Supernanny Jo Frost, wie kent haar niet! We kennen allemaal de trap scènes, of de ‘stoute stoel’. Ze heeft een hele eigen kijk op hoe we onze kinderen zouden moeten opvoeden. En ze vindt dus ook dat wij als ouders een heleboel dingen niet goed doen. Maar wat doen we dan allemaal fout? Bekijk hier de veelgemaakte fouten door ouders bij het opvoeden van kleine kinderen volgens Jo Frost.
Maar, wie is Jo Frost ook alweer?
Jo Frost heet volledig Joanna A. Frost. Ze werd geboren in Londen op 27 juni 1970. Ze is bekend van het televisieprogramma Supernanny, wat in Nederland werd uitgezonden als Eerste Hulp Bij Opvoeden. Ook schreef ze deze 6 boeken over opvoeden. Jo heeft heel wat ervaring als nanny. Ze werkte namelijk als nanny in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Haar missie is om een vredige en veilige omgeving voor kinderen te creëren.
Wat zijn dan deze veelgemaakte fouten door ouders bij het opvoeden volgens Jo Frost?
-
Discipline
Het is belangrijk om onze kinderen discipline bij te brengen. Ze moeten uiteindelijk zelfstandig hun leven kunnen leiden. En daarvoor moeten ze leren dat ze hun taken moeten doen. Zo moeten ze leren om hun huiswerk te maken en hun verantwoordelijkheid te nemen voor bepaalde dingen. Maar ook op sociaal vlak en bijvoorbeeld thuis.
Als ouders vinden wij het vaak niet leuk om onze kinderen discipline bij te brengen. Volgens Jo hebben we de verkeerde aanpak bij het opleggen van discipline. Te vaak willen we onze kinderen controleren. Terwijl we ze juist zouden moeten leren om zelf na te denken, zelf te communiceren en dus hun eigen keuzes te maken.
-
We geven het verkeerde voorbeeld
Door onze kinderen op te voeden willen we ervoor zorgen dat ze leuke, vriendelijke, respectvolle mensen worden. Maar hoe gaan jullie thuis met elkaar om? Maken jij en je man ruzie waar de kinderen bij zijn? Schelden jullie wel eens op elkaar? Als je even kritisch naar jezelf kijkt, geef jij je kinderen dan het goede voorbeeld?
-
Te hoge verwachtingen
We willen van alles van onze kinderen, maar af en toe vergeten we dat het nog kinderen zijn. Onze kinderen moeten de hele wereld nog ontdekken. En daar gaan ze af en toe fouten bij maken. Per ongeluk, maar ook expres.
Dat moet ook, want op die manier leren ze zelf over oorzaak en gevolg. Dus aanvaard dat je kinderen niet altijd perfect zijn, dan wordt alles al een stuk gemakkelijker.
-
Besef dat niet alle kinderen hetzelfde zijn
We zijn gewend om onze kinderen hetzelfde te behandelen. En aan de ene kant is het logisch. Je kunt niet je ene kind enorm voortrekken terwijl je andere kind nooit iets mag.
Maar sta bij een ding even stil: niet alle kinderen hebben dezelfde persoonlijkheid. Het ene kind heeft een heel ander niveau van begeleiding nodig dan het andere kind. Puur omdat hij een andere persoonlijkheid heeft. Een energiek, koppig kind heeft een hele andere aanpak nodig dan een verlegen timide kind.
-
Bedenk wat je kind nodig heeft
Waarom doet hij wat hij doet? Bijvoorbeeld als je kind op de bank aan het springen is, terwijl hij weet dat het niet mag. Doet hij dat omdat hij zijn energie kwijt wil? Of heeft hij gewoon aandacht nodig, omdat je de hele dag druk bent geweest?
Misschien is het gedrag van je kind zoals het is omdat er in huis iets veranderd is. Bijvoorbeeld omdat er een kindje is geboren, of omdat jullie zijn verhuisd. Als je weet waarom je kind een bepaald gedrag vertoont, kan je een strategie bepalen om het gedrag te veranderen.
-
Communiceren kun je leren
En dat moeten wij dus onze kinderen leren. Als je kind zijn gevoelens kan uiten, door te communiceren hoeft hij zijn gevoelens niet meer op te kroppen. Dit kan ervoor zorgen dat boze buien verleden zijn zijn.
-
Weet wat je kind stom vindt, en doe daar wat aan
Is het elke dag weer een strijd als je kind moet tandenpoetsen? Maak er dan een spelletje van, of zet een leuk tandenpoetslied op. Heeft je kind zonder zeuren gepoetst? Beloon hem dan met een sticker . Dit kan bijvoorbeeld ook werken voor aankleden, of andere taken die moeten gebeuren, maar altijd eindigen in een huilbui. Lees hier meer over het nut van een beloningssysteem voor een peuter.
Lees ook: Heb je je peuter op een leugen betrapt? Bekijk onze tips!
Die veelgemaakte fouten door ouders dat zijn er nogal wat. En misschien vind je Jo Frost een vreselijk mens, maar aan haar tips kan je misschien best wat hebben. Je hoeft niet letterlijk je kind zoveel minuten als hij oud is op een stoel te zetten, voor straf. Maar luisteren naar je kind en zorgen dat je weet wat hij nodig heeft. Dat is toch eigenlijk gewoon waar het ouderschap om draait? Bekijk hier het interview: