“babydeals
Nieuws

Verhoogde kans op kanker voor endometriose en adenomyose patiënten

Uit een recent onderzoek is gebleken dat patiënten met endometriose of adenomyose een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker. Wat dat precies inhoudt? Dat leggen we hieronder uit.

prenatal extra korting banner

Promotieonderzoek: endometriose, niet slechts een goedaardige aandoening!

Marjolein Hermens voerde haar promotieonderzoek uit onder leiding van gynaecoloog prof. Dr. Ruud Bekkers van het Catharine Ziekenhuis. Uit dat onderzoek bleek dus dat vrouwen met endometriose of adenomyose een verhoogd risico hebben op eierstok- of baarmoederkanker.

Maar we zien tegelijkertijd ook dat vrouwen met eierstokkanker of baarmoederkanker en endometriose of adenomyose een betere kans op overleving hebben ten opzichte van vrouwen zonder endometriose of adenomyose.




Het type eierstok- of baarmoederkanker dat ontstaat uit het endemetiose weefsel is gunstiger om te behandelen dan bijvoorbeeld foute cellen die ontstaan bij eierstokkanker uit de eileiders. Bij vrouwen met endometriose of adenomyose wordt de kanker vaak in een vroeger stadium ontdekt.
Waarom dat precies zo is is nog niet vastgesteld. Maar de kans bestaat dat vrouwen met endometriose sneller alert zijn bij buikklachten.

monuta banner

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel kan onder andere voor komen op het buikvlies en/of organen in de buik, maar ook op de baarmoederhals, borstholte, in de navel of in een litteken (bijvoorbeeld van een keizersnede).

Het zorgt voor een chronische ontsteking met daarbij behorende klachten. Endometriose komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, maar kan lange tijd klachten geven.

Wat is adenomyose?

Adenomyose is een vorm van endometriose. Deze vorm wordt ook wel endometriose interna wordt genoemd. Deze vorm bevindt zich in de wand van de baarmoeder, tussen het spierweefsel. Het veroorzaakt bloedingsproblemen zoals hevigere menstruaties, pijn bij de menstruatie, chronische buikpijn en mogelijk vruchtbaarheidsproblemen.

Hoewel endometriose of adenomyose eigenlijk worden gezien als goedaardige aandoeningen is de uitkomst van dit promotieonderzoek opmerkelijk. Vrouwen met endometriose of adenomyose hebben twee keer zo veel kans op eierstok- of baarmoederkanker. Het onderzoek mag dan nu afgerond zijn, maar uiteraard gaan ze verder op dit onderwerp. Het doel is uiteindelijk om te kunnen voorspellen welke vrouwen met endometriose of adenomyose een hoog risico lopen op het ontwikkelen van kanker.

Last van heftige menstruatiepijn? Wanneer bel je de huisarts?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019