Je hoort het wel eens vaker… ouders hebben een nare ervaring met hun oppas. Als ouder moet je er niet aandenken! Daarom geeft Babysits in deze blog tips hoe je dit soort vervelende situaties het beste kan voorkomen.
4 Voorbeelden over een slechte ervaring met een oppas!
-
De onervaren oppas
Er ging een verhaal de ronde over een oppas die de kinderen lekker in bad had gestopt. ‘Hier is toch niks mis mee?’ hoor ik je al denken. Maar wat je nog niet weet is dat de oppas de kinderen alleen in het bad heeft gelaten voor een bepaalde tijd. Dit is natuurlijk super gevaarlijk! Vooral als de kinderen nog heel klein zijn. De kans op verdrinken is dan uiterst groot.
Als ouder wil je natuurlijk zo’n situatie nooit hoeven mee te maken.Hoe je zo’n ervaring met een oppas het beste kan voorkomen?
Schets bij het kennismakingsgesprek een aantal situaties en vraag hoe de oppas hierop zou reageren en hoe hij of zij zou handelen. Op deze manier krijg je een goed beeld of de oppas bekwaam genoeg is om te kunnen oppassen op jouw kind(eren).
Mocht de oppas wat jonger zijn, zien zij vaak bepaalde gevaren nog niet in. In sommige gevallen is het daarom handiger om een ietwat oudere oppas in te schakelen met meer kennis en ervaring.
-
De niet betrouwbare oppas
Het kan geld zijn, een laptop of misschien wat onschuldigs als make-up, maar er gaan vele verhalen rond dat oppassen stelen uit het huis van het oppasadres. Wanneer de ouders onwetend thuis komen, zien ze tot hun schrik dat er spullen mee zijn genomen uit hun huis.
Hoe kan je bovenstaand situatie voorkomen?
Om te voorkomen dat je een soortgelijke ervaring met een oppas krijgt is het verstandig als je van te voren goed weet wie je aanneemt. Voordat je een oppas aan huis inschakelt kan je de reviews of referenties checken van deze persoon. Via een online oppas community zoals Babysits kun je deze reviews en referenties zien op het profiel van de oppassen.
Heeft de oppas geen online profiel? Dan kun je vragen of hij of zij verschillende reviews en referenties kan aantonen. Zo krijg je een beter beeld wat de mening is van andere ouders over deze oppas en weet je al een stuk beter wie je precies in huis haalt.
-
De luie oppas
Misschien wel de slechtste ervaring met een oppas; de ouders komen thuis en ze zien dat de oppas in slaap is gevallen! Je kind zit met een vieze luier op de bank naar de TV te kijken. Dit wil je natuurlijk absoluut niet! De oppas hoort te zorgen voor je kind en hem of haar, mocht dit nodig zijn, een schone luier te geven. Ook is het natuurlijk super gevaarlijk als de oppas tijdens zijn oppaswerk in slaapt valt. Wie weet wat jouw peuter opeens allemaal uitspookt!?
Komt de oppas voor het eerst langs? Stel dan duidelijke regels op. Wil je dat de oppas de kleine naar bed brengt? Of wil je dat de oppas activiteiten onderneemt met je kind? Laat dit dan weten aan de oppas.
Laat ook vooral weten wat je absoluut niet zou willen. Je kunt hierbij denken aan; niet roken in huis, geen alcohol gebruiken of slapen tijdens het oppaswerk. Door het maken van goede afspraken voorkom je een slechte ervaring met een oppas!
-
De snoep (tante) oppas
Sommige oppassen bedoelen het goed; ze geven de oppaskinderen veel snoepjes. Daar worden ze blij van toch!? Het komt helaas wel eens voor dat de oppas zoveel snoepjes heeft gegeven dat het kind daarna kotsmisselijk is geworden en moest overgeven. Dit is natuurlijk super sneu voor het kind.
Zodra de oppas komt kan je als ouder uitleggen wat er wel of niet gegeten kan worden. Mag je kleine wel of geen snoep en hoeveel mag er gegeten worden? Zijn er specifieke tijden dat je kind niet meer mag eten of zijn er juist tijden dat je wil dat de kleine wat eten krijgt? Dit zijn belangrijke zaken die je kunt bespreken met de oppas. Door genoeg informatie te geven over het eetgedrag van je kind kun je dit soort slechte ervaringen met een oppas hopelijk voorkomen!
Lees hier meer over veel voorkomende ergernissen met een oppas! En hoe je ze voorkomt!