Word je zelf helemaal gek van het thuis zitten met de kinderen en heb je het idee dat je ze soms wel iets kan aandoen? Of misschien ben je je puberkinderen niet meer de baas, omdat ze toch naar buiten willen ondanks de avondklok. Wordt je partner steeds agressiever omdat hij werkloos thuis zit door Corona? Er komen steeds meer meldingen van huiselijk geweld door Corona. We zitten op elkaars lip. Herkenbaar? Misschien in je eigen gezin, of vermoed je iets in je omgeving? Hier kan je terecht voor hulp!
Huiselijk geweld door Corona bij gezinnen
We zijn helemaal niet meer gewend om zoveel met elkaar thuis te zijn. ‘Vroeger’ gingen we naar de sportschool, de kinderen moesten naar voetbaltraining. Na een kantoordag snel door naar zwemles. En omdat het zo laat is eten we wel even bij McDonalds. In het weekend gingen we naar de dierentuin en dronken we een borrel met vriendinnen. Nu dat allemaal niet meer mogelijk is is er steeds meer sprake van huiselijk geweld.
Bij de kindertelefoon komen 40% meer gesprekken binnen over huiselijk geweld sinds de eerste lockdown. De spanningen lopen op vanwege quarantaine, schoolsluitingen en de avondklok. Daarnaast is er veel minder sociale controle, je loopt niet zomaar even bij iemand binnen om een praatje te maken. Daarbij komen financiële zorgen, bijvoorbeeld door werkloosheid. En gezondheidsproblemen, of angst als je bij de risicogroep hoort.
Lees ook: Is jouw relatie veranderd en wil je scheiden met kleine kinderen?
Waar kan je terecht voor hulp bij huiselijk geweld?
-
Blijf Groep
Voor advies, informatie en hulp kun je hier terecht. En als je thuissituatie niet meer veilig genoeg is zijn er ook crisis omvanglocaties in Amsterdam, Alkmaar en Almere. De hulplijn kun je bereiken op 088 234 2450.
-
Fier
Dit is het landelijk expertisecentrum voor huiselijk geweld. Via 088-208000 of de chatservice kun je contact leggen. Om je hart te luchten bijvoorbeeld, maar ook als je echt toe bent aan directe hulp. Ze beschikken zelfs over opvang- en behandelvoorzieningen voor als je niet langer veilig in je huis kunt blijven.
-
Moviera
Hier kan je terecht voor hulpverlening aan huis, maar ze bieden ook een veilige opvangplek voor iedereen die het nodig heeft. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met huiselijk geweld.
-
Veilig Thuis
Iedereen kan bij deze stichting terecht voor hulp. Jong en oud, slachtoffer, omstanders of pleger. Iedere regio heeft zijn eigen Veilig Thuisorganisatie. Vierentwintig uur per dag, 7 dagen per week zijn ze bereikbaar via 0800-2000. Ook is er een chatfunctie waar je van 08:00 tot 20:00 uur je verhaal kwijt kan.
Lees ook: Waar kan je terecht als je kindermisbruik bij een peuter vermoedt?
Krijg hulp via een app
Er is een nieuwe app ontwikkeld, door Stichting de Juiste Schakel en app ontwikkelaar DTT. Deze app heet HulpApp.nl en brengt iedereen bij elkaar. Ben jij iemand die hulp nodig hebt? Dan kun je door deze app in contact komen met de juiste persoon voor jou op dat moment. Of dat nu een politieagent is, een apotheker of een hulpverlener.
De app wordt op dit moment nog maar in een aantal gemeentes gebruikt: Zaanstreek-Waterland, Leiden, Alphen aan de Rijn en Katwijk. Als in een van deze regio’s woont kun je de app gebruiken om (anoniem) aan informatie te komen, of hulp te krijgen.
Huiselijk geweld door Corona, het gebeurt meer dan je denkt. Misschien hoor je de laatste tijd wel erg vaak geschreeuw komen uit het huis van je buren. Of ziet dat kindje bij je dochter in de klas er wel erg slecht uit sinds de scholen weer open zijn. Maar ook als het jezelf betreft, is het heel belangrijk om aan de bel te trekken. Voor er iets gebeurt waar je zelf misschien wel spijt van krijgt. Er zijn genoeg hulporganisaties en ze zijn allemaal bereikbaar, ondanks Corona.