Als we graag kinderen willen dan zit er doorgaans maar één ding op: samen aan de bak in de slaapkamer. Nu ik hier al enige ervaring in heb, is mij iets opgevallen: Er is een heel groot verschil in de moeite, motivatie en drive tussen mannen en vrouwen bij een kinderwens als het gaat om zwanger worden. Ik kan je al één ding verklappen: vrouwen komen er niet heel goed vanaf. Laat ik maar beginnen met de checklist voor vrouwen en mannen die zwanger willen worden.
Checklist voor vrouwen die zwanger willen worden!
- Bijhouden hoelang je menstruatiecyclus is.
- Denken aan tampons en maandverband kopen voor wanneer je ongesteld bent.
- Informatie zoeken en lezen over wanneer je eisprong moet zijn.
- De dag van je eisprong berekenen.
- Uitzoeken wanneer je meest vruchtbare dagen kunnen zijn
- Noteren wanneer je vruchtbare dagen zijn
- Eventueel voor de zekerheid een ovulatietest kopen of temperatuur meten.
- Ovulatietest gebruiken.
- Uitzoeken wanneer en hoe vaak je ongeveer gemeenschap moet hebben om de beste zaadjes op jacht te sturen.
- De dagen dat jullie aan de slag kunnen in de slaapkamper noteren.
- Je partner verleiden en inlichten over de dagen dat hij even moet presteren.
En dan is deze checklist voornamelijk voor vrouwen die vruchtbaar zijn. Als de zwangerschap uitblijft of de menstruatiecyclus onregelmatig is, komen er nog vele punten bij.
Checklist voor mannen die zwanger willen worden
- Presteren in de slaapkamer als je partner aangeeft dat het tijd is.
Dat was het. Serieus…
Na planning komt de gemeenschap en daarna afwachten
Als het gedeelte van de planning erop zit en de vruchtbare dagen voorbij zijn, is het afwachten. Voor vrouwen betekent dit:
- Uitzoeken wanneer de eventuele innesteling kan zijn
- Artikelen lezen over innesteling.
- Alert zijn op elk gevoel in je lichaam.
- Jezelf afvragen wat de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn.
- Stiekem opzoeken wanneer je uitgerekend zou zijn.
- Vurig hopen dat je niet ongesteld wordt.
- Proberen niet te veel valse hoop te creëren.
- Erop letten dat je even heel gezond eet en weinig alcohol drinkt.
Voor mannen betekent dit:
- Je hoort wel of je partner ongesteld is of niet.
Zwanger worden: het is toch wel echt een vrouwen klus!
Om alles samen te vatten: zwanger worden en zwanger zijn: het komt toch wel echt op ons vrouwen neer. Vaak is onze drang om kinderen te krijgen vele malen groter en daarom zijn we geneigd om alles zelf te regelen omtrent het zwanger worden.
En weet je wat: we hebben geen keus. Je vent kan moeilijk jouw menstruatiecyclus bijhouden.
Wanneer de vaders, vaders worden
Bereid jezelf er dus maar op voor, dat vader in spé zich pas echt vader voelt vanaf het moment dat de baby er is. Ons moedergevoel zit in onze vezels en komt al naar boven vanaf het moment dat we besluiten te beginnen aan kinderen. Vanaf dat moment worden wij vrouwen langzaam een moeder en strijden we voor ons nageslacht. En het is maar goed ook. Want zonder onze inzet, zou het er heel anders aan toe gaan.
Ik vraag me nu oprecht af hoe het eraan toe zou gaan als vrouwen niet de touwtjes in handen hadden als het gaat om zwanger worden. Als wij een keer niks zouden doen. Zouden mannen dan toch maar gaan beginnen met onze menstruatiecyclus bijhouden? Terwijl wij dames maar afwachten en vanzelf te horen krijgen wanneer we verwacht worden in de slaapkamer?
Zou een man dan uren op ZoZwanger.nl gaan zoeken naar informatie over kinderen verwekken?
Verschil tussen mannen en vrouwen bij kinderwens
Zouden ze zelf de strakke boxershots en hete sauna’s even achterwege laten om ervoor te zorgen dat hun zaad van topkwaliteit is? Zouden ze na de vruchtbare dagen een hele periode in volle spanning zitten, ons extra verwennen en gezond voor ons koken? En zouden ze ons dagelijks vragen of we al iets voelen en vurig hopen dat we niet ongesteld werden?
Ik denk het niet. Want mannen zouden er sowieso niet zo moeilijk over doen. Die zouden denk ik het zekere voor het onzekere nemen. Gewoon om de dag seks hebben, dan komt het vanzelf wel. Dat is volgens mij het grote verschil tussen mannen en vrouwen bij kinderwens. Het is eigenlijk heel simpel toch?
Hoi Roos,
Ik lees je artikel en merk dat onze situatie niet overeenkomt met het beeld dat jij van een man schetst.
Mijn vrouw en ik hebben allebei een kinderwens en zijn al jaren aan het proberen zwanger te worden. Zodra we de keus gemaakt hadden om de pil de deur uit te doen was het bij ons niet meer dan normaal dat we er beiden voor zouden gaan.
Dit houd in dat ik de kattenbak schoonmaak (ivm ammoniak geuren), zorg voor gezond eten, haar gemoedstoestand mee in de gaten houdt, zorg voor support in de 2-week-2-wait, haar regelmatig masseer, het bad klaarmaak etc. Tevens drink ik ook geen alcohol meer, ben andere boxers gaan dragen, let op dat mijn telefoon zo min mogelijk in mijn broekzak zit, etc.
Ik ben elke maand net zo gespannen als het tegen de menstruatie aan loopt omdat de kinderwens bij ons beiden leeft.
Het is dan wel vervelend om te lezen dat mannen volgens jou denken dat ze alleen maar even klaar hoeven te komen en dan alles wel weer goed komt, en de rest allemaal voor rekening van de vrouw komt.
Het is een keuze die we beiden hebben gemaakt, en voor mij is het niet meer dan normaal dat je er dan samen alles aan doet om dit waar te maken.
Hai jan,
Super bedankt voor je reactie, want het relativeert de zaak een heleboel! Het stuk dat ik heb geschreven is gebaseerd op MIJN ervaring en die van de mensen uit mijn omgeving. Ik wil mannen absoluut niet over één kam scheren en het doet met deugd dat jij wel ontzettend betrokken bent. Ben bijna jaloers op je partner!
Iedereen gaat op een andere manier met een zwangerschap om en dat is oké. Wat mannen na de bevalling doen is in mijn ogen belangrijker dan tijdens de zwangerschap en ik kan niets anders zeggen dan dat de mannen die ik omschrijf in mijn blog, na de bevalling geweldige vaders zijn geworden.
Ik schrik een beetje van dit artikel. Mannen of partners worden zo wel erg weggecijferd. Mijn vrouw (ik ben zelf ook vrouw) heeft onze dochter gedragen. Dat een vrouw zwanger is of probeert te worden betekent niet dat haar partner dit minder belangrijk vindt of niet ook zelf zou willen zijn.
Ik vind het vervelend om te horen dat jouw ervaring anders is Roos, maar dat is eerder jouw verlies. Plaats dat niet bij alle andere partners die, zoals het hoort, toegewijd zijn, net zo uitkijken naar een baby en daar op hun eigen manier net zo hard aan bijdragen.