praten begon ze ook te roepen. Zodra ze wakker was. “Mamaaaa, mamaaa, wakker. Ikke oogies open”. Als mama dan niet reageerde ging ze bij iedereen langs die ze kon verzinnen. “Papaaa, opa? Oma? Lita? Ome Ippie? Ome Boe?” Dan moest ik vanzelf zo hard lachen dat ik haar wel uit bed moest halen.
Een vrolijk begin van de dag, dat wel. Maar als het dan half 7 is, en je werkdag begint om 11 uur. Dan is het Vroeg. Met de hoofdletter V. Ik goot er een fles in, of pap, en nam haar weer mee naar boven. Tussen ons in in bed. En, heel onverantwoord, ik weet het: zette de televisie aan. Op een willekeurige kinderzender. Heerlijk, en wij lagen nog minstens een uur in ons geliefde bedje.
Lees ook: De beste slaaptrainer voor een peuter! en hoe leer je een peuter uitslapen?
Slaaptrainer, werkt dat?
En toen werd ze nog wat groter. Niet alleen zij, ook haar bed. Mevrouw stapte over van ledikant naar peuterbed, en daar kon ze dus ook uit.
De eerste weken ging het goed. Ze bleef braaf in haar bedje liggen en riep als ze wakker was.
Ik kocht een slaaptrainer voor haar. Een wekker in de vorm van een aap die zijn ogen open deed als zij wakker mocht worden. Ook dit ging de eerste tijd super. Ze wachtte braaf tot aap zijn ogen opende, riep dan “Mama, aap is wakker!” en ik haalde haar op. Die wekker ging om half 8. Maar aangezien alles een fase is, ging ook deze fase over.
“Mama, aap heeft oogjes nog niet open! Ikke wel!” Tja, wat moet je daar op zeggen.
Ondertussen zijn we een tijdje verder. Yinthe is ruim 3 jaar en de wekker staat op 7 uur, simpelweg omdat mijn wekker tegenwoordig om 7 uur gaat. Of ik nou wil of niet, ik moet wel een ochtendmens zijn, aangezien ik niet meer in de horeca werk en een heuse kantoorbaan heb. Toch presteert mevrouw het om 9 van de 10 keer voor de wekker vroeg wakker te zijn. En stug stuur ik haar terug naar bed. Dit gaat nu al een paar weken zo, dus of ik het ooit ga winnen weet ik niet.
Schermtijd
Frank daarentegen is nog steeds chefkok en begint dus nog steeds laat met werken. De ‘schermtijd’ is hier dus niet ingevoerd om hem nog enigszins uit te kunnen laten slapen. Als ik ga werken dan leg ik Yinthe bij Frank in bed en zet de Ipad aan (ja, zelf, en ze weet de code). Dan kijkt ze stomme filmpjes op YouTube, en doet spelletjes. En als ze het zat is gaat ze boven spelen.
Zo kan Frank nog een uurtje blijven liggen, aangezien hij nog steeds niet voor 23u ’s avonds thuis is. Als Yinthe straks naar school gaat neem ik haar mee en heeft Frank daar dus geen werk mee, maar dan hebben we natuurlijk meisje twee, die dan op hem aankomt. Al kan die de eerste tijd na de ochtendfles hopelijk weer netjes haar eigen bedje in.
Uitslapen met kinderen
Dus nee, uitslapen en kinderen. Ik weet zelf niet hoe het moet. Toch krijg ik het, met dank aan de Ipad, voor elkaar om in het weekend niet voor half 9 beneden te zijn. En ik vertik het sowieso om om half 6 op te staan omdat een kleine vroege vogel dan wakker is. Voor 7 uur gaat ze linea recta terug naar haar eigen bed, hoe vaak ze er ook uit komt.
Lees nog meer tips voor het uitslapen met kleine kinderen! Onmisbaar voor ouders!