header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Veel bloedverlies tijdens de bevalling

Iedere vrouw zal tijdens de bevalling wat bloed verliezen, dat is heel normaal. In sommige gevallen kan het bloedverlies dermate veel zijn dat er sprake is van overmatig bloedverlies. Er zal dan meteen gehandeld moeten worden omdat de moeder anders in shock raakt. Wanneer is er sprake van veel bloedverlies tijdens de bevalling en wat zijn de gevolgen voor de moeder?

lAlles voor je baby banner

Wanneer spreek je van veel bloedverlies tijdens de bevalling?

Bloedverlies tijdens de geboorte van de baby is heel normaal. Men spreekt van veel bloedverlies tijdens de bevalling als de hoeveelheid bloed meer dan 1 liter (dus 1000 milliliter) is. Dit wordt ook wel fluxus postpartum genoemd.

Gemiddeld verlies je tijdens de bevalling zo rond de 500ml. Er is sprake van ruim bloedverlies als je tussen de 500 en 1000 milliliter bloed verliest.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Mogelijke oorzaken van overmatig bloedverlies tijdens de bevalling

In de meeste gevallen wordt het overmatig bloedverlies tijdens de bevalling veroorzaakt doordat de baarmoeder onvoldoende samentrekt na de nageboorte van de placenta.

De samentrekkingen die zouden moeten plaatsvinden heten naweeën. Deze weeën zorgen ervoor dat de bloedvaten die aan de placenta vastzitten worden dichtgedrukt. Wanneer dit niet gebeurt ontstaat er dus een open wond wat hevige bloedingen kan veroorzaken. 

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Een scheurtje of wondje in de vagina of baarmoedermond.
  • De placenta komt onvoldoende los.
  • Of de placenta komt er niet helemaal uit.

Behandeling en gevolgen van bloedverlies bevalling

Behandeling en gevolgen van bloedverlies

De verloskundige zal eerst kijken waar het bloedverlies vandaan komt. Als het overmatige bloedverlies tijdens de bevalling het gevolg is van het onvoldoende samentrekken van de baarmoeder, dan worden de weeën opgewekt. Bijvoorbeeld door oxytocine toe te dienen want dit hormoon stimuleert de weeën.

Een andere mogelijkheid is om de baby aan te leggen, waardoor het lichaam misschien zelf oxytocine aanmaakt. De baarmoeder masseren of er iets kouds opleggen zou ook kunnen helpen.

Soms is er sprake van spoed. In dat geval kan de verloskundige of gynaecoloog proberen de bloedvaten in de baarmoeder dicht te drukken, bijvoorbeeld met watten of door een ballonkatheter. (Afhankelijk waar de bevalling plaatsvindt)
Het kan ook zijn dat er in de baarmoeder hechtingen nodig zijn en dan moet de moeder gelijk naar het ziekenhuis.

Om ervoor te zorgen dat de moeder niet teveel bloed verliest en dus in shock raakt, krijgt de moeder zo snel mogelijk een infuus met vocht of bloed. 

Als het bloedverlies het gevolg is van de placenta die niet goed loskomt (of gedeeltelijk achterblijft), dan is een operatie nodig om de placenta resten te verwijderen. Hierna krijg je medicatie toegediend die ervoor zorgt dat de baarmoeder gaat samentrekken.

cheezzbaby banner

Wat zijn de risico’s voor een volgende zwangerschap?

Was er sprake van veel bloedverlies tijdens een eerdere bevalling? Dan heb je een verhoogde kans dat dit bij de volgende bevalling ook zo is. Je zal dan waarschijnlijk in het ziekenhuis moeten bevallen, want daar kunnen ze voorzorgsmaatregelen nemen om het bloedverlies zo snel mogelijk in te perken.

Bijvoorbeeld door vooraf aan de bevalling al wat oxytocine toe te dienen zodat de baarmoeder na de bevalling beter gaat samentrekken. 

Overmatig bloedverlies heeft geen gevolgen voor de zwangerschap zelf.

jizerbanner banner

Herstel na veel bloedverlies tijdens de bevalling

Het herstel na veel bloedverlies tijdens de bevalling kan zowel fysiek als mentaal heel zwaar zijn. Veel vrouwen kampen na de bevalling met bloedarmoede wat vermoeidheid, duizeligheid en futloosheid veroorzaakt.

Bloedarmoede betekent dat je te weinig ijzer in je bloed hebt en dit kan behandeld worden met medicatie (ijzerpillen). Maar beter is het om je ijzer aan te vullen door middel van gezonde voeding. Rundvlees, lamsvlees, eieren, bladgroenten, peulvruchten, volkorenproducten (zoals volkorenbrood) en noten bevatten veel ijzer.

Behalve bloedarmoede kan je ook last hebben van de wond in je baarmoeder en andere pijnklachten. Vergeet ook de impact van deze traumatische gebeurtenis niet, want veel bloedverlies tijdens de bevalling is heel heftig. Veel vrouwen kampen na weken nog met stemmingswisselingen, slapeloosheid, angst en posttraumatische stress.
Praat daarom altijd over je ervaring met anderen en zoek contact met andere lotgenoten.

Lees ook: Hoe lang na de bevalling nog stolsel verliezen en vloeien?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019