Hoe oud was jij toen je je eerste mobiele telefoon kreeg? En hoe oud was je kind? De leeftijd waarop ouders een kind een mobiele telefoon geven wordt steeds lager. Kinderen weten niet anders en groeien er van jongs af aan mee op. Maar slaan we niet een beetje door, als we onze peuters al een dure telefoon geven?
Leeftijd waarop een kind een mobiele telefoon krijgt daalt
Onze kinderen groeien op in een mobiel tijdperk. Waar wij misschien als puber onze eerste mobiele telefoon kregen (weet je nog, zo’n grote ‘koelkast’?) lopen kinderen er tegenwoordig op de basisschool al mee rond. Sterker nog, er zijn zelfs peuters en kleuters die al een mobiele telefoon hebben.
Van de vierjarigen heeft 5% al een mobieltje. Kinderen zijn dus steeds jonger wanneer ze hun eerste mobiele telefoon krijgen.
Volgens pedagogen is het moment dat je kind de basisschool verlaat een prima moment om te beginnen met een mobiele telefoon. Vanaf dat moment hebben ze hem ook echt nodig, omdat veel scholen communiceren via bijvoorbeeld whatsapp.
Waarom zou jij jouw peuter een mobiele telefoon geven?
Kinderen willen hun ouders graag na doen. Ze spelen vadertje en moedertje, koken eten in hun keukentje en spelen dat ze naar het werk gaan. Ook mijn dochter van drie zit geregeld met haar Nijntje speelgoed laptop en telefoon aan tafel ‘kantoortje’ te spelen.
Ouders vinden het een fijn gevoel dat hun kind altijd bereikbaar is. Je denkt toch dat je kind veiliger is met een telefoon op zak. Al zal een klein kind er helemaal niet aan denken om te gaan bellen als er iets aan de hand is. Ook ben je als ouder sneller geneigd om je kind te controleren en te traceren.
Voor sommige ouders geldt juist dat ze hun kinderen al op jonge leeftijd wegwijs willen laten maken met een mobieltje. Juist in de hoop dat ze er verstandiger mee om zullen gaan.
Als je zelf veel met je telefoon bezig bent, hoe kan je je kind dat dan verbieden?
Ook hebben veel huishoudens geen vaste telefoon meer in huis. Als jij je kind dan even alleen thuis laat, kan hij dus niemand bereiken mocht er iets aan de hand zijn. Op zo’n moment kan het dus wel handig zijn als je kind een mobiele telefoon heeft.
Nadelen van je kind een mobiele telefoon geven
Als kinderen al vroeg in aanraking komen met appen zullen ze dat al gauw als eerste communicatiemiddel zien. Het is tegenwoordig bijna normaal om je op school te melden dat je ziek bent met een appje. Terwijl we daar vroeger echt voor moesten bellen (en die drempel vaak toch net wat hoger was en je dan misschien toch ineens niet zo ziek meer was). Kinderen vergeten dat je gewoon met elkaar kunt praten en face-to-face een vraag kunt stellen.
Over de invloed van een mobiele telefoon of tablet op een peuter zijn de meningen ook verdeeld. Als je kind zelf een telefoon heeft kan je de schermtijd veel moeilijker in de hand houden. Laat je je kind een spelletje spelen op je eigen telefoon? Dan kan je na 10 minuten zeggen dat het klaar is, omdat je moet bellen. Of gewoon, omdat het jouw telefoon is.
Ook ben je als ouder sneller geneigd om je kind te gaan controleren en traceren als hij een mobiele telefoon op zak heeft. Maar wisten onze ouders altijd waar wij uit hingen? Moet je dat eigenlijk wel willen als ouder?
Minder besef van waarde
Kinderen leren niet wat de waarde is van spullen als ze al op zo’n jonge leeftijd een mobieltje krijgen. Ze krijgen vaak een spiksplinternieuw toestel en niet de oude van papa of mama. Terwijl wij er zelf voor moesten sparen of voor werken. Werken wordt wat lastig voor een vierjarige, menig kind van die leeftijd krijgt nog niet eens zakgeld.
Als ze nu al zomaar een dure telefoon krijgen, wat verwachten ze dan als ze 10 jaar ouder zijn? Hetzelfde geldt voor de abonnementen. Wij hadden een prepaid kaart en als die leeg was kon je niet meer bellen. Dan kon je hem pas weer opwaarderen als je daar weer geld voor had. Dat besef hebben de kinderen van tegenwoordig niet, omdat alles ‘onbeperkt’ is en altijd voor handen.
Natuurlijk kan het voordelen hebben als je jouw kind een mobiele telefoon geeft. Maar vanaf welke leeftijd dat nu echt nodig is, daar verschillen de meningen nogal over. Maar hoe zorg je dat jouw peuter veilig online kan?
Lees ook: Geef jij je kleuter een smartwatch?