Veilig slapen van de baby is heel erg belangrijk. Want ook tijdens de slaap van je kleintje liggen gevaren op de loer zoals wiegendood. Je kunt de kans op wiegendood flink verkleinen, als je de tips opvolgt van de Commissie Veiligheid Babybranche. Lees hier alle tips en richtlijnen voor het veilig slapen van de baby. Onderaan dit artikel vind je een korte samenvatting of checklist zodat je deze erbij kunt pakken om het helemaal goed te doen.
Belangrijkste richtlijnen voor het veilig slapen van de baby
Bij kinderen van 0 tot 2 jaar kan wiegendood voor komen. De baby overlijdt dan plotseling in zijn of haar slaap terwijl het kindje gewoon gezond was. Een ware nachtmerrie voor ouders. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan en dit zijn de belangrijkste richtlijnen voor het veilig laten slapen van de baby:
-
Zorg dat de baby op de rug slaapt
Als jouw baby op de rug slaapt, is het gezichtje mooi vrij en is de kans op verstikking veel kleiner. Vooral pasgeboren baby’s moeten ’s nachts altijd op de rug liggen. Je kunt soms de baby op de buik laten slapen, maar dan alleen als je er zelf bij bent en op het moment dat je baby wakker is.
Wanneer jouw baby zichzelf snel en goed kan omdraaien of omrollen kan de baby zelf de slaaphouding bepalen. Lees hier meer over de beste slaaphouding van de baby.
-
Zorg dat de baby het niet te warm heeft!
Een baby die het te warm heeft kan in moeilijkheden komen vanwege warmtestuwing (verhoging van de lichaamstemperatuur). Zorg er daarom voor dat de temperatuur op de babykamer tussen de 16 en 18 graden is. Na de eerste paar dagen hoeft de baby geen muts meer op tijdens het slapen, dat is dan veel te warm. Het hoofdje moet vrij zijn.
Voel in het nekje van de baby of deze behaaglijk aan voelt. Als het te warm is, kijk dan of je wat kleertjes kunt uittrekken of de deken of slaapzak kan vervangen voor een laken. Zorg dat de kleertjes en andere stoffen van katoen zijn, deze stof ademt en kleed je baby niet te warm aan! Lees hier meer over “hoe weet je of de baby het niet te koud heeft in bed?“
-
Zorg voor een goede slaapzak of deken!
Laat jouw baby slapen in een passende en goede babyslaapzak of onder een dekentje: dus geen dekbed! Lees hier meer over wanneer een dekbed voor je peuter of kind veilig is om te gebruiken.
-
Laat de baby niet in aanraking komen met sigarettenrook
Rook dus nooit waar jouw baby bij is en let hier ook op onderweg of als je ergens op visite bent. Of je nu rookt of niet in huis, ventileer regelmatig de kamer waar je baby slaapt en zorg voor schone lucht in de babykamer!
-
Laat jouw baby in een eigen wiegje of ledikant slapen
Slapen met de baby in het ouderlijk bed is niet verstandig, zeker niet tijdens de eerste 4 maanden. De kans dat je baby stikt onder jullie zware dekens of kussens is redelijk groot. Of jouw baby valt uit bed of je rolt er per ongeluk op.
Laat je baby dus altijd in een wiegje of ledikant slapen. In het eerste half jaar is het beter om de baby op de kamer van de ouders te laten slapen. Tegenwoordig zijn er aanschuifbedjes en co-sleepers verkrijgbaar. Deze zijn veiliger dan slapen met de baby in jouw bed en kunnen ook als zelfstandig wiegje gebruikt worden.
Moet een pasgeboren baby slapen in een slaapzak, onder een deken of dekbed?
Gebruik voor de pasgeboren baby nooit een dekbed zegt de Commissie Veiligheid Babybranche! Dit is te warm, jouw baby kan met het hoofdje eronder komen en de baby kan zich er makkelijk in wurmen en zo stikken. De voorkeur is om in de eerste 2 levensjaren van de baby een slaapzak te gebruiken om de baby veilig te laten slapen.
Kies in de eerste maanden dus voor een babyslaapzak (beste keus) of een deken die eventueel in een dekbedhoes zit. Zorg er wel echt voor dat de deken net zo groot is als de hoes en dat de hoes zo groot is dat je het aan de onderkant en zijkanten minstens 10 centimeter onder de matras kunt stoppen.
Tips om op te letten bij het kiezen van de beste slaapzak voor de baby!
Alleen een dekentje of laken (in de zomer) kan ook. Maak vervolgens het bedje kort op en zorg dat de voetjes tegen het voeteneinde komen. De meest veilige keuze is een slaapzak.
Veilig slapen van je baby? Zo moet het dus niet!
Checklist voor het veilig slapen van de baby!
Onderstaand in het kort de samenvatting en checklist voor veilig slapen van de baby:
- Leg de baby op de rug.
- Leg jouw baby in een slaapzak of onder een laken en deken.
- Laat de baby slapen in een eigen wiegje of bedje.
- Maak het bedje kort op.
- Zorg dat er geen kussens, hoofdbeschermers of knuffels in het bedje liggen.
- De afstand tussen de spijlen van het bed zijn 4,5 tot 6,5 centimeter.
- In het bed ligt een stevige matras.
- De matras past goed in het bed zonder grote kieren aan de zijkanten.
- Controleer regelmatig in het nekje of je baby het niet te warm of te koud heeft.
- De temperatuur op de babykamer is 16 tot 18 graden.
- De baby ligt niet in de rook.
- Zet je baby na een aantal dagen geen mutsje meer op. Je baby reguleert de temperatuur via het hoofdje.
- Houd rekening met de warme dagen in de zomer en zorg dat je baby het nooit te warm heeft. Meer tips over de baby aankleden in de zomer.
- Leg geen zeiltje of matrashoes in het bedje die een ondoordringbare laag hebben (lucht- en vochtdicht). Mocht je dit toch willen gebruiken, zorg er dan voor dat het niet onder het hoofdje ligt.
- Laat regelmatig de kamer ventileren.
- Geef jouw kind geen medicijnen waarvan hij of zij gaat slapen of die verdoven. Dus ook geen hoestdrank. Raadpleeg altijd de huisarts als je jouw kind medicijnen gaat geven.
- Maak je baby nooit vast in bed met een band, riem of stabilisatierollen omdat je denkt dat dit omrollen voorkomt. De baby kan juist vast komen te zitten in een band of riem. Gebruik liever een slaapzak om omrollen te voorkomen.
Veilig slapen Folder
Wil je alles over veilig slapen van de baby nog eens rustig nalezen en snel bij de hand hebben? Download dan deze checklist van de overheid: de veilig slapen folder en print hem uit. Gemaakt door Consument en veiligheid.
Video met de richtlijnen!
Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Bekijk deze video met een aantal tips en richtlijnen voor het veilig slapen van de baby!
Lees ook: Kies je voor een wiegje of ledikant? De voordelen en nadelen!