Als je kindje gebruik maakt van de tablet, is de verleiding erg groot om je peuter een koptelefoon op te zetten. Maar is dat nou eigenlijk wel zo verstandig? En vanaf welke leeftijd mag een peuter een koptelefoon gebruiken? Maar welke kinderkoptelefoon moet je dan kopen en waar moet je op letten?
Waarom een koptelefoon gebruiken voor je peuter?
Onze dochter is inmiddels 5 en heeft nu haar eerste koptelefoon. Als ze filmpjes kijkt op de ipad is het fijn als ze daar alleen zelf van hoeft te genieten. En ze heeft nogal een duidelijke voorkeur voor muziek.
Nu kan ze zelf dansen op K3 en Kinderen voor Kinderen, zonder dat ik de hele dag haar muziek hoef te horen. Ook in de auto is het heel handig. Toen we laatst een rit van anderhalf uur moesten maken hebben we haar amper gehoord. Ideaal dus, zeker tijdens een lange autovakantie. Voor je kindje zelf kan het ook fijn zijn om zich even af te kunnen sluiten van de buitenwereld.
Vanaf welke leeftijd mag een peuter een koptelefoon gebruiken?
De meningen zijn nogal verdeeld. Veel artsen hameren op de grote kans op gehoorschade als kinderen al op jonge leeftijd naar te harde muziek en filmpjes luisteren. Daarom wordt vooral geadviseerd om te wachten met een koptelefoon totdat een peuter zelf kan aangeven dat het geluid te hard staat. Wij ouders kunnen wel denken dat we dat kunnen inschatten, maar wat voor ons normaal is, kan voor ons kind oorverdovend zijn.
Wat is een goede koptelefoon voor kinderen?
Om nou je eigen koptelefoon bij je kindje op te zetten is niet meteen het beste idee. Om te beginnen past jouw koptelefoon niet, want kinderen hebben een veel kleiner hoofd. Ook zijn kinder koptelefoons begrenst tot 85 decibel. En koptelefoons voor volwassenen niet.
Als je een speciale kinderkoptelefoon koopt, kan je er dus vanuit gaan dat blijvende gehoorschade niet aan de orde is. Ook hebben kinder koptelefoons van die vrolijke kleuren, zachte oorschelpen en een verstelbare hoofdband voor een perfecte pasvorm. Bovendien zijn ze lichter, wat dus lekkerder zit.
Lees ook: Peuter leren lezen! Kan dat?
Top 3 beste koptelefoons voor peuters en kleine kinderen
-
PowerLocus Buddy Draadloze On-Ear Koptelefoon voor Kinderen
Deze koptelefoon is te koop in heel veel verschillende kleuren. Kies uit blauw, blauw met rood, oranje, paars, roze of zwart met rood. Ook is hij verkrijgbaar met lichtgevende oren! Hoe leuk is dat?
Deze koptelefoon kan je via bluetooth verbinden en heeft een bereik van 15 meter! Ook kan je er een SD-kaart in doen zodat de koptelefoon kan worden gebruikt als MP3 speler. En natuurlijk voorzien van volume beperking tot 85db.
-
JBL JR310BT Kids
Deze hoofdtelefoon voor kinderen is voorzien van geluidsbegrenzing en de batterij gaat maar liefst 30 uur mee! De bluetooth verbinding is ideaal, geen gedoe met snoertjes die constant in de knoop zitten. Ook zit er een ingebouwde microfoon in de koptelefoon, ideaal voor chatten of videobellen!
De koptelefoon is verkrijgbaar in blauw/rood, groen en lichtblauw/lila. Bij elke koptelefoon zit een stickerset om hem helemaal naar je eigen smaak te stylen!
-
WISEQ HERO Draadloze Kinderkoptelefoon
Ook deze kinderkoptelefoon is in verschillende kleuren te koop. De hoofdtelefoon is begrensd tot 93dB, dit is veilig genoeg tot 2,5 uur per dag. De batterij gaat zelfs 38 uur mee! Erg handig voor lange autoritten dus. Ook bij deze koptelefoon zitten meer dan 100 stickers en een ingebouwde microfoon.
Een koptelefoon gebruiken voor een peuter kan dus prima, zolang je maar let op het volume. Kies voor een begrensde koptelefoon en laat je kindje hem niet te vaak op zetten. Ik vind het echt een uitkomst! Het enige kleine nadeel vind ik dat je minder goed in de gaten hebt waar je kindje naar kijkt, bijvoorbeeld op Youtube Kids. Als je het geluid zelf hoort, ga je toch sneller even checken waar ze nu weer naar kijken. Maar voor op vakantie vind ik het nu al een uitkomst!
Lees ook: Deze dingen begrijpen alleen ouders van een peuter!