De meeste mensen denken er misschien niet meteen over na, die denken tot de bevalling en verder niet. Maar weet jij wat je te wachten staat ná de geboorte van je baby? Hoe ga je veilig met de auto naar huis vanuit het ziekenhuis na de bevalling bijvoorbeeld? Heb je daar al over nagedacht? Wij wel! Wij kwamen deze vraag namelijk veel tegen. Zoals van moeders die geen auto hebben of moeders die zich plots afvragen of ze wel kunnen of mogen rijden nadat ze hun kind op de wereld hebben gezet. Hier vindt je het antwoord voor veilig met de auto naar huis vanuit het ziekenhuis na de bevalling.
Bevalling in het ziekenhuis geen auto
Wil je graag bevallen in het ziekenhuis maar heb je geen auto, dan zal je toch een taxi moeten regelen. Of, beter nog, vraag familie, vrienden of mensen uit de buurt of ze hun auto ter beschikking willen stellen. Nu is het soms vrij lastig om te plannen wanneer je precies gaat bevallen, dus probeer de marges breed te houden.
Het is helaas niet mogelijk om met de verloskundige mee te rijden naar het ziekenhuis. De meeste zullen dit niet toestaan omdat ze niet voor jou verzekerd zijn. Is er niemand in jouw omgeving die je zou kunnen brengen, vraag dan aan je verloskundige of zij een taxibedrijf kennen waar andere dames goede ervaringen mee hebben. De meeste taxichauffeurs vervoeren ook zwangere dames die bijna gaan bevallen.
Vervoer bevalling
Wanneer je zelf besluit om in het ziekenhuis te bevallen moet je zelf vervoer regelen. Pas wanneer er een medische noodzaak is en je wegens complicaties acuut naar het ziekenhuis moet, wordt er een ambulance gestuurd en dit wordt waarschijnlijk vergoed. Bel je zelf een ambulance zonder dat er hoge nood is, dan kun je achteraf rekenen op een hoge rekening.
Zo kan je veilig met de auto naar huis vanuit het ziekenhuis na de bevalling!
Baby vervoeren in auto maxi cosi
Veilig met de auto naar huis vanuit het ziekenhuis na de bevalling kan prima met je pasgeboren baby. Maar dan ben je wel verplicht om een maxi cosi in de auto te hebben. Je mag absoluut niet met je baby op de arm op de achterbank zitten. Zorg dus dat je een maxi cosi of ander babyautostoeltje geschikt voor pasgeboren baby´s aanschaft en dat je deze meeneemt naar het ziekenhuis.
Bevestig het zitje tegen de rijrichting in, bij voorkeur op de achterbank, zeker als je voorin airbags hebt. Lees hier tips om een autostoeltje te kopen.
Zorgtaxi voor na de bevalling
In Nederland bestaan er zogenoemde zorgtaxi’s. Een ritje in deze taxi’s wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Over het algemeen is een zorgtaxi vooral bestemd voor mensen die een nierdialyse, chemokuur of radiotherapie ondergaan. Voor mensen met een visuele handicap of mensen die rolstoelafhankelijk zijn. In sommige situaties kan het voorkomen dat anderen ook gebruik mogen maken van de zorgtaxi, al lijkt de kans dat vrouwen die net bevallen zijn ook onder die doelgroep vallen. Om hierachter te komen kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar, die heeft het verlossende antwoord.
Zelf naar huis rijden na de bevalling
Als je net een baby op de wereld hebt gebracht, is het misschien niet heel handig om daarna vrolijk de auto in te stappen en zelf naar huis te rijden. Ook al voel je jezelf redelijk goed.
Veilig met de auto naar huis vanuit het ziekenhuis na bevalling is beter als je iemand anders laat rijden. Zeker als je medicatie of pijnbestrijding hebt gehad kun je wat wazig zijn. Probeer dus altijd iemand bij je te hebben of regel een taxi. Zorg er dan wel voor dat je een autostoeltje of maxi cosi hebt!
Wil je het toch proberen, overleg dan alsjeblieft met de gynaecoloog of verloskundige of dit wel verstandig is. Waarschijnlijk is het antwoord: ‘nee’. Heb je een keizersnede gehad, dan mag je niet autorijden. Soms moet je wel 4 tot 6 weken wachten voordat je zelf in de auto stapt. Iemand bij je hebben is dus altijd verstandig.